ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Πρίγκιπας Χάρι: Στα βήματα της Νταϊάνα, στα ναρκοπέδια της Αγκόλα - Η Νταϊάνα φοβόταν μην σκοτωθεί

AP Photo/ΑP Photo

Ο πρίγκιπας Χάρι βάδισε στα βήματα της μητέρας του, πριγκίπισσας Νταϊάνα, κατά τη διάρκεια της επίσημης περιοδείας του στην Αφρική. Ο μικρός γιος της πριγκίπισσας βρέθηκε σε ναρκοπέδιο στην Ανγκόλα, που έχει μερικώς καθαριστεί, με προστατευτική εξάρτηση στο σώμα και το πρόσωπο. Έκανε το ίδιο που έκανε η μητέρα του το 1997, στην ίδια χώρα, ακολουθώντας τη διαδρομή της ανάμεσα στις νάρκες

Πριν από 22 χρόνια, η πριγκίπισσα Νταϊάνα έκανε έκκληση για παγκόσμια απαγόρευση των ναρκών από το ίδιο ακριβώς σημείο. Αυτή η βόλτα ήταν μια συμβολική κίνηση της Νταϊάνα, με στόχο να ευαισθητοποιήσει τα κράτη για τα χιλιάδες σκοτωμένα ή ακρωτηριασμένα παιδιά που τραυματίστηκαν παίζοντας μέσα σε εγκαταλελειμμένα ναρκοπέδια.

Η Νταϊάνα περπάτησε μέσα στο ενεργό ναρκοπέδιο δυο μήνες πριν από το θανατηφόρο τροχαίο στο Παρίσι.

Έτρεμε να μην σκοτωθεί

Η Νταϊάνα, όμως, όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, φοβόταν για τη ζωή της, και πίστευε ότι το ναρκοπέδιο θα μπορούσε να γίνει για εκείνη μια θανάσιμη παγίδα. Ο Βρετανός υφυπουργός Άμυνας, μάλιστα, είχε πει τότε δημοσίως ότι η Νταϊάνα «είχε κακούς συμβούλους και ότι δεν υπήρχε λόγος να χαθεί ένα σημαντικό πρόσωπο όπως αυτή».

Ο φόβος της κορυφώθηκε όταν κλήθηκε να περπατήσει μαζί με τους ειδικούς της οργάνωσης μέσα σε ένα ενεργό ναρκοπέδιο. Παρά το γεγονός ότι συνοδευόταν από την ασφάλειά της και ειδικούς, κανένας δεν μπορούσε να τη διαβεβαιώσει ότι δεν θα συνέβαινε κάτι κακό.

@AP Photo/PA File

Στο βιβλίο «Diana: The Last Word», η φίλη της, Σιμόν Σίμονς, υποστήριξε ότι η πριγκίπισσα τής τηλεφωνούσε διαρκώς, σε κατάσταση υστερίας και της έλεγε ότι φοβόταν για τη ζωή της. Κάτι που έκανε και μερικά λεπτά πριν από τη διάσημη βόλτα στο ναρκοπέδιο. «Ήταν πολύ τρομαγμένη και πολύ νευρική. Ήταν πεπεισμένη ότι θα σκοτωνόταν στο ναρκοπέδιο επειδή δεν είχαν καθαρίσει τελείως την περιοχή από τις νάρκες κατά προσωπικού. Πίστευε ότι σκοτεινές δυνάμεις είχαν αφήσει νάρκες για να την ανατινάξουν», είπε η Σίμονς.

Παρά τους φόβους της, η Νταϊάνα φόρεσε το ειδικό κράνος και το γιλέκο των πυροτεχνουργών της «Halo Trust», πάνω από το λευκό πουκάμισο με το σύμβολο του Ερυθρού Σταυρού. «Αν κάποια στιγμή νιώσεις ότι φοβάσαι μείνε ακίνητη και κάνε μας νόημα. Αν ακούσεις μια μη ελεγχόμενη έκρηξη, βεβαιώσου ότι είσαι καλά και κάνε μας νόημα. Αν μια έκρηξη σε πετάξει μακριά μείνε ακίνητη και θα έρθουμε να σε πάρουμε», της είχαν πει πριν αρχίσει να περπατά στο ναρκοπέδιο.

@AP Photo/PA File

Η Νταϊάνα έτρεμε αλλά στις κάμερες φάνηκε σίγουρη και ατρόμητη. Τελικά, καταπολέμησε το φόβο της και περπάτησε στη ναρκοθετημένη ζώνη για να ευαισθητοποιήσει την διεθνή κοινότητα. Στο τέλος πυροδότησε μια ελεγχόμενη έκρηξη και έβγαλε ένα λόγο στον οποίο εξήγησε το πρόβλημα με τις νάρκες.

Δύο μήνες αργότερα, στις 31 Αυγούστου 1997, οι φόβοι της Νταϊάνα επιβεβαιώθηκαν, καθώς σκοτώθηκε σε τροχαίο στο Παρίσι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης