ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Ανησυχία για τις δραματικές εξελίξεις στη Μαριούπολη - Να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Το υπουργείο Εξωτερικών καλεί «όλους να σεβαστούν το ανθρωπιστικό δίκαιο και να αποφευχθεί η στοχοποίηση του αμάχου πληθυσμού» στην Ουκρανία ΙΝΤΙΜΕ

Στη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους αμάχους στην εμπόλεμη Ουκρανία καλεί εκ νέου η Ελλάδα, διά του υπουργείου Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις δραματικές εξελίξεις, ιδίως στη Μαριούπολη, όπου και παραμένει ο γενικός πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεται ότι η Ελλάδα καλεί εκ νέου για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων από τις πόλεις της Ουκρανίας, σε συνεργασία με την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, προκειμένου να διασφαλιστεί η τροφοδοσία του αμάχου πληθυσμού, καθώς και η δυνατότητα διαφυγής του προς ασφαλέστερες περιοχές.

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις δραματικές εξελίξεις ιδίως στην περιοχή της Μαριούπολης, όπου διαβιοί εδώ και αιώνες το ελληνικό στοιχείο και βρίσκεται ακόμα ο γενικός πρόξενος, Μανώλης Ανδρουλάκης» αναφέρει το ΥΠΕΞ.

Επίσης, καλεί «όλους να σεβαστούν το ανθρωπιστικό δίκαιο και να αποφευχθεί η στοχοποίηση του αμάχου πληθυσμού» και τονίζει πως η Ελλάδα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Βασικό μέλημα της Ελλάδας είναι η προστασία της ομογένειας στην Ουκρανία, η οποία δοκιμάζεται ιδιαίτερα, και η ασφάλεια του Έλληνα γενικού προξένου στη Μαριούπολη, είχε επισημάνει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης διπλωματικών συντακτών χθες, Πέμπτη.

Με σαφήνεια, ο κ. Παπαϊωάννου προέταξε σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία την ανάγκη προστασίας του αμάχου πληθυσμού, την εφαρμογή του ανθρωπιστικού δικαίου και τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για τη διευκόλυνση όσων θέλουν να φύγουν από τις εστίες και έκανε ειδική αναφορά στις πέντε επιχειρήσεις απομάκρυνσης Ελλήνων πολιτών, συγγενών και αλλοδαπών σε ελληνόκτητα πλοία από την Οδησσό, το Κίεβο και τη Μαριούπολη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης