ΕΛΛΑΔΑ

Στοχευμένοι έλεγχοι κλιμακίων του Ελεγκτικού Συνεδρίου από το νέο έτος

Στοχευμένοι έλεγχοι κλιμακίων του Ελεγκτικού Συνεδρίου από το νέο έτος
INTIME/ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Στοχευμένους ελέγχους ακόμη και στην «Τράπεζα της Ελλάδος» ξεκινούν από το νέο έτος 2021 κλιμάκια του Ελεγκτικού Συνεδρίου σύμφωνα με το ετήσιο πρόγραμμα ελέγχων του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου που παρουσίασε ο πρόεδρός του Ιωάννης Σαρμάς στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής υπό τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Μπούρα.

Στον μακροσκελή κατάλογο των στοχευμένων ελέγχων περιλαμβάνεται για πρώτη φορά η Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς όπως διευκρίνισε ο κ. Σαρμάς «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπόκειται βάσει των Συνθηκών στον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο όμως δεν έχει αρμοδιότητα ελέγχου των Κεντρικών Τραπεζών των κρατών μελών, με αποτέλεσμα η Ελληνική Κεντρική Τράπεζα να μην ελέγχεται από δημόσιο φορέα εξωτερικού ελέγχου».

Ακόμη, θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι σε πολλά νοσοκομεία της χώρας με το βλέμμα στραμμένο στην ανάγκη διασφάλισης της επάρκειας κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19. Ειδικότερα, θα ελεγχθούν τα κριτήρια για τη διάθεση δημόσιων πόρων για τις ΜΕΘ, ενώ στο μικροσκόπιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα μπουν τα έσοδα κρατικών νοσοκομείων, όπως και εάν το ενοποιημένο νοσήλιο έχει απομακρυνθεί από το πραγματικό κόστος νοσηλείας.

Μεταξύ άλλων θα ελεγχθούν η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, επαγγελματικοί Σύλλογοι, Επιμελητήρια, ο ΟΑΕΔ, πολύ μεγάλος αριθμός Δήμων ανά την Ελλάδα, θρησκευτικές οργανώσεις (εφόσον λειτουργούν υπό τη μορφή ΝΠΔΔ ή δημοσίων υπηρεσιών), 25 καταστήματα κράτησης (φυλακές), δημοτικές εταιρείες ανακύκλωσης απορριμμάτων και αφαλάτωσης στα μικρά νησιά, κ.λπ..

Οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχουν προγραμματίσει επίσης ελέγχους σε φορείς απεξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες και συγκεκριμένα εάν είναι υπερβολικά τα λειτουργικά τους έξοδα, όπως και για το εάν έχουν υπάρξει, από τους καθ΄ ύλην αρμόδιους κρατικούς φορείς, ενέργειες βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των Ρομά. Όπως τόνισε ο κ. Σαρμάς, οι Ρομά έχουν τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού και η κατάσταση αυτή έχει επιδεινωθεί λόγω του COVID-19. Όπως ανέφερε, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στην Ελλάδα «ο εκτιμώμενος αριθμός Ρομά είναι 300.000» και υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το επίμαχο θέμα.

Στο κοινωνικό πρόσωπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου περιλαμβάνονται και έλεγχοι, όπως επισήμανε ο κ. Σαρμάς, για την αντιμετώπιση του φαινομένου των άστεγων επαιτών στο κέντρο μεγάλων πόλεων και ο έλεγχος για τη διαπίστωση του βαθμού εκτέλεσης προγραμμάτων κοινωνικής επανένταξης των κρατουμένων.

Ο κ. Σαρμάς, αναπτύσσοντας στην Επιτροπή Θεσμών το πρόγραμμά του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έκανε λόγο για «μηδενική ανοχή σε ζητήματα ακεραιότητας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ