ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η Mercedes GLA είναι διαχρονική αξία

Πρόκειται για ένα από τα πιο επιτυχημένα πολυτελή SUV ανεξαρτήτως κατηγορίας με φανατικούς κατόχους- οπαδούς στους οποίους προστίθενται συνεχώς και άλλοι μιας και οι πωλήσεις κυμαίνονται συνεχώς σε υψηλά επίπεδα.

H Μercedes GLA, γιατί περί αυτής είναι ο λόγος, είναι από τα αυτοκίνητα που με την πρώτη ματιά κάνουν σαφές πως αποτελούν μια ιδανική συνταγή επιτυχίας: η εμφάνισή της είναι ιδιαίτερη και ξεχωριστή, με τις καμπύλες της να τονίζουν το δυναμισμό της σχεδίασής της και τις λεπτομέρειες του αμαξώματός της να ενισχύουν τον off road προσανατολισμό της. Η εμφατική της μάσκα δίνει με τη σειρά της το στίγμα της, σε συνδυασμό με τους προβολείς της τεχνολογίας Multilevel. Οι οποίοι προσαρμόζουν τη φωτεινότητά τους στις συνθήκες του περιβάλλοντος, εξασφαλίζοντας έτσι καλύτερη ορατότητα και μεγαλύτερη ασφάλεια χωρίς σε καμία περίπτωση να ενοχλούν τους οδηγούς των άλλων αυτοκινήτων που κινούνται ταυτόχρονα στο δρόμο.

Εντυπωσιακή είναι και η αεροδυναμική σχεδίαση της GLA, καθώς ο συντελεστής οπισθέλκουσάς της, που μπορεί να είναι μέχρι και το εξαιρετικό 0,28, θα κολάκευε ακόμα και καθαρόαιμα σπορ μοντέλα. Πόσο μάλλον ένα πολυτελές SUV με δυναμικό παρουσιαστικό.

Η ισχυρή εξωτερική εικόνα συνδυάζεται με ένα σύγχρονο, λειτουργικό και πολυτελές εσωτερικό, με ολοκληρωμένες δυνατότητες διασύνδεσης smartphones και με ένα σύγχρονο σύστημα infotainment, οι λειτουργίες του οποίου προβάλλονται στην «αιωρούμενη» οθόνη στο κέντρο του ταμπλό.

Μια επιπλέον οθόνη υπάρχει και στον πίνακα οργάνων, όπου προβάλλονται όλες οι πληροφορίες που ο οδηγός μπορεί να βρει χρήσιμες. Παράλληλα υπάρχει δυνατότητα και εξ αποστάσεως ελέγχου κάποιων από τις στοιχείων και λειτουργιών της, όπως τα χιλιόμετρα, η πίεση των ελαστικών και η στάθμη του καυσίμου, είτε από το σπίτι ή το γραφείο ή καθ΄ οδόν μέσω του Mercedes Me connect και του portal ή της εφαρμογής (app) αντίστοιχα. Παράλληλα η τηλεδιάγνωση, η διαχείριση ατυχήματος, συντήρησης και βλάβης, καθώς και το σύστημα κλήσης έκτακτης ανάγκης της Mercedes σας παρέχουν ένα ολοκληρωμένο σύνολο ξεγνοιασιάς και ασφάλειας.

Φυσικά η GLA μπορεί να εξοπλιστεί και με την πλήρη γκάμα των συστημάτων υποβοήθησης της Mercedes, μεταξύ αυτών και την αυτόματη υποβοήθηση στάθμευσης Parktronic καθώς και το Distronic, το ενεργό cruise control. Σε κάθε περίπτωση στάνταρ είναι τόσο η Ενεργητική Υποβοήθηση Πέδησης (Active Brake Assist) -αρχικά προειδοποιεί όταν δεν υπάρχει η κατάλληλη απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα, ενώ στη συνέχεια φροντίζει για την αποτροπή της σύγκρουσης- όσο και το σύστημα αναγνώρισης κόπωσης (Attention Assist). Αυτό ελέγχει συνεχώς την κατάσταση και τη συμπεριφορά του οδηγού και όταν διαπιστώσει ενδεχόμενη υπνηλία τον προειδοποιεί προκειμένου να προσχωρήσει σε ένα διάλλειμα ανάπαυσης.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο (προαιρετικού) εξοπλισμού είναι το Hands Free Access, που με την κίνηση του ποδιού ή με το πάτημα ενός κουμπιού ανοίγει ηλεκτρικά την πέμπτη πόρτα αυξάνοντας έτσι κατακόρυφα την πρακτικότητα και αποκαλύπτοντας ένα πλήρως εκμεταλλεύσιμο χώρο αποσκευών. Αντίστοιχα άνετοι είναι και οι χώροι για τους επιβάτες, οι οποίοι κάθονται και ψηλά και έχουν ένα πλήρες οπτικό πεδίο.

Το ίδιο ισχύει και για τον οδηγό, ο οποίος όταν αφήσει την άσφαλτο -υπάρχει και ανάρτηση Offroad με αυξημένη απόσταση από το έδαφος κατά 30 χιλιοστά για ακόμα πιο εύκολη κίνηση off road- μπορεί να έχει στη διάθεσή του και με μια πανοραμική περιφερειακή εικόνα 360 μοιρών ώστε να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τι βρίσκεται και το γίνεται γύρω από την εντυπωσιακή GLA του. Η οποία πάντως μπορεί να εξοπλιστεί και με μια πιο σπορ ανάρτηση με μειωμένη απόσταση από το έδαφος κατά 15 χιλιοστά, ενώ μέσω του (προαιρετικού) Drive Select μπορεί να επιλέξει δύο προγράμματα απόσβεσης, τα Comfort και Sport.

Πολλές επιλογές υπάρχουν και σε ότι αφορά τους κινητήρες που κινούν τη GLA. Η γκάμα των συνόλων βενζίνης ξεκινά από τον τετρακύλινδρο turbo των 1.595 κυβικών, που στην GLA 180 αποδίδει 122 ίππους και στην GLA 200 156 και πέρα από τα πολύ καλά χαρακτηριστικά απόδοσής του διακρίνεται και για τις περιορισμένες του απαιτήσει σε καύσιμο (από 5,6 λίτρα για κάθε 100 χιλιόμετρα) και τις χαμηλές εκπομπές ρύπων του (εκπομπές CO2 από 131 γραμμάρια το χιλιόμετρο). Πέρα από το χειροκίνητο κιβώτιο των 6 σχέσεων συνδυάζεται και με το πολύ καλό αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7G-DCT που διακρίνεται για τις πολύ ομαλές και γρήγορες αλλαγές του.

Στη συνέχεια υπάρχουν οι δίλιτρες GLA 220 4MATIC (184 ίπποι, με στάνταρ τετρακίνηση και αυτόματο κιβώτιο) και GLA 250 (211 ίπποι), ενώ η κορυφαία Mercedes-AMG GLA 45 4MATIC κινείται από τον ισχυρότερο κινητήρα 2.000 κυβικών του κόσμου που αποδίδει 381 ίππους, συνδυάζεται με το ειδικά εξελιγμένο αυτόματο κιβώτιο AMG SPEEDSHIFT 7-DCT και εξασφαλίζει ένα 0-100 χλμ./ ώρα σε μόλις 4,4 δεύτερα.

Οι εκδόσεις πετρελαίου ξεκινούν από την εξαιρετική GLA 180 d με τον τετρακύλινδρο των 1.461 κυβικών, ο οποίος αποδίδει 109 ίππους, συνδυάζεται και με αυτόματο κιβώτιο, χρειάζεται μόλις 3,9 λίτρα για κάθε 100 χιλιόμετρα, με τις αντίστοιχες εκπομπές CO2 να ξεκινούν από τα 103 γραμμάρια το χιλιόμετρο. Η GLA 200 των 136 ίππων και η GLA 220 d των 177 ίππους), αποτελούν τις δύο πιο ισχυρές εκδόσεις πετρελαίου, οι οποίες συνδυάζουν τις επιδόσεις με τη χαμηλή κατανάλωση!

Η διαχρονική Mercedes GLA είναι ετοιμοπαράδοτη σε τέσσερις γραμμές εξοπλισμού -βασική, Style, Urban, AMG- πολλές δυνατότητες εξατομίκευσης και εξαιρετικές τιμές οι οποίες ξεκινούν από τις 27.924 ευρώ. Φυσικά υπάρχουν και ιδιαίτερα ενδιαφέροντα προγράμματα χρηματοδότησης, όπως για παράδειγμα για την επίσης ετοιμοπαράδοτη GLA 180d. H οποία ξεκινά από τις 34.110 ευρώ και μπορεί κανείς να την αποκτήσει με προκαταβολή 12.000 ευρώ, ονομαστικό επιτόκιο 6,5% (πλέον εισφοράς 0,6% Ν.128/75) και με 60 δόσεις 289 ευρώ που συνοδεύονται από επέκταση εγγύησης 3 ετών πέραν της εργοστασιακής διετούς- και δωρεάν συντήρηση για 5 χρόνια. Η 61η δόση στην περίπτωση αυτή ανέρχεται σε 13.644 ευρώ.

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης