ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φίλης: Απαραίτητη η χαλάρωση όρων του προγράμματος λόγω προσφυγικού

Ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Πανεθνικός στόχος είναι η αντιμετώπιση του προσφυγικού, σύμφωνα με τον Νίκο Φίλη, ο οποίος εκφράζει παράλληλα την άποψη ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να ανταποκριθεί καλύτερα στη διαχείρισή του, είναι απαραίτητη η χαλάρωση των όρων του ελληνικού προγράμματος.

Η προσφυγική κρίση απαιτεί τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων, αλλά και σταθερή και αδιαπραγμάτευτη προσήλωση στις ανθρωπιστικές αξίες που αποτελούν τον κοινό ευρωπαϊκό τόπο, σημειώνει ο Νίκος Φίλης σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Ερωτηθείς αν στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής η κυβέρνηση θα πρέπει να εμφανιστεί ανυποχώρητη στη γραμμή άσκησης του δικαιώματος του βέτο, απαντά: «Είναι αυτονόητο ότι η κυβέρνηση προτίθεται να κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις, σε διπλωματικό επίπεδο, προκειμένου να διασφαλίσει ότι τη Δευτέρα με τη συμμετοχή και της Τουρκίας θα ληφθούν αποφάσεις που θα διασφαλίζουν τα συμφέροντα της Ελλάδας και θα καθιστούν υποχρεωτική την αναλογική κατανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρώπης».

Η Ελλάδα, συνεχίζει ο Νίκος Φίλης, αποτελεί τον αδύναμο κρίκο της Ευρώπης όσον αφορά στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, λόγω της γεωγραφίας της αλλά και της γενικότερης αδυναμίας της. «Αλλά και η Ευρώπη στο σύνολό της, με τη μαζική ανεργία, τη σκληρή και μονόπλευρη λιτότητα, τις κοινωνικές ανισότητες και η διαφθορά των πολιτικών ελίτ, δεν αντέχει τη διαχείριση του προσφυγικού, που απειλεί τη σταθερότητά της και εντείνει τον ευρωσκεπτικισμό». Με αυτή την έννοια, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, είναι απαραίτητη η χαλάρωση των όρων του ελληνικού προγράμματος για να μπορέσει η Ελλάδα, που διασφαλίζει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, να ανταποκριθεί καλύτερα στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Ο υπουργός Παιδείας απορρίπτει εκλογές και οικουμενική, τονίζοντας ότι τα σενάρια για αλλαγή κυβερνητικού σχήματος αποτελούν «τέχνασμα συγκεκριμένων πολιτικών και επιχειρηματικών κύκλων για την εξουδετέρωση της απειλής που αντιπροσωπεύει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα συμφέροντά τους».

Παράλληλα, στέλνει σκληρό μήνυμα στη διαπλοκή, αναφέροντας ότι «η κυβέρνηση δεν συναλλάσσεται με μεγαλοεκδότες, δεν χαρίζεται, δεν εκβιάζεται από τα συμφέροντα όσο μεγάλα κι αν είναι, όσο ισχυρά κι αν φαντασιώνονται πως είναι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης