ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οργή για μουσουλμάνο ιερωμένο: έπαιξε κλασική μουσική στο πιάνο φορώντας τουρμπάνι

REUTERS/Jamal Saidi

Μια ανάρτηση σε social media στις αρχές Μαρτίου έγινε αφορμή για να εκδιωχθεί σιίτης ιερωμένος του Λιβάνου από την ιερατική σχολή του.

Ο Σαγιέντ Χουσέιν αλ Χουσεϊνί, 38 χρόνων, δεινός πιανίστας και ερασιτέχνης ποιητής, ανέβασε στο διαδίκτυο βίντεο στο οποίο ο ίδιος παίζει πιάνο φορώντας την ενδυμασία του κληρικού. Aυτή η επιλογή του θεωρήθηκε "πρόκληση στην κοινωνικά παραδεδεγμένη - σε Δύση και Ανατολή - εικόνα του μουσουλμάνου ιερωμένου".

"Ήθελα να δείξω ότι οι ιερατικές σπουδές δεν πρέπει να είναι απομονωμένες από τον κόσμο ή από τους ανθρώπους ή από άλλες σπουδές" δήλωσε στο Reuters ο αλ Χουσεϊνί, προσθέτοντας ότι εκδιώχθηκε από τη ιερατική σχολή αλ Θαλακαΐν της Βηρυτού.

Ο ίδιος πληροφόρησε ότι ανήρτησε το βίντεο, στις αρχές Μαρτίου, στον λογαριασμό του σε κάποιο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε λιγότερο από μια ώρα η ερμηνεία του είχε περισσότερα από 10.000 views.

"Είμαι λάτρης της μουσικής και της τέχνης. Αλλά είναι αδύνατον για μένα να αποδεχθώ την εικόνα ενός ιερωμένου με τουρμπάνι να παίζει μπροστά σε κόσμο. Το τουρμπάνι είναι ιερό κι έχω δικαίωμα να ασκώ κριτική" τουίταρε κάποιος @jouj_lebiiiiii από τους πολλούς επικριτές του αλ Χουσεϊνί.

Επιπλέον της μουσικής, ο αλ Χουσεϊνί - ζει με τη γάτα του, τον Καίσαρα, στο Νταλιέ, το νότιο προάστιο της Βηρυτού - ποστάρει τακτικά ερωτικά ποιήματα που γράφει.

Συνήθιζε να γράφει στίχους για τραγούδια της Χεζμπολά και εξακολουθεί να διαφωνεί με τη σκυθρωπή εικόνα του μουσουλμάνου κληρικού.

Η κλασική μουσική και το πιάνο τελικά έγιναν αφορμή για να εκδιωχθεί ο αλ Χουσεϊνί από την ιερατική σχολή του.

Ωστόσο ο Αγιατολάχ Άλι αλ Σιστάνι, ο πνευματικός ηγέτης των Σιιτών του Ιράκ και σεβαστή φιγούρα για πάμπολλους Λιβανέζους, έχει δηλώσει πως "ούτε το πιάνο, ως μουσικό όργανο, ούτε η κλασική μουσική απαγορεύονται από τη μουσουλμανική θρησκεία".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης