ΕΛΛΑΔΑ

Παραλίες: Από το «κίνημα της πετσέτας» στο κυβερνητικό «κυνήγι της ξαπλώστρας»

Παραλίες: Από το «κίνημα της πετσέτας» στο κυβερνητικό «κυνήγι της ξαπλώστρας»
ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ/ EUROKINISSI

Οσο γρήγορα εξαπλώνεται το «κίνημα της πετσέτας», τόσο δείχνει να φουντώνει και το κυβερνητικό «κυνήγι της ξαπλώστρας» μέσα στον Αύγουστο.

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εμφανίζεται αποφασισμένο να κυνηγήσει τους παραβάτες πριν τελειώσει η τουριστική περίοδος.

Το έναυσμα έδωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, δηλώνοντας εξ’ αρχής πως «δεν θα χαριστούμε σε κανέναν» αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης που τόνισε πως «δεν πρόκειται να γίνει καμία έκπτωση πουθενά».

Η σκυτάλη έχει περάσει πλέον σε εκατοντάδες ελεγκτές - ακόμα και με ανάκληση καλοκαιρινών αδειών - οι οποίοι έχουν λάβει εντολή να μεταβούν σε κάθε παραλία όπου υπάρχει καταγγελία - ακόμα και από τις ομάδες πολιτών στα social media - για παράνομη κατάληψη από τους επιχειρηματίες με τις ξαπλώστρες και τα beach bar.

Για αυτό τον λόγο έχουν σταλεί ενισχύσεις στην Κτηματική Υπηρεσία της Σύρου, που καλύπτει όλες τις Κυκλάδες.

Τα κλιμάκια ελέγχου, μετά την Πάρο, έχουν ήδη φτάσει και στη Νάξο για αυτοψίες και αναμένεται να επεκταθούν σε Μύκονο, Μήλο, Κρήτη, Χαλκιδική, Κέρκυρα αλλά στην Αττική, όπου υπάρχουν αρκετές καταγγελίες, όπως π.χ στην Αρτέμιδα, όπου οι λουόμενοι υποστηρίζουν πως οι ξαπλώστρες είναι περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά.

Ηδη τα κινήματα πολιτών με αναρτήσεις τους στα social media αναφέρουν πως πολλοί επιχειρηματίες στη Νάξο μάζεψαν νύχτα τις ξαπλώστρες υπό τον φόβο των προστίμων. Υπάρχει επίσης καταγγελία για επιχειρηματία που έβγαλε μεν τις ξαπλώστρες απο την παραλία του Αγίου Προκοπίου αλλά τις μετέφερε εν ριπή οφθαλμού πιο πίσω, πάνω στις αμμοθίνες, που έχουν χαρακτηριστεί Natura.

Δείτε φωτογραφίες από τη σελίδα του κινήματος «Σώστε τις παραλίες της Νάξου» που συγκέντρωσε πάνω από 3.500 υπογραφές μέσα σε λίγες ώρες και συνεχίζει:

Αίσθηση προκαλεί η άμεση οργάνωση και κινητοποίηση των πολιτών,που ξέφυγαν από τις Κυκλάδες και έχουν φτάσει σε Κέρκυρα, Χαλκιδική αλλά και σε παραλίες της Πελοποννήσου όπως στη μεσσηνική Στούπα με διαμαρτυρίες, κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων, για καταλήψεις των ακτών παραλιών και απαράδεκτες συμπεριφορές επιχειρηματιών.

Στην Χαλκιδική η διαδικτυακή ομάδα με την ονομασία «Κίνημα πολιτών για ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες» δημιουργήθηκε στο Facebook την Πέμπτη (3/8), έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερα από 4.000 μέλη.

Δείτε το βίντεο χρήστη twitter στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής:

Οι καταγγελίες είναι για παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης στις παραλίες αλλά και παράνομη κατάληψη των beach bars με ξαπλώστρες, που μπαίνουν κυριολεκτικά μέσα στη θάλασσα.

Οι αντιδράσεις φουντώνουν και στα νησιά του Ιονίου. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ υπήρξαν καταγγελίες τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, για την παραλία Ύψος στην Κέρκυρα, όπου οι εικόνες καταγράφουν πως ακόμη και σε αυτή τη στενή παραλία οι ξαπλώστρες αγγίζουν τη θάλασσα, ενώ παρανομίες καταγράφονται σε δημοφιλείς παραλίες, όπως στη Δασσιά, στο Μπαρμπάτι ή και στην Γλυφάδα.

Τι ισχύει

  • Όλες οι παραλίες είναι κοινόχρηστου χαρακτήρα και επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών κάθετα και παράλληλα προς τη θάλασσα.
  • Στις οργανωμένες παραλίες, θα πρέπει να προβλέπεται ελεύθερος χώρος και για τους υπόλοιπους λουόμενους.
  • Πρέπει να υπάρχει ελεύθερη ζώνη από την ακτογραμμή πλάτους τουλάχιστον πέντε μέτρων.
  • Η ανάπτυξη των ομπρελών, ξαπλωστρών και των θαλάσσιων μέσων αναψυχής μπορεί να καλύπτει μέχρι το 60% του παραχωρούμενου χώρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ