ΕΛΛΑΔΑ

Αυτεπάγγελτος έλεγχος από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων στην υπόθεση Μπογδάνου

Αυτεπάγγελτος έλεγχος από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων στην υπόθεση Μπογδάνου
Intime/ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

Σε αυτεπάγγελτο έλεγχο προχωρά η Αρχή Προστασίας Δεδομένων, σχετικά με τo θέμα που ανέκυψε μετά το Tweet του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Μπογδάνου.

Πιο αναλυτικά, η ρατσιστικού περιεχομένου δημοσιοποίηση σε ιστοσελίδα, λίστας με ονόματα παιδιών νηπιαγωγείου της Αθήνας, την οποία αναδημοσίευσε ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μπογδάνος στοχοποιώντας ανήλικα λόγω της εθνοτικής καταγωγής των γονιών τους προκάλεσε την παρέμβαση της Αρχής που χαρακτηριστικά ανακοίνωσε:

«Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων, με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την ανάρτηση της ενημερωτικής ιστοσελίδας «mea culpa» με τίτλο «Ο σοκαριστικός κατάλογος μαθητών νηπιαγωγείου της Αθήνας» και τη δημοσίευση του καταλόγου με τα ονόματα μαθητών και της δασκάλας του εν λόγω νηπιαγωγείου, αλλά και σχετικές αναφορές που έλαβε για το εν λόγω θέμα, κίνησε διαδικασία αυτεπάγγελτου ελέγχου της υπόθεσης από την άποψη της νομοθεσίας για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».

Σημειώνεται πως την Πέμπτη, η συγκεκριμένη αναδημοσίευση προκάλεσε και την παρέμβαση της δικαιοσύνης, αφού η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε για το λόγο αυτό τη διενέργεια άμεσης προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία στρέφεται προς πάσα κατεύθυνση.

Την έρευνα ανέλαβε να διενεργήσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αντώνης Ελευθεριάνος και στο πλαίσιο αυτής θα ζητηθεί συνδρομή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να διαπιστωθεί ποιος προέβη στη διαρροή της λίστας με τα ονόματα των παιδιών του νηπιαγωγείου.

Στη συνέχεια τα στοιχεία αυτά θα αποσταλούν στον εισαγγελέα, ο οποίος θα διερευνήσει αν εμπλέκονται κι άλλα πρόσωπα που συνδέονται με τη διαχείριση του επίμαχου αρχείου με τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών.

ΣΥΡΙΖΑ: Να κινηθούν όλες οι προβλεπόμενες κοινοβουλευτικές διαδικασίες για τον Μπογδάνο

Νωρίτερα, την παραπομπή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου στην επιτροπή δεοντολογίας της Βουλής για την υπόθεση ανάρτησης δημοσιεύματος ιστότοπου με ονόματα μικρών αλλοδαπών μαθητών σε σχολείο της Αθήνας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για μια πράξη που συνιστά κατάφωρη εκδήλωση ρατσιστικού μίσους.

Με επιστολή της γραμματέως της ΚΟ του κόμματος Όλγας Γεροβασίλη προς τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, ζητείται να κινηθούν όλες οι απαραίτητες κοινοβουλευτικές διαδικασίες με βάση τον κώδικα δεοντολογίας των μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου για τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο.

Την επιστολή υπογράφουν εκτός από την κ. Γεροβασίλη οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνη Αγαθοπούλου και Νίκος Φίλης.

O Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας πάντως, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον βουλευτή της ΝΔ και σύμφωνα με πληροφορίες του ανέφερε ότι η πράξη του αυτή είναι απαράδεκτη και ότι θα πρέπει να ανακαλέσει άμεσα. Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, φέρεται να παραδέχθηκε το λάθος του, λέγοντας του ότι ήδη ζήτησε συγγνώμη και ότι κατέβασε τη συγκεκριμένη ανάρτηση.

Οικονόμου: Λάθη όπως αυτό του κ. Μπογδάνου δεν θα γίνονται ανεκτά στο μέλλον

Σαφείς αποστάσεις από τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Μπογδάνο, με αφορμή την αναπαραγωγή ακροδεξιάς ανάρτησης η οποία περιείχε ονομαστική λίστα φοιτούντων σε δημοτικό σχολείο της Αθήνας, όπου η πλειονότητα ήταν παιδιά αλλοδαπών, πήρε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννη Οικονόμου κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον κ. Μπογδάνο, και την επίμαχη ανάρτηση που έκανε στα κοινωνικά μέσα είπε: «Αδιαπραγμάτευτη πολιτική της κυβέρνησης είναι να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι αυτονόητο ότι όλα τα στελέχη πρέπει να ακολουθούν την αρχή αυτή. Ως εκ τούτου, η πράξη του κ. Μπογδάνου ήταν ένα λάθος. Ο ίδιος αναγνώρισε μεν το λάθος, ωστόσο οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι ανάλογα λάθη στο μέλλον δεν θα μπορούν να γίνονται ανεκτά».

Η ανάρτηση Μπογδάνου έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης με ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Μέρα25 να ζητούν επίμονα τη διαγραφή του βουλευτή της ΝΔ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ