ΕΛΛΑΔΑ

Qatar Gate: Ο ρόλος - κλειδί του Τζόρτζι και η ΜΚΟ της αδελφής της Εύας Καϊλή

Qatar Gate: Ο ρόλος - κλειδί του Τζόρτζι και η ΜΚΟ της αδελφής της Εύας Καϊλή
Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι φέρεται να είναι ο συνδετικός κρίκος με την ηγετική ομάδα της οργάνωσης και κυρίως τους Παντσέρι - Κοτσολίνι EUROKINISSI

Τη διαδρομή του… χρήματος αναζητούν οι βελγικές Αρχές, που επιχειρούν να μάθουν από πού και πότε έφτασαν στα χρήματα στα χέρια των υπόπτων για την υπόθεση του Qatar Gate. Πρόκειται για το περίπου 1,5 εκατ. ευρώ που εντοπίστηκε στο σπίτι της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή, σε βαλίτσα στην κατοχή του πατέρα της αλλά και στο σπίτι του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή Πιέρ Αντόνιο Παντζέρι.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, φέρεται να ήταν ο συνδετικός κρίκος με την ηγετική ομάδα της οργάνωσης και η Εύα Καϊλή ήταν στην κατάλληλη θέση για να προωθεί τις θέσεις της.

Οι Αρχές εκτιμούν ότι τα χρήματα δεν είχαν φτάσει στα χέρια των εμπλεκόμενων πριν από πολύ καιρό, καθώς η εμπειρία τους λέει ότι συνήθως τέτοια ποσά κινούνται γρήγορα προς άλλες κατευθύνσεις.

Στο «μικροσκόπιο» των Αρχών βρίσκεται ο λόγος για τον οποίο τα χρήματα αυτά βρίσκονταν στο σπίτι της Εύας Καϊλή.

Από τη στιγμή που ως ευρωβουλευτής είχε ασυλία, εάν δεν την έπιαναν επ' αυτοφώρω οι αρχές, η χρονοβόρα διαδικασία που θα χρειαζόταν για την άρση της ασυλίας της θα εμπόδιζε τη σύλληψή της.

Υπενθυμίζεται ότι ο πατέρας της κ. Καϊλή είχε συλληφθεί από τους ερευνητές στο ξενοδοχείο Sofitel των Βρυξελλών, έχοντας στην κατοχή του μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά. Η εξέλιξη αυτή επέτρεψε στους ανακριτές και τον ανακριτή να ερευνήσουν το σπίτι της κ. Καϊλή χωρίς να ζητήσουν άρση της βουλευτικής ασυλίας.

Συνδετικός κρίκος ο Φραντσέσκο Τζόρτζι

Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος ομολόγησε την εμπλοκή του στο σκάνδαλο και να συνεργάζεται με τις Αρχές, φέρεται να είναι ο συνδετικός κρίκος με την ηγετική ομάδα της οργάνωσης και πιο συγκεκριμένα, τον πρώην ευρωβουλευτή Παντσέρι.

Κάπου εκεί, θεωτείται ότι βρίσκεται και το νήμα της ιστορίας, με τις Αρχές να πέφτουν πάνω στο Μαρόκο και μια «αμαρτωλή» ιστορία χρηματισμού που ίσως χρονολογείται πίσω στο 2013. Ταυτόχρονα, «ξεψαχνίζουν» και τη σχέση (σ.σ. πέρα από την καθαρά επαγγελματική) του Τζόρτζι με τον Αντρέα Κοτσολίνο, που αντικατέστησε τον Παντσέρι και είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για Μαρόκο, Αλγερία, Μαυριτανία, θέση την οποία προηγουμένως είχε ο Παντσέρι.

Η Εύα Καϊλή από τη θέση της ως ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου φέρεται να μπορούσε να περάσει ευκολότερα τις θέσεις των εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο του Qatar Gate. Σε όλους τους συλληφθέντες οι ανακριτικές Aρχές ασκούν πίεση για να δώσουν στοιχεία που θα οδηγήσουν και σε άλλα πρόσωπα του κυκλώματος.

Σύμπραξη Βέλγων και Iταλών εισαγγελέων για τη Fight Impunity

Την ίδια ώρα, η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» αναφέρει πως οι δικαστικοί της ιταλικής συμπρωτεύουσας συνεχίζουν να ερευνούν τις κινήσεις επτά «ύποπτων» τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίοι φέρονται να ανήκουν στους Φραντσέσκο Τζόρτζι, Αντόνιο Παντσέρι και του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων, Λούκα Βιζεντίνι και συνεργάζονται στενά με τους Βέλγους συναδέλφους τους.

Από την άλλη, η «Corriere de la Sera», τονίζει πως αν η ΜΚΟ Fight Impunity του Παντσέρι ήταν το μέσο μέσω του οποίου δωροδοκούσε όσους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορούσαν να «εξωραΐσουν» την εικόνα του Μαρόκου και του Κατάρ, αν μέσω αυτού τα χρήματα κατέληξαν κυρίως σε Ιταλούς, βουλευτές ή όχι, τότε αυτά θα πρέπει να αναζητηθούν και ενδεχομένως να βρεθούν στην Ιταλία. Ο πρώτος στόχος της έρευνας του αναπληρωτή εισαγγελέα του Μιλάνου, Φάμπιο Ντε Πασκάλ είναι ακριβώς αυτός.

Προς το παρόν, ο δικαστικός λειτουργός που είναι υπεύθυνος για την ομάδα διεθνών υποθέσεων προχωρά παρέχοντας δικαστική συνδρομή στους συναδέλφους του στις Βρυξέλλες, οι οποίοι ζήτησαν να ακούσουν μάρτυρες και να αποκτήσουν στοιχεία για τραπεζικούς λογαριασμούς.

Επίσης, θα προσπαθήσουν να εξακριβώσουν αν υπάρχουν άτομα που συνδέονται με τον Παντζέρι και τα οποία μπορεί να έχουν λάβει χρήματα από τη ΜΚΟ του, η οποία είναι επίσημα δεσμευμένη για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μιλανέζικες ερευνητικές πηγές κάνουν λόγο για «σημαντικά» κεφάλαια που κατατέθηκαν στους πρώτους τρεχούμενους λογαριασμούς που ερευνώνται.

Ξεψαχνίζουν την αδελφή της Καϊλή - Τι ισχύει με τα ακίνητα

Εν τω μεταξύ, οι ελληνικές Αρχές θα ελέγξουν τη χρηματοδότηση και τις ροές χρήματος της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας που ίδρυσε η αδερφή της Εύας Καϊλή το 2017, η οποία δηλώνει έδρα το ίδιο κτήριο στο Κολωνάκι όπου στεγάζεται η εταιρία Real Estate που ίδρυσε η ευρωβουλευτής και ο σύντροφός της.

Η δεύτερη εταίρος της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας είναι συνεργάτιδα της Εύας Καϊλή, η οποία είναι και διαχειρίστρια της εταιρίας Real Estate της ευρωβουλευτού και του Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Στο επίκεντρο των ερευνών μπαίνουν και τα ακίνητά της, όπως το διαμέρισμα των 170 τ.μ. που αποκτήθηκε το 2019 έναντι 260.000 ευρώ αλλά και ένα σπίτι στην Άνοιξη που αγοράστηκε το 2009 έναντι 290.000 ευρώ.

Αλλωστε, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου E- Real Estates, Θεμιστοκλή Μπάκα: «Ενα ακίνητο σε πολύ καλη περιοχή της Αθήνας, στο Παλαιό Ψυχικό, είδαμε ότι η αντικειμενική αξία του ακινήτου είναι από 600.000-650.000 ευρώ.

Μας δημιουργεί ερωτήματα πως ένας ιδιοκτήτης δέχτηκε να πουλήσει ένα ακίνητο με αντικειμενική αξία 600.000-650.000 ευρώ στο ποσό των 260.000-270.000 ευρώ. Όσον αφορά στο σπίτι στην Άνοιξη, η ανώτερη τιμή θα μπορούσε να ήταν από 330.000 έως 350.000 ευρώ ενώ η τιμή πώλησης είναι στις 291.000 ευρώ, άρα δεν έχουμε μεγάλη απόκλιση».

Το σπίτι στην Άνοιξη πουλήθηκε από την ευρωβουλευτή το 2018 έναντι 340.000 ευρώ. Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα δεν έχει αναπτύξει η μια εταιρεία, επισημαίνει ο πληρεξουσίος δικηγόρος της κ. Εύας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος σε ανακοίνωσή του το βράδυ της Παρασκευής, προσθέτοντας πληροφορίες και για μια ακόμη εταιρεία και μια «επιστημονική πρωτοβουλία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ