ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η ανελευθερία της τέχνης σήμερα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

O συγγραφέας Ozzie Zehner αυτολογόκρινε την ανερικάνικη έκδοση του βιβλίου του, Green Illusions, 2012

Καθώς για άλλη μία φορά σε όλο τον κόσμο, αλλά και στην Ευρώπη, γινόμαστε μάρτυρες μιας σκλήρυνσης της στάσης απέναντι στην καλλιτεχνική ελευθερία, μια ημερίδα έρχεται για να ρίξει φως στις γκρίζες ζώνες. Άλλοτε αφορμή είναι ένα “άσεμνο” ή “βλάσφημο” έργο, άλλοτε αφορά το πολιτικό περιεχόμενο παραστάσεων, ταινιών ή άλλων έργων τέχνης.

Μήπως η πολιτική ορθότητα έχει φτάσει να οδηγεί σε αυτο-λογοκρισία; Κατά πόσο είναι επικίνδυνο ή θεμιτό να ενσωματώνονται ακραίες ιδέες ή δηλώσεις σε ταινίες, θεατρικά έργα και εικαστικές εγκαταστάσεις; Μήπως κάποιοι ταυτίζουν καταχρηστικά το έργο τέχνης με τις ιδέες ή τις εικόνες που ενσωματώνει ως υλικό; Μήπως αδυνατούν να κατανοήσουν την απόσταση που χωρίζει το έργο τέχνης από τη δήλωση ιδεολογικής τοποθέτησης; Μήπως η διαρκής επίκληση της ατομικής ευθύνης του καλλιτέχνη μπορεί να οδηγεί σε αυτο-λογοκρισία;

Πώς και από ποιον τίθενται εντέλει τα όρια στην ελευθερία της έκφρασης;

Με τα ζητήματα αυτά να έρχονται ξανά στο προσκήνιο τόσο στην Ελλάδα όσο και αλλού η Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μας προσκαλούν στη δημόσια συζήτηση με θέμα Τέχνη, Ελευθερία, Λογοκρισία.

Τέσσερις επιμέρους ωριαίες συζητήσεις με θέμα “Λόγος περί ελευθερίας” (17.00-18.00), “Ιερά και όσια” (18.00-19.00), “Επικίνδυνες ιδέες” (19.30-20.30) και “Η βουή του πλήθους” (20.30-21.30) με τη συμμετοχή ανθρώπων που αρθρώνουν λόγο και επιχειρηματολογία θα αναζητήσουν την άκρη του νήματος.

Με ομιλητές σημαντικούς ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών, ντοκιμενταρίστες, συγγραφείς, σκηνοθέτες, συνταγματολόγοι, δικηγόροι, μπλόγκερ και περφόρμερ η ημερίδα θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον στην ανάγνωση μιας ανελευθερίας.

Από το εξωτερικό καταφτάνουν για τη συζήτηση: Η αρχισυντάκτρια του περιοδικού Index on Censorship Vicky Baker, η φεμινίστρια συγγραφέας, σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, δημοσιογράφος, ραδιοφωνική παραγωγός στο France Culture και εκδότρια του περιοδικού ProChoix Caroline Fourest, η Lemine Ould M. Salem, συν-σκηνοθέτις του ντοκιμαντέρ Salafistes, ο John Ralston Saul, πρόεδρος της PEN International (2009-2015) και ο Kris Verdonck, ο καλλιτέχνης που δραστηριοποιείται στη μεταβατική ζώνη μεταξύ εικαστικών τεχνών και θεάτρου, μεταξύ εγκαταστάσεων και περφόρμανς, μεταξύ χορού και αρχιτεκτονικής.

Από την Ελλάδα συμμετέχνουν ενδεικτικά οι Νίκος Αλιβιζάτος (καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών), Πηγή Δημητρακοπούλου (σκηνοθέτρια της παράστασης «Η ισορροπία του Nash»), Ηλίας Κανέλλης (εκδότης του περιοδικού The Books’ Journal), Δημήτρης Χριστόπουλος (αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου) και Χρήστος Χωμενίδης (συγγραφέας).

Στη συζήτηση θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία σε ελληνικά και αγγλικά. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, ωστόσο απαιτείται κράτηση μέσω της ιστοσελίδας της Στέγης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης