ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η πύρρειος νίκη Ερντογάν

EUROKINISSI- Γ.Τ. Πρωθυπουργού | Andrea Bonetti

Ήταν ένα δημοψήφισμα υψηλού ρίσκου –το γνώριζαν όλοι, και πρώτος ο Ερντογάν. Ωστόσο, από τη στιγμή που προκηρύχθηκε, δύσκολα θα μπορούσε να μην πραγματοποιηθεί.

Η οριακή νίκη του Τ. Ερντογάν είναι πολύ νωρίς να εκτιμηθεί πολιτικά, και ιδίως σε σχέση με την Ελλάδα. Σίγουρα το αποτέλεσμα δεν είναι θρίαμβος για τον Τούρκο Πρόεδρο, όπως θα το επιθυμούσε. Παρά τη νίκη του, βγαίνει αποδυναμωμένος, λόγω της μικρής διαφοράς του "ναι" αλλά και λόγω των καταγγελιών για παρατυπίες και νοθεία. Οι πιο τολμηροί αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η Κυριακή μπορεί να είναι η εκκίνηση προς το τέλος του. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με διπλωματικό σύμβουλο, "θα πρέπει να επιδείξουμε ψυχραιμία ως χώρα, και κυρίως, ως κυβέρνηση".

Το Μαξίμου, σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης, δεν σκοπεύει να κάνει κάποια βιαστική δήλωση –η ανάμειξη στα εσωτερικά της γείτονος δεν θα ήταν και σοφή κίνηση. Άλλωστε, και οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων κινούνται σε ένα γενικό επίπεδο «μη επέμβασης στα εσωτερικά της Τουρκίας», με στόχο να μην προκαλέσουν την παραμικρή αντίδραση. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ζήτησε ψυχραιμία, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, ενώ ο εκπρόσωπος της Κύπρου, Ν. Χριστοδουλίδης, σημείωσε πως "εμείς επιθυμούμε να επικρατήσει ομαλότητα στην Τουρκία, ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις που πρέπει, για το Κυπριακό".

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Τουρκία από σήμερα είναι μια άλλη χώρα. Γιατί πράγματι είναι πύρρειος η νίκη του Ερντογάν και πράγματι βγήκε αποδυναμωμένος από το δημοψήφισμα, από την άλλη, ωστόσο, δεν υπάρχει ορατός αντίπαλος. Το επόμενο διάστημα, καθώς η κατάσταση στην Τουρκία, εκτός από την Ελλάδα, αφορά την ΕΕ, τις ΗΠΑ, αλλά και τη Ρωσία, θα δούμε κινήσεις τόσο δημιουργίας ορατού αντιπάλου αλλά και κινήσεις από τον Ερντογάν για να δημιουργήσει νέες συμμαχίες.

Όσον αφορά την κατάσταση που θα επικρατήσει στο Αιγαίο, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για σχετική ηρεμία. Δύσκολα, σήμερα, ο Ερντογάν θα αμφισβητήσει τη συμφωνία Τουρκίας - Ευρώπης, βάσει της οποίας έχουν κλείσει τα σύνορα για τους πρόσφυγες. Τίποτα, όμως, δεν είναι σίγουρο, γι’ αυτό και η Αθήνα είναι σε επαγρύπνηση. Χαμηλοί τόνοι, καμιά δήλωση, προσεκτικές κινήσεις.

Ο Ερντογάν φθίνει μεν αλλά είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού. Του έκαναν πραξικόπημα, η νίκη του στο δημοψήφισμα είναι οριακή και πύρρειος, οι Κούρδοι βγήκαν ενισχυμένοι από τη διαδικασία του δημοψηφίσματος. Ωστόσο, παραμένει ακόμα κύριος της κατάστασης, ελλείψει, σοβαρού αντιπάλου. Λογικά, λοιπόν, θα στραφεί στο εσωτερικό της χώρας του, κάνοντας κινήσεις, με στόχο να ανακάμψει. Κι αυτό εκτιμούν αναλυτές θα δώσει χρόνο στην Αθήνα.

Κυβερνητικές πηγές: Θέλουμε μια Τουρκία αρωγό στο διάλογο και τη συνεργασία

Μήνυμα υποστήριξης της σταθερότητας και της δημοκρατίας στην Τουρκία στέλνει η Αθήνα, μέσω κυβερνητικών πηγών, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα θέλει μια Τουρκία, αρωγό στο διάλογο και τη συνεργασία, στη βάση του αλληλοσεβασμού.

Αναλυτικά, το σχόλιο των κυβερνητικών πηγών, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει ως εξής:

Παρακολουθούμε με προσοχή και ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη γείτονα και τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. Οι αποφάσεις του τουρκικού λαού για το μέλλον του θα γίνουν σεβαστές. Εμείς στηρίζουμε τη σταθερότητα και τη δημοκρατία στη γείτονα. Επιθυμούμε μια Τουρκία που να συνεισφέρει στο διάλογο και τη συνεργασία μας στη βάση του αλληλοσεβασμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης