ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα δέσμευση Μπάιντεν στον κ. Βαρθολομαίο για στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος απευθύνεται στους δημοσιογράφους έξω από τη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου κατόπιν της συνάντησής του με τον Τζο Μπάιντεν στις 25 Οκτωβρίου AP Photo/Susan Walsh

Προσωπικό ενδιαφέρον για την κατάσταση της υγείας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου έδειξε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, κατόπιν της επιστροφής του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας στην Κωνταντινούπολη, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα εκ νέου τον κ. Βαρθολομαίο πως παραμένει πρόθυμος να βοηθήσει στη διαχείριση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η αμερικανική κυβέρνηση είχε επαναβεβαιώσει άλλωστε κατά τις πρόσφατες συναντήσεις με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στο πλαίσιο της 12ήμερης επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ότι το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αποτελεί διαρκή προτεραιότητά της.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος υποβλήθηκε σε επέμβαση τοποθέτησης στεντ, με τον Τζο Μπάιντεν να προσφέρεται να διαθέσει και τον προσωπικό του γιατρό στον κ. Βαρθολομαίο αφότου ο τελευταίος ένιωσε αδιαθεσία και εισήχθη στο νοσοκομείο.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναχώρησε το μεσημέρι της Κυριακής από τη Νέα Υόρκη για την Κωνσταντινούπολη και ο πρόεδρος των ΗΠΑ επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του το βράδυ της Δευτέρας, τοπική ώρα Τουρκίας, για να του ευχηθεί περαστικά και να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας του.

Ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Βατικανό, λέγοντας ότι είδε πάνω στο γραφείο του ποντίφικα μια φωτογραφία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Πάπα Φραγκίσκο, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Από την πλευρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε τον κ. Μπάιντεν για την συνάντηση στον Λευκό Οίκο και για το ενδιαφέρον που έδειξε για τα θέματα που απασχολούν το Πατριαρχείο.

Κλείνοντας, ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι οι δίαυλοι της επικοινωνίας θα διατηρηθούν ανοιχτοί και ότι παραμένει πρόθυμος να βοηθήσει στη διαχείριση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Προτεραιότητα των ΗΠΑ το άνοιγμα της Χάλκης

Η συνάντηση της 25ης Οκτωβρίου ανάμεσα στον Τζο Μπάιντεν και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στον Λευκό Οίκο πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα.

Σύμφωνα με ανάρτηση που δημοσίευσε στα κοινωνικά δίκτυα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο Οικουμενικός Πατριάεχης έθεσε στον κ. Μπάιντεν την ανάγκη άμεσων ενεργειών των πολιτικών ηγεσιών στην κλιματική κρίση, την προώθηση των εμβολίων εναντίον της COVID - 19 στις αναπτυσσόμενες χώρες αλλά και την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης.

Οι κ.κ Βρθολομαίος και Μπάιντεν αντήλλαξαν θερμές κουβέντες, καθώς είναι γνωστή η εξαιρετική προσωπική σχέση την οποία διατηρούν.

Είχε προηγηθεί συνάντηση του κ. Βαρθολομαίου με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η συνάντηση είχε διευρυμένο χαρακτήρα και έγινε με τη συμμετοχή ανώτερων αξιωματούχων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι δύο πλευρές συζήτησαν τη «δέσμευση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν τη θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο και τις ευκαιρίες συνεργασίας με την Ορθόδοξη Χριστιανική κοινότητα παγκοσμίως σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς επίσης και για τις θρησκευτικές μειονότητες στην Τουρκία και στην περιοχή.

Συζήτησαν επίσης την επιτακτική ανάγκη για την επείγουσα αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης