ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγία Σοφία: Διαγωνισμός φωτογραφίας και ειδική έκδοση από τη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας

AP Photo/Emrah Gurel

Στην έκδοση ειδικού τόμου για την Αγία Σοφία και στην προκήρυξη του τρίτου κατά σειρά, διαγωνισμού φωτογραφίας με θέμα το μνημείο και σύμβολο του Ορθόδοξου Χριστιανισμού προχωρά η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), σε συνέχεια των δράσεων της με αφορμή την μετατροπή της βυζαντινής βασιλικής σε τζαμί από την Τουρκία.

Ο φετινός διαγωνισμός φωτογραφίας διοργανώνεται έπειτα από πρόταση της Επιτροπής Πολιτισμού της Διεθνούς Γραμματείας της ΔΣΟ, στο πλαίσιο διαφύλαξης και ανάδειξης του Ορθόδοξου πολιτισμού, σε συνεργασία με την ιστοσελίδα OrthPhoto.net από την Πολωνία.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι να αναδείξει την έννοια της «Σοφίας του Θεού» στον σύγχρονο κόσμο και να προβάλει τους ναούς, που από αιώνες ανεγείρονται προς τιμή της.

Αφορμή της επιλογής του θέματος είναι η αυθαίρετη, παράνομη και απαράδεκτη απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τέμενος τον περικαλλή Ναό της Αγίας του Θεού Σοφίας, κτίσμα της εποχής του Ιουστινιανού κατά τον 6ο αιώνα, στην Κωνσταντινούπολη. Η «Μεγάλη Εκκλησία» αποτελεί ένα μοναδικό μνημείο με οικουμενικό χαρακτήρα που ανήκει στην ανθρωπότητα και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΔΣΟ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, «η πράξη αυτή σηματοδοτεί στροφή σε λογικές και πρακτικές περασμένων αιώνων, που δεν συνάδουν με τις αρχές του 21ο αιώνα, που στοχεύουν στην ειρήνη και στην αλληλοκατανόηση μεταξύ των θρησκειών και των πολιτισμών. Η απόφαση αυτή κατ' ουσίαν σημαίνει την άρνηση της Τουρκίας να έχει τον ρόλο του φύλακα του οικουμενικού αυτού μνημείου και της ιστορίας του. Είναι χρέος μας η ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και η ανάδειξη της αυθαίρετης αυτής πράξης μέχρι την ανάκλησή της».

Για τον φωτογραφικό διαγωνισμό έχουν προκηρυχθεί οκτώ χρηματικά βραβεία, ενώ θα υπάρχει και τιμητική αναφορά στον τόμο που θα εκδώσει η ΔΣΟ για τις Αγίες Σοφίες. Η συμμετοχή στον διαγωνισμό είναι ελεύθερη για κάθε ερασιτέχνη φωτογράφο μέχρι τα τέλη Μαΐου 2021.

Πληροφορίες: http://hagiasophia.orthphoto.net/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης