ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ: Τα 4+1 εκλογικά μηνύματα Τσίπρα και ο συμβολισμός μιας φωτογραφίας

ΑΝΤΡΕΑ ΜΠΟΝΕΤΙ

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Κατράκειο της Νίκαιας για την έναρξη της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ, έβγαλε ειδήσεις.

Μέσα σε ένα κλίμα «επανένωσης» των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ μετά από έναν και πλέον χρόνο κοινωνικής αποστασιοποίησης, ο κ. Τσίπρας έστειλε τέσσερα συν ένα σημαντικά προεκλογικά μηνύματα.

Εκλογικός συναγερμός

Το πρώτο και κύριο που έκανε χτες ο Αλέξης Τσίπρας ήταν να σημάνει εκλογικό συναγερμό στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να ζητήσει εκλογές. Μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Ας μην έχουμε αυταπάτες. Θα ξαφνιαστήκατε πολλοί από σας, γιατί με ακούσατε σήμερα να μιλώ αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας μου για τον στόχο της νίκης στις εκλογές. Ας μην έχουμε αυταπάτες, η κλεψύδρα έχει ήδη γυρίσει και αρχίζει να αδειάζει.

Η συμπλήρωση δύο ετών θητείας για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι η αρχή της προεκλογικής περιόδου. Οι εκλογές, άλλωστε, είναι το μόνο πράγμα στο οποίο επικεντρώνεται εδώ και καιρό η επικοινωνιακή μηχανή της Νέας Δημοκρατίας.»

Η εκτίμηση που επικρατεί στην Κουμουνδούρου είναι ότι η χώρα έχει μπει σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Σύμφωνα με αυτήν την εκτίμηση, πρόωρες εκλογές μπορούν να προκηρυχθούν ανά πάσα στιγμή από αυτό το φθινόπωρο έως το φθινόπωρο του ’22. Τόσο οι κινήσεις της κυβέρνησης όσο και οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας, οδήγησαν τον κ. Τσίπρα στο να σημάνει εκλογικό συναγερμό για να είναι έτοιμο το κόμμα να δώσει τη μάχη.

Η νίκη

Το δεύτερο μήνυμα που θέλησε να στείλει ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ότι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η νίκη στις εκλογές. Μια νίκη που παραμένει εφικτή, παρά τα δημοσκοπικά ευρήματα. Συγκεκριμένα, επισήμανε:

«Είμαστε καταδικασμένοι, θέλουμε δεν θέλουμε, να νικήσουμε στην επόμενη κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, όποτε κι αν έρθει αυτή. Και θέλω να το ακόμα πιο σαφές τι εννοώ: δεν εννοώ να αυξήσουμε τα ποσοστά μας. Εννοώ να νικήσουμε. Γιατί μόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις επόμενες εκλογές, έστω και με μια ψήφο, θα ανοίξει τον δρόμο για την προοδευτική κυβέρνηση που θα αποτρέψει τις διπλές κάλπες, που είναι το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη.»

Ο στόχος του κ. Τσίπρα σαφής: Να ανεβάσει το ηθικό του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ και να θέσει ένα σκληρό δίλημμα εν όψει εκλογών, «μαζεύοντας» τη «χαλαρή» ψήφο.

Προοδευτική κυβέρνηση

Για πρώτη φορά ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για προοδευτική κυβέρνηση και όχι προοδευτική διακυβέρνηση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε:

«Και κάθε πολίτης αυτής της χώρας πρέπει να γνωρίζει ότι εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ- – Προοδευτική Συμμαχία είναι η πρώτη δύναμη στις επόμενες εκλογές, την επόμενη ημέρα η χώρα θα έχει κυβέρνηση. Θα έχει μια νέα ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση. Και ξέρετε, το πιο σημαντικό ερώτημα δεν είναι ποτέ το «με ποιους». Αυτά θα τα λύσει η ζωή, σαν έρθει η ώρα. Το πιο σημαντικό ερώτημα, ξέρετε, είναι το «από ποιους» και «για ποιους.»

Αν και «φωτογράφισε» τη Φώφη Γεννηματά και το Γιάνη Βαρουφάκη ως εταίρους σε μια ενδεχόμενη προοδευτική κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας απέφυγε να τους αναφέρει ονομαστικά και για να μη εισπράξει αρνήσεις και για να μην κατηγορηθεί ότι προβοκάρει τις εσωτερικές διαδικασίες των άλλων κομμάτων. Η τόσο κατηγορηματική αναφορά σε προοδευτική κυβέρνηση δεν είναι άσχετη με το πρόσφατο ταξίδι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Βερολίνο μια τη συνάντησή του με τους Ευρωσοσιαλιστές ηγέτες.

Δικαιοσύνη

Το τέταρτο μήνυμα αφορά στο πολιτικό περιεχόμενο της γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι η έννοια της Δικαιοσύνης θα έχει κεντρική θέση στον πολιτικό λόγο της αξιωματικής αντιπολίτευσης το επόμενο διάστημα. Είναι χαρακτηριστική μια αποστροφή της χτεσινής ομιλίας:

«Να επιστρέψουμε την πατρίδα μας στον δρόμο της δικαιοσύνης. Και έχουμε τα εφόδια, τα όπλα, που είναι το πρόγραμμά μας. Έχουμε την πείρα και τη θέληση. Μπορούμε με σημαία τη δικαιοσύνη και στήριγμα την κοινωνική πλειοψηφία να το καταφέρουμε.»

Η ενότητα

Το 5ο μήνυμα που έστειλε ο κ. Τσίρπας, απευθύνθηκε στο εσωτερικό του κόμματος και ήταν μήνυμα ενότητας. Αφού αναφέρθηκε στη σημασία της συνέχισης του ανοίγματος, αλλά και στην αξία των παλιότερων στελεχών, κατέληξε ως εξής:

«Οφείλουμε βεβαίως όλοι μας σε αυτή την πορεία να μην ξεχνάμε και να φυλάμε σαν κόρη οφθαλμού την εσωκομματική δημοκρατία αλλά και την ενότητα στη βούληση και τη δράση.»

Προς επίρρωσιν της έκκλησης για ενότητα, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μοίρασε αργά το βράδυ μια φωνογραφία με εναγκαλισμό του κ. Τσίπρα με τον κ. Σκουρλέτη. Ο (προεκλογικός) συμβολισμός προφανής.

Η Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης