TECH

H Nikon επιβραβεύει τo μεγαλείο όσων δεν φαίνονται με γυμνό μάτι

Το ματί μιας μέλισσας καλυμμένο με γύρη απο ανθό πικραλιδας είναι ο φετινος νικητής του διαγωνισμού. Η λήψη έγινε με μικροσκόπιο ανάκλασης φωτός. Ralph Claus Grimm/ Nikon)

Σπάνια τα μικροσκοπικά πράγματα αποκτούν μεγάλη δημοσιότητα. Ωστόσο, μια φορά το χρόνο, η Nikon βάζει τον μικροσκοπικό κόσμο στο επίκεντρο αποδεικνύοντας πως ο κόσμος που βλέπουμε είναι μία μόνο όψη της ζωής που υπάρχει στον πλανήτη. Φωτομικρογραφία είναι ένα νέο είδος τέχνης που αποτυπώνει φωτογραφίες, όσων δεν μπορεί να δει κανείς με γυμνό ματι, μέσα από το φακό ενός μικροσκοπίου.

Η Ιαπωνική εταιρία φωτογραφικών μηχανών και φακών Nikon, θέλοντας να γιορτάσει αυτή τη μίξη της τέχνης με την επιστήμη, διοργάνωσε για 41η χρονιά τον διαγωνισμό φωτομικρογραφίας στον οποίο συμμετείχαν συνολικά περισσότερες απο 2000 φωτογραφίες απο 83 χώρες του πλανήτη. Ο διαγωνισμός αυτός, ως σκοπό έχει να φέρει στη διόπτρα του μικροσκοπίου το ευρύ κοινό και του παρουσιάσει την πολυπλοκότητα της φύσης μέσα από εντυπωσιακές μικροσκοπικές απεικονίσεις. Η επιτροπή συνέλλεξε τις φωτογραφίες, τις αξιολόγησε και βράβευσε τις 20 καλύτερες, ενώ διακρίθηκαν συνολικά 88 ακόμα φωτογραφίες.

“Κάθε χρόνο μας συναρπάζει η ποιότητα και η ποσότητα των φωτογραφιών που λαμβάνουμε από επιστήμονες, καλλιτέχνες και φωτογράφους όλων των επιπέδων ανά τον κόσμο. Φέτος ήταν άλλη μια τέτοια χρονιά”, λέει ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Nikon, Eric Flem. “Η επιλογή των κριτών βασίστηκε τόσο στην καλλιτεχνική αρτιότητα της κάθε φωτογραφίας, όσο και στην άριστη τεχνικά λήψης της”.

Το μάτι της μέλισσας

Φέτος, το μάτι μιας μέλισσας καλυμμένο με γύρη από ανθό πικραλίδας και μεγεθυμένο 120 φορές από τον Αυστραλό Ράλφ Γκρίμ, κατέκτησε την πρώτη θέση. Ο Γκρίμ, καθηγητής γυμνασίου στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, πρώην μελισσοκόμος και αυτοδίδακτος φωτογράφος, έλαβε μέρος στο διαγωνισμό για 16η φορά και δηλώνει πως αφιέρωσε περισσότερες από τέσσερις ώρες στο μικροσκόπιο μέχρι να πετύχει την νικηφόρα λήψη. Εκτός όμως από το συναρπαστικό αισθητικό αποτέλεσμα που πέτυχε, ο Γκρίμ θέλησε να ευαισθητοποιήσει για την ραγδαίο ρυθμό εξαφάνισης του πληθυσμού της μέλισσας λόγω και της ανθρώπινης παρέμβασης.

“Αλλάζουμε τις συνθήκες στον πλανήτη πολύ γρήγορα. Οι μέλισσες είναι ευαίσθητοι οργανισμοί και αποκρίνονται άμεσα σε αυτές τις αλλαγές” είπε ο Γκρίμ, ενώ εξέφρασε το φόβο πως “η εξάλειψη των μελισσών θα οδηγήσει σε δραματικές εξελίξεις για το περιβάλλον”. Ελπίζει δε, μέσω της φωτογραφίας του, να ενημερωθεί περισσότερο ο κόσμος για τον σπουδαίο ρόλο αυτών των εντόμων στην επικονίαση των καλλιεργειών και τη συμβολή τους στην ισορροπία του οικοσυστήματος.

“Κατά κάποιο τρόπο, η φωτογραφία μας δείχνει τον κόσμο μέσα από τα μάτια μιας μέλισσας” λέει ο ίδιος, που φυσικά αναγνωρίζει την “ομορφιά ενός γλυπτού” που αναδύει η συγκεκριμένη θεματική. Ωστόσο, την χαρακτηρίζει περισσότερο προειδοποιητική και επιμένει στο ουσιαστικό μήνυμά της ότι “πρέπει να παραμείνουμε συνδεδεμένοι με τον πλανήτη μας, να αφουγκραζόμαστε ακόμα και τα μικρά πλάσματα όπως οι μέλισσες και να βρίσκουμε πάντα τον τρόπο να προστατεύουμε τη Γη, το αποκαλούμενο σπίτι μας”.

Περιηγήσου στη gallery για μια ματιά στον κόσμο τον μικρό, τον μέγα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης