ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη - μήνυμα στον Ερντογάν: Στα Τίρανα ο Δένδιας - Στο επίκεντρο η ΑΟΖ

Εικόνα από προηγούμενη συνάντηση του κ. Δένδια με τον κ. Ράμα Υπουργείο Εξωτερικών

Η Αθήνα θέλει να σφίξει ακόμη περισσότερο τον διεθνή κλοιό γύρω από την Άγκυρα που επιλέγει το δρόμο της κλιμάκωσης εναντίον της Ελλάδας.

Οι απαντήσεις τόσο στο διπλωματικό όσο και στο επιχειρησιακό πεδίο είναι το πρώτο στάδιο για το φραγμό που στήνει η ελληνική διπλωματία.

Κεφαλαιοποιώντας τα οφέλη της πρόσφατης επίσκεψης στις ΗΠΑ, ξεκινά ένα νέο ντεμαράζ με «όπλο» την ταύτιση της στρατηγικής του αναθεωρητισμού - εναντίον της οποίας συσπειρώνονται οι δυτικές συμμαχίες - με τις ενέργειες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πληθαίνουν δε, τα σημάδια που θέλουν τον Τούρκο Πρόεδρο να βρίσκεται προ δυσάρεστων εκπλήξεων, βλέποντας χώρες που θεωρούνται ενταγμένες στη σφαίρα της τουρκικής επιρροής, να ανεβαίνουν στο δυτικό άρμα κατά του αναθεωρητισμού. Είτε με δημόσιες τοποθετήσεις, είτε λειτουργώντας ως κέντρα εκπομπής των μηνυμάτων κατά των πρακτικών που διακινδυνεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα.

Οι διπλωματικοί οιωνοί θέλουν την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στα Τίρανα και το βήμα των επαφών του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας με την αλβανική ηγεσία, να λειτουργεί ως προπομπός για ένα τέτοιο πλήγμα κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Είναι ξεκάθαρο ότι δεν περνά απαρατήρητη από την Άγκυρα η σταδιακή εξισορρόπηση της αλβανικής στάσης την τελευταία τριετία. Όπως επίσης και το θετικό κλίμα που καλλιεργείται από την αλβανική πλευρά ενόψει της μετάβασης του υπουργού Εξωτερικών στη βόρεια γείτονα.

«Η Ελλάδα είναι πολύ σημαντική για εμάς σε όλους τους τομείς, πολιτιστικά, οικονομικά και σε ό,τι αφορά την αλληλεγγύη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αρμπέν Αχμέταϊ σε δήλωσή του στο πλαίσιο του 7ου Φόρουμ του Στρατηγικής για την Αδριατική και το Ιόνιο, που πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα.

Σε κάθε περίπτωση πηγή της τουρκικής ανησυχίας αποτελεί η πολιτική συμφωνία μάλιστα που έχει υπάρξει ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αλβανία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Ζήτημα που ιεραρχήθηκε σε υψηλή θέση στην ατζέντα των συνομιλιών που είχαν Νίκος Δένδιας και Άντονι Μπλίνκεν στην Ουάσιγκτον. Άλλωστε η ενδεχόμενη εξέλιξη σε αυτό το πεδίο θα μετέδιδε, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, «ένα σαφές μήνυμα προς όλους στην ευρύτερη περιοχή, ότι τα ζητήματα οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, πρέπει να λύνονται με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δυο κρατών, να παραπέμπονται από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Ήδη πάντως οι νομικές υπηρεσίες των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Αλβανίας, εργάζονται προς αυτήν την κατεύθυνση. Επιδίωξη της ελληνικής διπλωματίας είναι η διαδικασία για την κατάρτιση και την έγκριση του συνυποσχετικού για τη παραπομπή του ζητήματος στη Χάγη, να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.

Ο Νίκος Δένδιας, προ των συνομιλιών με τον Αλβανό ομόλογό του, αλλά και με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, θα συναντηθεί αρχικά με στελέχη της ελληνικής εθνικής μειονότητας από τη Χιμάρα και στη συνέχεια με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης