ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά: Ερντογάν μαινόμενος κατά Μητσοτάκη, ένταση σε θάλασσα και αέρα

Άμεση και ψύχραιμη η απάντηση της Αθήνας, που δηλώνει απρόθυμη για μια αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Δημήτρης Παπαμήτσος (Φωτογραφία αρχείου)

Κλιμάκωση σε όλα τα μέτωπα επιχειρεί η Άγκυρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα, μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τις επαφές της ελληνικής αντιπροσωπείας, με συνεχείς τουρκικές υπερπτήσεις και ενδείξεις για εκ νέου εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών προς τα ελληνικά νησιά και τον Έβρο. Κορωνίδα της διπλωματικής έντασης που τροφοδοτεί η Τουρκία είναι η δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι για τον ίδιο «δεν υπάρχει πλέον Μητσοτάκης». 

«Ο Μητσοτάκης συστήνει στις ΗΠΑ να μην δώσουν F-16 στην Τουρκία. Για μένα πλέον δεν υπάρχει Μητσοτάκης. Εμείς πορευόμαστε με πολιτικούς έντιμους, με προσωπικότητα. Τη συνέχεια ας την σκεφτεί ο Μητσοτάκης. Ας συνομιλεί με όποιους θέλει, ας δώσει βάσεις σε όποιους θέλει. Εμείς είμαστε αυτάρκεις», δήλωσε ο Ερντογάν, μετά την πολύωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του.

«Στο θέμα των F-16 προφανώς η Αμερική δεν περιμένει τις λέξεις που θα βγουν από το στόμα του Μητσοτάκη για να αποφασίσει» συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος, που βρίσκεται σε παρατεταμένες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών.

«Είχαμε συμφωνήσει να μην συμπεριλάβουμε τρίτες χώρες στη διαμάχη μας μαζί του», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι «παρόλα αυτά, την περασμένη εβδομάδα, είχε μια επίσκεψη στις ΗΠΑ, μίλησε στο Κογκρέσο και τις προειδοποίησε να μην μας δώσουν F-16», σημείωσε.

Η Αθήνα έθεσε στην Ουάσινγκτον το ζήτημα αναβάθμισης των τουρικών F-16 ως πρόβλημα για τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, παρουσίασε στον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, αδιάσειστα τεκμήρια της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η παρουσίαση των ντοκουμέντων με τους χάρτες της «Γαλάζιας Πατρίδας», μεταξύ άλλων, φαίνεται πως επιδείνωσε το ήδη αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας. Η αντίδραση της Νάνσι Πελόζι ενώπιον του περιβόητου χάρτη για τον «απαράδεκτο αναθεωρητισμό», όπως χαρακτηρίστηκε, δεν ήταν η μοναδική της αμερικανικής δυσαρέσκειας που εκφράστηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες στις κατ’ ιδίαν επαφές των Ελλήνων και των Αμερικανών αξιωματούχων.

«Ο πρωθυπουργός υπερασπίζεται τα εθνικά δίκαια»

Άμεση και ψύχραιμη ήταν η απάντηση της Αθήνας, δηλώνοντας απρόθυμη για μια αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να τονίζει ότι «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται τα εθνικά δίκαια και τη διεθνή νομιμότητα».

Όπως τόνισε ο κ. Οικονόμου, «η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους»

«Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Μπαράζ» τουρκικών υπερπτήσεων

Η σαφής ενόχληση της Άγκυρας για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ αλλά το θετικό κλίμα από την Ουάσινγκτον στο ενδιαφέρον της Αθήνας για απόκτηση F-35, «εκδηλώθηκε» με συνεχείς υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών.

Μετά τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων από την Αλεξανδρούπολη που οδήγησε σε εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας του ΥΠΕΞ, την περασμένη Τετάρτη, τον ελληνικό εναέριο χώρο επιχείρησαν να παραβιάσουν τουρκικά μαχητικά το βράδυ της Δευτέρας 23 Μαίου.

Νωρίτερα, είχαν προηγηθεί νέες παραβιάσεις του FIR Αθηνών, από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV, δυο κατασκοπευτικά CN-235 και ενός αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας ATR-72. Τα τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 40 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, με τις έξι να προέρχονται από το UAV και τις 35 από τα κατασκοπευτικά, ενώ σημειώθηκαν και τέσσερις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Mεταναστευτική πίεση σε Έβρο και νησιά

Τα ξημερώματα της Δευτέρας πέντε ιστιοπλοϊκά σκάφη με 450 επιβαίνοντες που απέπλευσαν από τα τουρκικά παράλια και προσπάθησαν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, με προορισμό κάποιο ελληνικό νησί.

Σε ανακοίνωσή του το Λιμενικό Σώμα έκανε λόγο για «ιδιαίτερη ένταση» στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου. Όπως ανακοίνωσε, συνολικά εννέα λέμβοι με συνολικά 590 πρόσφυγες, επιχείρησαν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Στον Έβρο, παρατηρείται αύξηση των μεταναστευτικών ροών ακόμα και 20% σε σύγκριση με τον περσινό Απρίλιο. Μόνο τον μήνα Μάιο έχουν συλληφθεί 50 διακινητές και έχουν εισέλθει στη χώρα πάνω από 150 παράτυποι μετανάστες. Για τους λόγους αυτούς, οι ελληνικές Αρχές προχωρούν στην αύξηση των περιπολιών ακόμα και μέσα στις νησίδες του ποταμιού, ενώ την ίδια ώρα έχει δοθεί εντολή για συλλήψεις διακινητών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης