ΕΛΛΑΔΑ

Το κίνημα της πετσέτας: Οι δήμαρχοι Πάρου και Σερίφου στο CNN Greece για την κατάληψη του αιγιαλού

Το κίνημα της πετσέτας: Οι δήμαρχοι Πάρου και Σερίφου στο CNN Greece για την κατάληψη του αιγιαλού
Παραλία της Πάρου EUROKINISSI/ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ (Φωτογραφία αρχείου)

Για τα κρούσματα αυθαιρεσίας με την κατάληψη τμημάτων του αιγιαλού στην Πάρο και τη λειτουργία καταστήματος beach bar στην παραλία Γάνεμα στη Σέριφο, μίλησαν στο CNN Greece οι δήμαρχοι των δύο νησιών, Μάρκος Κωβαίος και Κωνσταντίνος Ρεβίνθης αντίστοιχα.

Ρεπορτάζ: Σπυριδούλα Σκούρα, Σπύρος Γουναρόπουλος

Το ζήτημα της αυθαίρετης κατάληψης του αιγιαλού από επιχειρήσεις, που αφήνουν ελάχιστο χώρο για τους λουόμενους που δεν θέλουν -ή δεν μπορούν οικονομικά- να καθίσουν στις ξαπλώστρες τους προκάλεσε την παρέμβαση της νέας εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη, η οποία ζήτησε να διερευνηθούν οι καταγγελίες.

Παράλληλα, από κυβερνητικής πλευράς διαμηνύθηκε χθες, Τετάρτη
(2/8) ότι οι έλεγχοι στις παραλίες θα ενταθούν, ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση των συμβάσεων παραχώρησης και να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις στους παραβάτες.

«Απόφασή μας είναι να τηρηθεί η νομιμότητα στις παραχωρημένες από το Δημόσιο παραλίες και να τηρηθούν στο ακέραιο οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί. Κάθε παραβίαση της νομιμότητας θα μας βρει απέναντι» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, τόνισε στο CNN Greece πως το φαινόμενο αυτό είναι χρόνιο, ωστόσο φέτος, το νέο ΦΕΚ, το οποίο βγαίνει κάθε τρία χρόνια, βγήκε στις 10 Μαρτίου, με αποτέλεσμα όλα τα συμβόλαια να πρέπει να γίνουν από την αρχή, κάτι το οποίο, σε συνδυασμό με την υποστελέχωση, όπως σημειώνει, των αρμόδιων υπηρεσιών, έφερε καθυστερήσεις.

«Το νησί μας έχει άρα πολλές και πανέμορφες και πεντακάθαρες παραλίες. Εξ αυτών οι περισσότερες από τις μισές είναι τελείως ελεύθερες για τους λουόμενους. Υπάρχουν και παραλίες οι οποίες έχουν επιχειρηματίες οι οποίοι είναι πάρα πολύ καλοί και έχουν άριστες υπηρεσίες προς τον λουόμενο. Υπάρχουν και κάποιοι συμπολίτες μας που δυστυχώς δεν συμμορφώνονται με τη νομοθεσία και αυθαιρετούν», σημειώνει ο κ. Κωβαίος, εκτιμώντας πως αυτό το ποσοστό φτάνει το 5 με 10%.

Παράλληλα, σημειώνει πως ο Δήμος έχει περιορισμένες αρμοδιότητες. Όπως λέει, «εκεί εμείς ως δήμος Πάρου έχουμε συγκεκριμένες αρμοδιότητες, όπως και η ελληνική αστυνομία και το λιμεναρχείο βάσει του ΦΕΚ, το οποίο βγήκε στις 10 του Μάρτη φέτος, κάθε τρία χρόνια βγαίνει, που ορίζει ότι εμείς μπορούμε μόνο να κάνουμε αυτοψία και να τα στείλουμε στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, που είναι ο ιδιοκτήτης των παραλιών ανά την Ελλάδα».

«Μέχρι τον Ιούνιο, μέχρι τους πρώτους έξι μήνες, έχουμε υποχρέωση να κάνουμε και τη γραφειοκρατική δουλειά, ώστε να μαζέψουμε από τους επιχειρηματίες τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά, ώστε να τα στείλουμε στην Κτηματική Υπηρεσία για συνυπογραφή. Από τον Ιούνιο και μετά δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα», συμπληρώνει.

Ερωτηθείς αν ο Δήμος προέβη στις υποχρεώσεις που έχει ως όφειλε, ο δήμαρχος απαντά:

«Ξέρετε ότι είμαστε και Κυκλάδες, τον χειμώνα είναι κλειστές οι επιχειρήσεις, οι άνθρωποι που έρχονται να ανοίξουν, ανοίγουν Ιούνιο, και μέσα σε έναν μήνα πρέπει να γίνουν όλα αυτά. Εμείς έχουμε έναν υπάλληλο μόνο να κάνει όλες αυτές τις ενέργειες και έχουμε στείλει πάνω από 60 εκθέσεις προς την Κτηματική Υπηρεσία προς υπογραφή που ακόμα και αυτοί έχουν υποστελέχωση και ακόμα δεν έχουν καταφέρει πιστεύω και αυτοί να τις υπογράψουν.

»Δεν προλαβαίνουν όλες οι επιχειρήσεις και ένας υπάλληλος να κάνει όλη τη γραφειοκρατική δουλειά και οι υπάλληλοι της Κτηματικής Υπηρεσίας που είναι για όλο το νότιο Αιγαίο ή τις Κυκλάδες, να κάνουν όλες τις παραλίες των Κυκλάδων. Είναι τρεις-τέσσερις άνθρωποι. Όπως καταλαβαίνετε και εκεί υπάρχει δυσκολία. Ο επιχειρηματίας δυσκολεύεται και αυτός στο να βγάλει την άδεια για την παραχώρηση χρήση αιγιαλού και παραλίας».

Παράλληλα, αναφέρεται στα χαρτιά που έστειλε ο Δήμος στον εισαγγελέα, προκειμένου να ελέγξει το θέμα των αυθαρεσιών.

«Εμείς ως Δήμος στείλαμε χαρτιά στον εισαγγελέα να δει το θέμα των αυθαιρεσιών και ευτυχώς η ελληνική Δικαιοσύνη λειτούργησε και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου τον Μάιο που είχε απευθυνθεί προς τις εισαγγελίες ανά την Ελλάδα για να δουν την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών προς τις παραλίες, διότι είναι συνταγματικό δικαίωμα και τώρα η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έστειλε πάλι χαρτί για να δουν κατά πόσο τηρείται η νομοθεσία».

Ο κ. Κωβαίος υπογραμμίζει τις προτάσεις που είχε κάνει ο Δήμος, προτού εκδοθεί το νέο, ΦΕΚ, προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα παρέμβασης.

«Παρόλο που δεν έχουμε μεγάλες αρμοδιότητες, όλοι οι Δήμοι της χώρας, εμείς ως Δήμος Πάρου τον Νοέμβριο είχαμε κάνει προτάσεις πριν βγει η καινούρια ΚΥΑ και το καινούριο ΦΕΚ, ώστε να δοθούν δυνατότητες στους Δήμους να μπορούν να παρέμβουν, εκτός την αυτοψία. Δεν εισακουστήκαμε γιατί υπάρχει και το ’15, που η παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίες προς τους Δήμους βγήκε αντισυνταγματική».

«Εμείς όμως, δεν είμαστε διατεθειμένοι ως Δήμος να αφήσουμε οποιονδήποτε να αυθαιρετεί», τονίζει σε άλλο σημείο.

Κλείνοντας, ο κ. Κωβαίος κάνει έκκληση για στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών, αλλά και για αύξηση αρμοδιοτήτων στους Δήμους, με την προσθήκη διοικητικών πράξεων:

«Πρώτα απ’όλα στελέχωση των Δήμων ώστε να μπορούν να κάνουμε γρήγορα τη δουλειά μας και των Κτηματικών Υπηρεσιών και να μας δώσει και τη δυνατότητα τιμωριών. Δηλαδή να έχουμε τουλάχιστον κάποιες διοικητικές πράξεις να μπορούμε να κάνουμε. Και έχουμε ζητήσει και ότι, αν δίνεται στην πρόσοψη των καταλυμάτων, αφαιρώντας πέντε μέτρα το χειμέριο κύμα, δίνεται σε αυτό το οικόπεδο με ενοίκιο το 50% στον επιχειρηματία και 50% πρέπει να είναι ελεύθερο. Εμείς ζητούμε να είναι 30% στον επιχειρηματία και 70% ελεύθερο. Αυτές είναι οι προτάσεις του Δήμου Πάρου πριν βγει η ΚΥΑ και το ΦΕΚ».

«Ευελπιστούμε τουλάχιστον να προλάβει η κτηματική να υπογράψει τα συμβόλαια τα οποία της έχουν δοθεί», καταλήγει ο δήμαρχος Πάρου.

Δήμαρχος Σερίφου: Η Κτηματική Υπηρεσία και η αστυνομία υπεύθυνες στο να επιβάλλουν πρόστιμο

Με τη σειρά του, δήμαρχος Σερίφου Κωνσταντίνος Ρεβίνθης μίλησε επίσης στο CNN Greece για το κρούσμα αυθαιρεσίας που έχει παρουσιαστεί στην παραλία Γάνεμα και συγκεκριμένα με ένα beach bar, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει κάνει κατάληψη στην περιοχή και μάλιστα ο ιδιοκτήτης έχει περιφράξει τον χώρο με συρματόπλεγμα, αν και η επιχείρησή του είναι κλειστή από το Σάββατο.

«Πρόκειται για ένα beach bar στο Γάνεμα, του οποίου ο ιδιοκτήτης είχε στην αρχή απλώσει στην παραλία ξαπλώστρες και μάλιστα χθες είχε το θράσος να βάλει και συρματόπλεγμα και περίφραξε τον χώρο. Το 2019 ξεκίνησε να βάζει ομπρέλες και φέτος, στις 22 Ιουνίου, έκανε κατάληψη στην παραλία. Περιμένουμε να προβεί η Κτηματική Υπηρεσία και να κάνει αυτοψία στον χώρο, καθώς ο Δήμος δεν είναι αρμόδιος για να πάρει μέτρα σε τέτοια περιστατικά. Η Κτηματική Υπηρεσία και η αστυνομία είναι υπεύθυνες στο να επιβάλλουν πρόστιμο σε ανάλογες παραβιάσεις του αιγιαλού. Το μαγαζί είναι κλειστό από το Σάββατο και μάλιστα ο ιδιοκτήτης έχει κάνει έφεση στην καταγγελία μας και έχει προβεί και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μία κίνηση στην οποία είμαι σίγουρος ότι δεν θα δικαιωθεί», τονίζει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ