ΕΛΛΑΔΑ

Το «Κίνημα της πετσέτας» εξαπλώνεται - Όργιο παρανομίας στα νησιά

Το «Κίνημα της πετσέτας» εξαπλώνεται - Όργιο παρανομίας στα νησιά
EUROKINISSI /ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Με κίνητρο την ανάγκη για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες που έχουν κατακλεισθεί από ένα όργιο αυθαιρεσίας και με όπλο τον νόμο που ξεκαθαρίζει πως το 50% αυτών πρέπει να μένει ελεύθερο για τους πολίτες, το λεγόμενο «Κίνημα της πετσέτας», μέσα σε λίγες μέρες ανέδειξε το πρόβλημα, αρχικά από την Πάρο, κινητοποιώντας τον κρατικό μηχανισμό και πλέον εξαπλώνεται και σε άλλα νησιά.

Και μπορεί να φαίνεται πως οι πολίτες πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, μέσα σε λίγες ώρες, οι έρευνες και οι αγώνες τους μετρούν πολλούς μήνες – ίσως και χρόνια.

Αλλωστε το φαινόμενο της πανάκριβης ξαπλώστρας πάνω στο κύμα και των μπράβων που απομακρύνουν - ακόμα και με τη βία - όποιον πολίτη θέλει απλά να απλώσει τη δική του πετσέτα, δεν είναι χθεσινό.

Χαρακτηριστική είναι η έρευνα του Κινήματος της Πάρου, οι οποίοι καταγγέλλουν πως, μετά από διεξοδική καταγραφή της κατάστασης που επικρατεί στις παραλίες ακόμα και με αεροφωτογραφίες, η κατάληψη από τους επιχειρηματίες φτάνει στα 18.800 τ.μ., τη στιγμή που τα νόμιμα είναι μόλις 7.186 τ.μ.

«Βάζαμε τις συντεταγμένες στις αεροφωτογραφίες και βλέπαμε περιπτώσεις που η εκμετάλλευση ήταν στο δεκαπλάσιο από το νόμιμο όριο της παραχώρησης» λένε χαρακτηριστικά μέλη της «Κίνησης πολιτών Πάρου για ελεύθερες παραλίες».

Από την Πάρο έρχονται και οι πρώτες καταγγελίες για σωματοφύλακες στις παραλίες, οι οποίοι δεν διστάζουν να ασκήσουν λεκτική αλλά και σωματική βία, προκειμένου να απομακρύνουν τους πολίτες που απλώνουν την δική τους πετσέτα στην αμμουδιά.

Στηρίζει η Πολιτεία

«Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν» έχει δηλώσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ενώ έχουν ξεκινήσει έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα. Μόνο στη μικρή και μεγάλη παραλία Σάντα Μαρία της Πάρου, απομακρύνονται τρεις επιχειρήσεις λόγω παραβάσεων.

Για μηδενική ανοχή και εφαρμογή του νόμου που είναι υπεράνω όλων,
έκανε λόγο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Το κίνημα για ελεύθερες παραλίες εξαπλώνεται ραδγαία και σε άλλα νησιά:

  • Στη Νάξοοι πολίτες καταγγέλλουν επιχειρηματία που έφερε εκσκαφέα στην παραλία της Πλάκας, προκειμένου να σπάσει τις πλάκες της ακτής και να εκμεταλλευθεί κι άλλα τετραγωνικά μέτρα με ξαπλώστρες πάνω στο κύμα.

    Τα Κίνημα «Σώστε τις παραλίες της Νάξου» - Save the Naxos Beaches NOW! που όπως αναφέρεται στην σελίδα του στο Facebook, είναι μια κίνηση βάσης από ενδιαφερόμενους πολίτες, κατοίκους και λάτρεις του νησιού, προχωράει ένα βήμα παραπέρα και μαζεύοντας υπογραφές ζητά όχι μόνο να σταματήσει η παράνομη κατοχή και εκμετάλλευση των παραλιών από επιχειρήσεις και ιδιώτες, αλλά και να απομακρυνθούν, οι παράνομες μόνιμες ή ημιμόνιμες κατασκευές σε παραλίες και λιμνοθάλασσες και να σταματήσει η αλόγιστη αμμοληψία, κλείνοντας τους δρόμοι πάνω στις αμμοθίνες.
  • Στη Σέριφο, αν και δεν είναι μεγάλο το πρόβλημα καταπάτησης των παραλιών, εντούτοις, συνελήφθη ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Ρεβίνθης, μετά την καταγγελία την οποία έκανε για επιχείρηση beach bar που λειτουργούσε παράνομα και η οποία σφραγίστηκε.

    «Σφραγίσαμε το κατάστημα όμως μου έκαναν μήνυση για παράβαση καθήκοντος και για κατάχρηση εξουσίας και απλή δυσφήμιση. Πήγαμε να επιβάλλουμε το νόμο, την απόφαση των δικαστηρίων και των διοικητικών Αρχών και βρεθήκαμε συλληφθέντες ως κατηγορούμενοι», ανέφερε χαρακτηριστικά. στην ΕΡΤ.
  • Και στη Κρήτη οι πολίτες οργανώνονται. «Save Falasarna» ονομάζεται το κίνημα πολιτών που αντιδρούν στην κατασκευή τουριστικού χωριού που θα γεμίσει με κτίσματα την παραλία Φαλάσαρνα.

    Πρόσφατα έγινε έλεγχος της αστυνομίας σε όλο τον κόλπο της Φαλάσαρνας και έγιναν 13 συλλήψεις επιχειρηματιών γιατί δεν είχαν άδεια για τα ομπρελοκαθίσματα που νοίκιαζαν, όπως λένε τα μέλη της κίνησης πολιτών «Save Falasarna» και καλούν όλους τους Κισσαμίτες και τους Χανιώτες να κινητοποιηθούν και να προστατέψουν το δικαίωμα τους στον δημόσιο χαρακτήρα των ακτών και ειδικά της Φαλασάρνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ