ΜΟΔΑ

Η Μιούτσια Πράντα κατά της άφυλης μόδας

Instagram / Seefashionnow

Η Μιούτσια Πράντα, η διάσημη σχεδιάστρια μόδας, έχει ένα χόμπι. Της αρέσει να μπερδεύει τα δύο φύλα στις επιδείξεις. “Πιστεύω πως ο συνδυασμός είναι πιο αληθινός” δηλώνει η βασίλισσα του ιταλικού στιλ και το επιβεβαίωσε ήδη από πέρσι, όταν και ανέβασε γυναίκες μοντέλα στο αντρικό ντεφιλέ. Ωστόσο δεν παύει να προασπίζεται τις γυναίκες ως αυτό που είναι. Πολυσχιδείς, αντιφατικές και έξοχα περίπλοκες. Ωστόσο δεν θέλει να τα ομογενοποιεί.

Αντίθετη στη γραμμή που ακολουθούν γνωστές αλυσίδες πολυκαταστημάτων λανσάροντας ρούχα χωρίς φύλο, η Πράντα, πρωτοποριακή και γεωμετρική και vintage και όλα όσα τόσα χρόνια την έχουν χαρακτηρίσει δικαίως δεν έχει πρόθεση να διαλύσει τη μαγεία ‘παντρεύοντας’ ανδρικά και γυναικεία, τουλάχιστον όχι στο στο κοντινό μέλλον όπως αναφέρει δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή την τελευταία της συνέντευξη στο WWD.

“Είμαι αντίθετη σε αυτό. Το να κάνω δύο δημιουργικά σόου σε ένα, είναι σφαγή” είπε. “Πρέπει να είναι ένα τεράστιο σόου, εάν θέλεις να το κάνεις σοβαρά. Την περασμένη φορά, κάποιος παραπονέθηκε ότι υπήρχαν πάρα πολλές γυναίκες (σ.σ. στην αντρική επίδειξη) και ότι οι γυναίκες αποσπούν την προσοχή από την αντρική συλλογή, κάτι που ισχύει κατά μία έννοια. Οι γυναίκες είναι πιο εντυπωσιακές και επισκιάζουν τα υπόλοιπα” συμπλήρωσε.

Η προοπτική της Πράντα όσον αφορά τα φύλα είναι αδιαμφισβήτητα πιο προοδευτική από τις προσεγγίσεις πολλών σχεδιαστών που θέλουν να αφαιμάξουν το unisex κίνημα και δεν υποστηρίζει ότι η θεατρικότητα της γυναικείας παρουσίας είναι υποδεέστερη της αντρικής. Το αντίθετο μάλιστα.

“Προσπάθησα να διευρύνω τις πιθανότητες για τους άνtρες, χωρίς όμως να φτάσω στο σημείο της υπερβολής ή των ενδυμάτων που δεν μπορούν να φορεθούν” λέει η 65χρονη θρυλική σχεδιάστρια.

Στη συνέντευξη η Μιούτσια Πράντα μιλάει και για τις δύο κάστες γυναικών που αναγνωρίζει σήμερα. “Yπάρχουν εκείνες που έχουν ‘παραδοθεί’ και απλά θέλουν να παντρευτούν και, ευτυχώς, υπάρχει και ένας εμφανής φεμινισμός στη νέα γενιά. Μπορείς να ξεχωρίσεις ποιες είναι ποιες από το αν φορούν τακούνια ή φλατ παπούτσια” είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης