ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεννηματά: Ψηφίζουμε τη συμφωνία αλλά χρειάζεται νέα εθνική στρατηγική

INTIME/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Νέα εθνική στρατηγική που θα αντιμετωπίζει την αναθεωρητική στάση της Τουρκίας ζήτησε από το βήμα της Βουλής, όπου συζητείται και κυρώνεται η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία η Φώφη Γεννηματά και επεσήμανε ότι το ΚΙΝΑΛ στηρίζει τη συμφωνία.

«Πάντα στηρίζαμε και στηρίζουμε την ισχύ και την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας στην ευρύτερη περιοχή και για αυτό ψηφίζουμε τη Συμφωνία γιατί θέτει τις βάσεις για την άμυνα και την ασφάλεια, όπως ψηφίζουμε και την ενίσχυση του Στόλου.

Μας ενδιαφέρει να έχουμε στενές σχέσεις με τι Γαλλία, ειδικά τώρα που η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της», επεσήμανε και κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει η κυβέρνηση πρωτοβουλίες για να αξιοποιήσει τη συμφωνία, ώστε να ανακοπεί η τουρκική επιθετικότητα, να οριοθετηθούν οι θαλάσσιες ζώνες και να εμπεδωθεί η ασφάλεια στην περιοχή.

Αναφερόμενη στο άρθρο 2, είπε ότι δεν καλύπτει το σύνολο των απειλών, γιατί αναφέρεται στην επικράτεια και δεν περιλαμβάνει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, ωστόσο πρόσθεσε ότι ακόμη και η παρουσία ισχυρών γαλλικών πλοίων στην ελληνική επικράτεια θα είναι παράγοντας αποθάρρυνσης Τούρκων.

Παράλληλα, επέκρινε την κυβέρνηση γιατί στη συμφωνία δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία μέτρα στήριξης των ελληνικών ναυπηγείων, σημειώνοντας ότι γινόμαστε χώρα αποκλειστικά καταναλωτής αμυντικών συστημάτων. «Η συμφωνία με τη Γαλλία δεν πρέπει να εξασθενήσει σε καμία περίπτωση τη ρήτρα της συνθήκης της Λισαβόνας για αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της ΕΕ ενάντια στις εξωτερικές απειλές», είπε.

Γεννηματά: Κριτική για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην πανδημία

Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ άσκησε κριτική και για την πορεία της πανδημίας και τους κυβερνητικούς χειρισμούς, τις ανατιμήσεις σε σειρά βασικών αγαθών αλλα και τις δηλώσεις Μπογδάνου. «Η πανδημία δεν έχει τελειώσει κ. Μητσοτάκη και έχετε μεγάλη ευθύνη γιατί δεν την χειριστήκατε σωστά. Θα είναι ρίσκο αν δεν υπάρχει σωστός έλεγχος μέτρων», είπε.

Για την ακρίβεια επεσήμανε πως φαινόμενα αισχροκέρδειας έχουν επιδεινώσει την κατάσταση, ενώ πρόσθεσε: «Υπάρχει η απειλή της ακροδεξιάς. Ένα χρόνο μετά την καταδίκη της ΧΑ η ακροδεξιά σηκώνει κεφάλι και οι αντιλήψεις της ακροδεξιάς παραμένουν και μέσα στο ίδιο σας το κόμμα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης