Ευρωεκλογές: Το παρελθόν και το μέλλον της Ευρώπης μέσα από τα «μάτια» διαφορετικών γενεών
Με τους πρωταγωνιστές και τους συντελεστές του προεκλογικού βίντεο που δημοσίευσε σήμερα, Δευτέρα (29/4) το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μίλησε το CNN Greece.
Πρωταγωνιστές του συγκεκριμένου σποτ είναι άνθρωποι που έζησαν σε σκοτεινούς καιρούς για την Ευρώπη. Σε καιρούς όπου η Δημοκρατία δεν είχε ακόμη κατακτηθεί.
Χρόνια μετά, οι άνθρωποι αυτοί εξηγούν στις νέες γενιές, τα εγγόνια τους, τη σημασία να διαφυλαχθεί η Δημοκρατία που με τόσο κόπο και τόσους αγώνες κερδήθηκε.
Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές αυτού του βίντεο είναι και η Γαλλίδα Μονικ Μπογάς Μποζού. Μια γυναίκα που στην ηλικία των 12 ετών είδε τους γονείς της να σκοτώνονται από τα γερμανικά στρατεύματα μπροστά στα μάτια της.
«Ήμουν 11 ετών όταν ξεκίνησε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Η παιδική μου ηλικία τελείωσε πολύ νωρίς» ανέφερε για τα βιώματά της.
«Μια μέρα, θυμάμαι ήταν επτά το απόγευμα πέταξαν αεροπλάνα πάνω από την πόλη και άρχισαν να εξαπολύουν επίθεση».
«Η μητέρα μου ξάπλωσε πάνω από εμένα και τα αδέρφια μας. Με κρατούσε πολύ σφιχτά και ξαφνικά είπε: με χτύπησαν. Χτύπησε και ο πατέρας μου». Εκείνη τη μέρα επιβιώσαμε τέσσερις από την οικογένεια. Τέσσερα αδέρφια. Οι γονείς μας κατέληξαν. Η μητέρα μου πέθανε λίγες ώρες αργότερα και ο πατέρας μου μερικές μέρες μετά».
Δεκαετίες αργότερα, η Μονίκ εξήγησε τι σημαίνει για έναν άνθρωπο με αυτά βιώματα, η διασφάλιση της δημοκρατίας και της ειρήνης σε μια Ευρώπη το μέλλον της οποίας αναμένεται να καθοριστεί και από τις προσεχείς εκλογές.
«Η ιστορία της Ευρώπης είχε γραφτεί με αίμα»
Από την πλευρά του, ο εγγονός της Μονίκ, ο Ρομπά τονίζει πως «η ιστορία της Ευρώπης είχε γραφτεί με αίμα».
Τα βιώματα της γιαγιάς του ανέδειξαν σε εκείνον την ευθύνη που φέρει ο ίδιος και η γενιά του, να μην ξεχαστούν, αλλά και να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά οι κτηνωδίες των προηγούμενων δεκαετιών.
Την ευθύνη να διαφυλαχθεί η Δημοκρατία.
Μια ιστορία που μας ενώνει τόσο μεταξύ των εθνών στην Ευρώπη όσο και μεταξύ των γενεών
Στόχος του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ, διάρκειας τεσσάρων λεπτών, όπως εξηγεί μιλώντας στο CNN Greece ο «creative director» του ήταν να αξιοποιηθεί «η στενή σχέση ανάμεσα στους παππούδες και τα εγγόνια για να πούμε μια ιστορία, που θα μας ενώνει τόσο μεταξύ των εθνών στην Ευρώπη όσο και μεταξύ των γενεών».