ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Ρόδο: Στάχτη πάνω από 107.000 στρέμματα γης - Ο πρώτος δορυφορικός απολογισμός

Φωτιά στη Ρόδο: Στάχτη πάνω από 107.000 στρέμματα γης - Ο πρώτος δορυφορικός απολογισμός
Δορυφορική εικόνα της πυρκαγιάς στη Ρόδο Satellite image / Maxar Technologies via AP

Στάχτη έγιναν πάνω από 107.000 στρέμματα γης από την πύρινη λαίλαπα που καίει για έβδομη ημέρα στη Ρόδο, σύμφωνα με τον πρώτο δορυφορικό απολογισμό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δορυφορική εικόνα που δημοσίευσε το SENTINEL 2, υπολογίζεται ότι κάηκαν πάνω από 107.000 στρέμματα μέχρι την Κυριακή (23/7), ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, ο αριθμός αυτός είναι πιθανό να έχει αυξηθεί τη Δευτέρα (24/7) στα 150.000 στρέμματα, που αντιστοιχεί στο 10% της έκτασης του νησιού.

Από την έκταση αυτή, οι προστατευόμενες περιοχές NATURA που καταστράφηκαν αντιστοιχούν στο 12% της συνολικής καμένης έκτασης, σχεδόν 12.000 στρέμματα.

Στη χλωρίδα, που καταστράφηκε, σύμφωνα με την ΕΡΤ, περιλαμβάνονται ώριμα κυπαρίσσια δάση, δάση τραχείας πεύκης, είδος της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και παλιές αναδασώσεις.

Στα θύματα της μαινόμενης πυρκαγιάς συνυπολογίζονται και τα πλατώνια, ένα είδους ελαφιού, υπό εξαφάνιση, που συναντάται στη Ρόδο. Μέχρι στιγμής, έχουν ανασυρθεί νεκρά από ασφυξία 10 εξ αυτών, σε σύνολο 6.200 ζώων που υπήρχαν μέχρι πρότινος στο νησί.

Τα περισσότερα εκτιμάται πως κατευθύνθηκαν προς τα βόρεια τμήματα του νησιού για να σωθούν. Η δασική υπηρεσία αναμένει ότι θα επιστρέψουν μόλις κατασβεστεί το μέτωπο και θα υπάρξει μέριμνα για την σίτιση τους απο το δασαρχείο και εθελοντές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ