ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

H Μercedes EQC είναι το μέλλον σήμερα

Πόσο χρειάζεται να περιμένει κανείς για να μπορεί να οδηγήσει ένα από τα αυτοκίνητα της νέας εποχής; Που δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον καθώς θα είναι πλήρως ηλεκτρικό, που θα είναι απόλυτα ασφαλές και προετοιμασμένο για το επόμενο μεγάλο βήμα της αυτοκίνησης, την αυτόνομη κίνηση, που θα είναι πρακτικό και λειτουργικό, ευχάριστο και ελκυστικό και που δεν θα θέτει κανενός είδους περιορισμούς;

Η απάντηση είναι καθόλου, καθώς όλα τα παραπάνω χαρακτηρίζουν την EQC, το μοντέλο με το οποίο η Mercedes κάνει το πρώτο της βήμα προς το μέλλον και την ηλεκτροκίνηση και ταυτόχρονα παρουσιάζει την ολοκαίνουργια μάρκα της, την EQ.

Σα γνήσια Mercedes και έχοντας πίσω της τα 130 χρόνια εμπειρίας της εταιρείας που εφηύρε το αυτοκίνητο, η EQC διακρίνεται για τη λιτή αλλά ταυτόχρονα τόσο εντυπωσιακή όσο και διαχρονική σχεδίασή της. Παράλληλα το μήκους 4,761 μέτρων SUV διαθέτει στοιχεία που κάνουν σαφές πως πρόκειται για ένα αυτοκίνητο πολύ διαφορετικό από τα συμβατικά που όλοι γνωρίζουμε. Στοιχεία όπως η εμφατική κλειστή μάσκα με τις μπλε διακοσμητικές λωρίδες που συνδυάζεται εξαιρετικά με τους Multibeam LED προβολείς που περιλαμβάνονται στο βασικό εξοπλισμό.

Όπως συμβαίνει με όλα τα μοντέλα της Mercedes έτσι και η EQC είναι διαθέσιμη και με την πιο σπορ γραμμή σχεδίασης AMG Line, η οποία διαθέτει μια ακόμα πιο δυναμική μάσκα σε συνδυασμό με εμπρός αεροτομή, πίσω διαχύτη και ζάντες αλουμινίου AMG High Performanceμ ειδικά σχεδιασμένες για την περίσταση.
Το ιδιαίτερα σύγχρονο στυλ της εξωτερικής σχεδίασης ακολουθείται και στο εσωτερικό, όπου η οθόνη του πλήρως ψηφιακού πίνακα οργάνων και η οθόνη αφής του συστήματος infotainment συνδυάζονται με τέτοιο τρόπο που δημιουργούν μια ενιαία, εντυπωσιακή επιφάνεια που τονίζει ακόμα περισσότερο τη high tech διάσταση του εσωτερικού.

Το ίδιο κάνει και η έγχρωμη απεικόνιση με γραφικά υψηλής ανάλυσης των πληροφοριών, ενώ εκτός από την άμεση χρήση της οθόνης αφής του συστήματος infotainment MBUX υπάρχει ένα χειριστήριο αφής στην κεντρική κονσόλα που ανταποκρίνεται και στη γραφή, τα πλήκτρα αφής στο πολύ- λειτουργικό τιμόνι και βέβαια η ψηφιακή βοηθός Mercedes. Η οποία ενεργοποιείται λέγοντας «Hey Mercedes», ενώ αντιλαμβάνεται τη φυσική ομιλία. Ταυτόχρονα η τεχνητή νοημοσύνη του MBUX, αντιλαμβάνεται διαισθητικά τον οδηγό, μαθαίνει τις προτιμήσεις του και προσαρμόζεται σε αυτές.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η προαιρετική λειτουργία Augmented Video, η οποία συνδέει τον εικονικό και τον πραγματικό κόσμο, εμφανίζοντας οδηγίες για την πλοήγηση και την κυκλοφορία σε ζωντανές εικόνες, κάνοντας την όλη διαδικασία πολύ πιο εύκολη και αποτελεσματική. Φυσικά υπάρχουν πολλές δυνατότητες εξατομίκευσης, μέρος της οποίας είναι και ο εσωτερικός φωτισμός με συνολικά 64 διαφορετικά χρώματα και εφέ. Όσο για τους χώρους είναι κορυφαίοι -άλλο ένα σημαντικό πλεονέκτημα της ηλεκτροκίνησης- με το πορτμπαγκάζ να ξεκινά από τα 500 λίτρα.

Η πηγή ενέργειας και το πιο σημαντικό στοιχεία της EQC είναι η ιδιαίτερα εξελιγμένη μπαταρία της ιόντων λιθίου, που έχει ενεργειακή χωρητικότητα 80 kWh και διαθέτει μια πολύ έξυπνη και αποτελεσματική διαχείριση. Η οποία εξασφαλίζει αφενός μια ιδιαίτερα μεγάλη αυτονομία που ξεπερνά τα 450 χιλιόμετρα και αφετέρου μια εγγύηση απρόσκοπτης λειτουργίας για 8 χρόνια ή 160.000 χλμ.

Η high tech μπαταρία της EQC τροφοδοτεί δύο ισχυρούς ασύγχρονους ηλεκτροκινητήρες, έναν σε κάθε άξονα για χάρη και της τετρακίνησης, που αποδίδουν συνδυαστικά 408 ίππους και 765 Nm. Τιμές φυσικά εξαιρετικές, συνέπεια των οποίων είναι και η αντίστοιχα εξαιρετική τιμή των 5,1 δευτερολέπτων για το 0-100 χλμ./ ώρα. Προκειμένου πάντως η ηλεκτρική Mercedes να προσαρμόζεται όσο το δυνατόν καλύτερα στη διάθεση και τις προτιμήσεις του οδηγού της έχει συνολικά πέντε διαφορετικά προγράμματα κίνησης, τα Comfort, Eco, Max Range, Sport και Individual.

Η αυτονομία είναι η μια σημαντική παράμετρος αναφορικά με τη μπαταρία. Η άλλη είναι η φόρτισή της που στην EQC είναι εξαιρετικά εύκολη και γρήγορη. Αν π.χ, τοποθετήσετε στο σπίτι ή στο γραφείο σας το Wallbox της Mercedes με μέγιστη ισχύ 22 kW η διαδικασία θα ολοκληρωθεί περίπου στο 1/3 του χρόνου συγκριτικά με τη φόρτιση μέσω μιας απλής οικιακής παροχής. Φυσικά, υπάρχει και η δυνατότητα χρήσης δημόσιων ταχυφορτιστών (στο μέλλον θα προστεθούν και αυτοί του δικτύου IONITY), ενώ ο έλεγχος της φόρτισης, η διαχείριση των χρηστών και τα στατιστικά στοιχεία είναι στη διάθεση του οδηγού μέσω του smartphone του και της κατάλληλης εφαρμογής

Επίσης ο οδηγός της EQC μπορεί να γραφτεί μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης www.mercedes-benz.gr/passengercars/mercedes-benz-cars/models/eqc/pad/power-consumption-footnote.module.html στην υπηρεσία «EQC registration» και να λαμβάνει ενημερώσεις σχετικά με ό,τι καινούργιο υπάρχει για την EQC. Επίσης, υπάρχει και το ΕQ Ready App. Μια εφαρμογή για smartphone που έχει σα σκοπό την προετοιμασία του χρήστη της για τη μετάβασή του στην ηλεκτροκίνηση. Αν π.χ. ενδιαφέρεται κάποιος για την EQC, η εφαρμογή με βάση δεδομένα όπως ο αριθμός χιλιομέτρων που καλύπτει σε ημερήσια ή εβδομαδιαία βάση θα τον βοηθήσει να καταλάβει πόσο έτοιμος είναι για τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση.

Διαθέσιμη είναι βεβαίως και η υπηρεσία Mobilo της Mercedes, η οποία φροντίζει για τη διατήρηση της κινητικότητά σας ακόμα και σε περίπτωση που το αυτοκίνητό σας ακινητοποιηθεί.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να πούμε πως όσοι αγοράζουν ένα ηλεκτρικό όχημα, έχουν σαφώς χαμηλότερα λειτουργικά έξοδα σε σχέση με ένα αντίστοιχο συμβατικό μοντέλο με κινητήρα βενζίνης η πετρελαίου, των σέρβις συμπεριλαμβανομένων.

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης