Αλ. Τσίπρας: Μονομερής ενέργεια το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου
Να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων κάλεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον Ντόναλντ Τουσκ (Donald Tusk), μετά τις τοποθετήσεις του τελευταίου, όπου μεταξύ άλλων απηύθυνε ευχαριστίες στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων για το κλείσιμο των συνόρων τους.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε υποστηρίξει νωρίτερα με αναρτήσεις του στο Twitter ότι «οι άτακτες ροές προσφύγων στο διάδρομο των Δυτικών Βαλκανίων τελείωσαν», εξηγώντας ότι δεν τίθεται θέμα μονομερών πράξεων, καθώς το κλείσιμο του λεγόμενου βαλκανικού διάδρομου είναι «κοινή απόφαση των 28 της ΕΕ».
Η κατηγορηματική αυτή διατύπωση του Ευρωπαίου αξιωματούχου (ότι το κλείσιμο των συνόρων βορείως της Ελλάδας ήταν κοινή απόφαση των 28 κρατών–μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης), συμπληρώνει τις δηλώσεις που είχε κάνει μετά το πέρας της συνόδου κορυφής χθες Τρίτη (8/3).
Η διακήρυξη του Πολωνού προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι «ο βαλκανικός διάδρομος τελείωσε» έγινε κύριος τίτλος στα ρεπορτάζ των διεθνών Μέσων, που υπενθύμιζαν ότι ενσωματώθηκε στο κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου, παρά τις αντιδράσεις της Άνγκελα Μέρκελ (Angela Merkel).
Επανερχόμενος σήμερα ο Τουσκ, πήγε ένα ακόμα βήμα παραπέρα και ευχαρίστησε τα κράτη των δυτικών Βαλκανίων για τη στάση τους, μιλώντας για «εφαρμογή μέρους της συνολικής στρατηγικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης κρίσης».
Απαντώντας, ο Ελληνας πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «ο Βαλκανικός δρόμος έκλεισε εξαιτίας μονομερών ενεργειών από χώρες των Δυτικών Βαλκανίων».
Στη συνέχεια τόνισε ότι η ΕΕ δεν έχει μέλλον, αν προχωρά με μονομερείς ενέργειες που δημιουργούν τετελεσμένα.
Και, τέλος, κάλεσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «να επικεντρώνει τις προσπάθειες στην εφαρμογή κοινών αποφάσεων ως πρόεδρος της Ευρώπης των 28 και να μην ενθαρρύνει όσους τις αγνοούν».
Η τελευταία φορά, που ο λογαριασμός στο Twitter του Αλέξη Τσίπρα είχε συγκεντρώσει παρόμοιο ενδιαφέρον, ήταν στις 30 Νοεμβρίου, όταν ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε με ασυνήθιστο τρόπο στον Αχμέτ Νταβούτογλου (Ahmet Davutoğlu) για τις συνηθισμένες παραβιάσεις στο Αιγαίο.
Στον απόηχο της προηγηθείσας και πρώτης συνόδου κορυφής ΕΕ–Τουρκίας για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες, είχε γράψει:
Ευτυχώς οι πιλότοι μας δεν είναι τόσο νευρικοί όσοι οι δικοί σας απέναντι στους Ρώσους. Είναι ανόητο και αδιανόητο αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο. Ξοδεύουμε δισ. για εξοπλισμούς. Εσείς για να παραβιάζετε, εμείς για να σας αναχαιτίζουμε. Έχουμε τα πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα στον αέρα και από κάτω δεν μπορούμε να εντοπίσουμε τους διακινητές που πνίγουν αθώους ανθρώπους στο Αιγαίο.
Η απάντηση του Νταβούτογλου ήταν ότι τα σχόλια δεν συνάδουν με το πνεύμα των ημερών, μαζί με την προτροπή προς τον Έλληνα ομόλογό του να εστιάσουν στη θετική ατζέντα, κάτι που απ' ό,τι φαίνεται συμβαίνει, παρά το γεγονός ότι τίποτα στην Ευρώπη και την Τουρκία δεν προμηνύει αισιοδοξία.
Προεκλογική απάντηση από Μέρκελ
Λίγες ώρες μετά τα παραπάνω, η Άνγκελα Μέρκελ θα έμπαινε στο κάδρο, επικρίνοντας το κλείσιμο των συνόρων κατά μήκος του βαλκανικού διαδρόμου.
Η Γερμανίδα καγκελάριος πήρε σαφείς αποστάσεις από τις τοποθετήσεις Τουσκ και τον δίαυλο επικοινωνίας, που φαίνεται να έχει ανοίξει ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τις βαλκανικές πρωτεύουσες· στον οποίο, όμως, πολλοί αντιτείνουν ότι συμμετέχει και η ίδια από το παρασκήνιο, κατά το διαχρονικό «cui bono».
«Ο βαλκανικός διάδρομος έχει λίγο πολύ κλείσει. Όπως πάντα λέω αυτή δεν αποτελεί λύση στο συνολικό πρόβλημα», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, μιλώντας σε προεκλογική εκτρατεία του CDU στην πόλη Μπαντ Νόιεναρ Αρβάιλερ (Bad Neuenahr–Ahrweiler), στo δυτικό κρατίδιο της Ρηνανίας–Παλατινάτου (Rhineland–Palatinate) όπου την Κυριακή θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη του τοπικού κοινοβουλίου, μαζί με τα κρατίδια Βάδης–Βυρτμβέρης (Baden–Württemberg) και Σαξονίας–Άνχαλτ (Saxony–Anhalt).
Απέναντι σε κοινό 900 υποστηρικτών του κόμματός της, η Μέρκελ προειδοποίησε τα μέτρα των βαλκανικών χωρών δεν θα είναι βιώσιμα χωρίς μια ευρύτερη απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσφυγική κρίση.
«Βεβαίως έρχονται τώρα λιγότεροι άνθρωποι που ζητούν άσυλο στην Γερμανία, αλλά για αυτό όμως βλέπουμε κάθε βράδυ τις τηλεοπτικές εικόνες αποκλεισμένων προσφύγων στην Ελλάδα. Αυτό δεν μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε καλό αποτέλεσμα», είπε, σύμφωνα με το σχετικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζοντας χαρακτηριστικά:
Δεν μπορούμε οι 27 χώρες να επαναπαυόμαστε και να αφήνουμε μια χώρα μόνη με το πρόβλημα, χρειάζεται ευρωπαϊκή εξισορρόπηση.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Der Tagesspiegel στο δικό της ρεπορτάζ, η Μέρκελ εκτίμησε ενώπιον των υποστηρικτών της ότι «αυτό θα είναι μεγάλη πρόκληση».
Σε συνέντευξή της στη Ραδιοφωνία Κεντρική Γερμανία (MDR info) με τίτλο «Το πρόβλημα δεν έχει λυθεί» («Das Problem ist nicht gelöst») η Άνγκελα Μέρκελ υποστήριξε πως πρέπει να βρεθεί μια συμφωνία που να βοηθά όλα τα κράτη–μέλη, σημειώνοντας ότι για την κατανομή των προσφύγων μεταξύ των κρατών–μελών της ΕΕ δεν αποφασίζει μόνο η Άγκυρα, αλλά θα πρέπει να έχει ρόλο και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). «Γι' αυτό κάθομαι στο τραπέζι για μια αληθινή λύση των 28», τόνισε.
Αναφερόμενη στον Αλέξη Τσίπρα, η Μέρκελ αποκάλυψε ότι στην Αθήνα επικρατεί ανησυχία για τα οικονομικά προβλήματα που πιθανόν να ενσκύψουν «αν η Ευρώπη αποκλείσει την Ελλάδα από τη Σένγκεν».
«Ήταν άμεση η ανησυχία του για το εάν οι τουρίστες θα θέλουν ακόμα να έρθουν στην Ελλάδα, σε περίπτωση που επιστρέψουν οι συνοριακοί έλεγχοι», φέρεται να είπε στους συγκεντρωμένους, σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg.
Η μία μετά την άλλη οι χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας κλείνουν τα σύνορά τους, η Ελλάδα διαχειρίζεται δύο ανοιχτά μέτωπα με το κλείσιμο της αξιολόγησης να επικρεμάται πάνω από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και η Μέρκελ αναμένει τη λαϊκή ετυμηγορία σε τρια κρατίδια, που αντιστοιχούν στο ένα πέμπτο περίπου του γερμανικού πληθυσμού.
Την ίδια στιγμή βλέπει στις δημοσκοπήσεις τα ποσοστά των Χριστιανοδημοκρατών να πέφτουν και αυτά του ξενοφοβικού AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) να σπάνε κάθε προηγούμενο φράγμα, δείχνοντας το δρόμο για τη μεταναστευτική πολιτική της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.