ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Δεν θα γίνει διάλογος με την Τουρκία υπό στρατιωτική πίεση

ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης επανέλαβε σήμερα την κυβερνητική θέση ότι δεν θα υπάρξει διάλογος με την Τουρκία υπό στρατιωτική πίεση.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα αρχίσουν ξανά αρχίσουν ξανά οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών όσο το Oruc Reis επιχειρεί έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 και τον Άρη Πορτοσάλτε, ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε ότι για να γίνει διάλογος με την Τουρκία, πρέπει να σταματήσουν οι επιθετικές ενέργειες και να υπάρχει οριοθέτηση του διαλόγου. Σε ό,τι αφορά την ατζέντα ενός ενδεχόμενου ελληνοτουρκικού διαλόγου, ο κ. Γεραπετρίτης είπε:

«Το μόνο θέμα που συζητά η Ελλάδα είναι η υφαλοκρηπίδα και η οικονομική αποκλειστική ζώνη».

Οι ευρωπαϊκές διαμεσολαβήσεις

Διαφορετικό τόνο υιοθέτησε ο κ. Γεραπετρίτης για τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Σε ό,τι αφορά τη Γαλλία, ο Γιώργος Γεραπετρίτης υποστήριξε ότι ότι από την αρχή της ελληνοτουρκικής κρίσης, έχει δείξει ότι έχει διάθεση να αναλάβει ηγετικό ρολό και έχει επιδείξει έμπρακτη αλληλεγγύη στην χωρά μας.

Με αφορμή την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας σε Αθήνα και Άγκυρα, τόνισε ότι η Γερμανία μπορεί να προσφέρει υπηρεσία διαμεσολάβησης για να καθίσουμε Ελλάδα και Τουρκία στο ίδιο τραπέζι.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι σε αυτό το τραπέζι του διαλόγου θα είναι μόνο η Ελλάδα και η Τουρκία.

Για τις συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία

Για την κύρωση των συμφωνιών με Αίγυπτο και Ιταλία για την οριοθέτηση ΑΟΖ που αναμένεται να γίνει αύριο Τετάρτη από την Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Γεραπετριτης τόνισε ότι αποτελεί μεγάλη και ιστορική στιγμή για την χώρα. Μάλιστα τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου την χαρακτήρισε επωφελή και δίκαιη.

Τέλος, εγκάλεσε για βαθύ λαϊκισμό την αξιωματική αντιπολίτευση με αιχμή το «παρών» που ψήφισε στην εν λόγω συμφωνία με την Αίγυπτο. Κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να αναθεωρήσει τη στάση του και να υπερψηφίσει τη συμφωνία, λέγοντας πως είναι αδιανόητη η άρνηση του κόμματος να αντιληφθεί την ιστορικότητα της στιγμής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης