ΕΛΛΑΔΑ

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Ρόδο: Απεγκλωβίστηκαν Πυροσβέστες από τη Μονή Υψενής

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Ρόδο: Απεγκλωβίστηκαν Πυροσβέστες από τη Μονή Υψενής
INTIME

Ανεξέλεγκτη για πέμπτη μέρα παραμένει η πυρκαγιά στο νησί της Ρόδου παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών.

Η κατάσταση θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρή λόγω και των ανέμων που πνέουν στην περιοχή οι οποίοι δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης. Το βασικό μέτωπο βρίσκεται στην περιοχή Λαέρμων και Λάρδου.

Από αέρος συνδράμουν με το πρώτο φως της ημέρας δύο ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη, αλλά και το ελικόπτερο Mi-26, που έστειλε στην Ελλάδα, η Ιορδανία, για την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών. Παράλληλα, οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται ακόμη περισσότερο. Ήδη έφτασαν στο νησί 32 πυροσβέστες από Σλοβακία και 13 πυροσβεστικά οχήματα με το πλήρωμά τους από Ρουμανία, καθώς και 25 πυροσβέστες από την Θεσσαλονίκη.

Η προσπάθεια κατάσβεσης είναι τεράστια, ενώ απευθύνεται έκκληση για βυτιοφόρα στον Προφήτη Ηλία.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, επετεύχθη η εκκένωση της Μονής Υψενής και ο απεγκλωβισμός πυροσβεστών, στην οποία παρέμεναν μέχρι τις τρεις το μεσημέρι εγκλωβισμένοι πυροσβέστες μαζί με τον διοικητή της Πυροσβεστικής, καθώς προσπαθούσαν να πείσουν μοναχούς να εγκαταλείψουν το Μοναστήρι.

362954603_604715041851010_3454599176494254500_n-775x1024-1.jpg
ΕΡΤ

Την πληροφορία επιβεβαίωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ρόδου, Νεκτάριος Φλοσκάκης.

Εκκενώθηκαν οι οικισμοί Ασκληπιείο και Κιοτάρι

Την εκκένωση των χωριών Ασκληπιείο και Κιοτάρι διέταξε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μέσω μηνύματος που εστάλη από το 112 λόγω της φωτιάς που συνεχίζει να καίει στη Ρόδο. «Αν βρίσκεστε στο Ασκληπιείο και Κιοτάρι, εκκενώστε τώρα προς Γεννάδι» ανέφερε το μήνυμα του 112.

Άκρως ανησυχητική θεωρείται η κατάσταση από την Πυροσβεστική, καθώς αυτή την ώρα στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Σημειώνεται ότι το μέτωπο φωτιάς στα Λάερμα Ρόδου αναζωπυρώθηκε. «Αν βρίσκεστε στον Λάρδο και Πυλώνα, εκκενώστε τώρα προς Αρχάγγελο» ανέφερε το προηγούμενο μήνυμα του 112.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Παρασκευής 21/07 δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση του οικισμού Λάερμα προς Αρχάγγελο.

Σημειώνεται, ότι στην περιοχή Κιοτάρι υπάρχουν και ξενοδοχειακές μονάδες. Ήδη δύο ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής, για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν και οι πελάτες τους μεταφέρθηκαν με τουριστικά λεωφορεία σε ασφαλείς περιοχές.

Οι κάτοικοι των χωριών που εκκενώθηκαν συγκεντρώνονται σε δύο σημεία στο σχολικό συγκρότημα Αρχαγγέλου (2ο Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου, Γυμνάσιο και Λύκειο) και στο Κλειστό Γυμναστήριο Καλλιθέας.

https://www.instagram.com/reel/Cu_7cSvvE4r/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Αξιοσημείωτο είναι ότι μεγάλο μέρος του νησιού είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στο πλαίσιο προγραμματισμένων διακοπών ρεύματος αφού για λόγους προστασίας έχει τεθεί εκτός λειτουργίας το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο.

Η μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς δίνεται και με ρίψεις νερού από πυροσβεστικά αεροπλάνα και από αρκετές ομάδες πυροσβεστών και εθελοντών που επιχειρούν σε όλο το μέτωπο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ