ΕΛΛΑΔΑ

ΕΟΦ: Προειδοποίηση για την πώληση φαρμάκων για την απώλεια βάρους μέσω ιστοσελίδων

ΕΟΦ: Προειδοποίηση για την πώληση φαρμάκων για την απώλεια βάρους μέσω ιστοσελίδων
ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Την προσοχή των καταναλωτών στη διακίνηση γνωστών συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών προϊόντων «για την απώλεια βάρους» μέσω ιστοσελίδων εφιστά ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως σύμφωνα με τη φαρμακευτική νομοθεσία, απαγορεύεται τόσο η διαφήμιση, όσο και η πώληση εξ αποστάσεως στο κοινό φαρμάκων που χορηγούνται με ιατρική συνταγή, ενώ στους παραβάτες επιβάλλονται επιπλέον υψηλά χρηματικά πρόστιμα.

«Υπενθυμίζεται ότι η αγορά συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών προϊόντων μέσω ιστοσελίδων κατά κανόνα οδηγεί σε προμήθεια πλαστών/ψευδεπίγραφων προϊόντων. Οι περισσότερες πληροφορίες μέσω των ιστοσελίδων αυτών είναι παραπλανητικές», αναφέρει ο ΕΟΦ.

Επίσης, η αναφορά μόνο της δραστικής ουσίας συνταγογραφούμενου φαρμάκου σε ιστοσελίδες/έντυπα/μέσα μαζικής ενημέρωσης σαφώς παραπέμπει σε συγκεκριμένο φάρμακο και εξακολουθεί να αποτελεί διαφήμιση στο κοινό.

Ο ΕΟΦ καλεί τους καταναλωτές και τους ασθενείς να μην προμηθεύονται σε καμιά περίπτωση φάρμακα από το διαδίκτυο ή άλλες πηγές μη αξιόπιστες, επειδή υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για την υγεία τους.

Ζητεί επίσης από τον Τύπο να αποσύρει άμεσα κάθε δημοσίευμα για συνταγογραφούμενο φάρμακο, συμπεριλαμβανομένων των αναφορών περί δραστικής ουσίας μόνο. Με μια απλή αναζήτηση, γίνεται άμεσα η αντιστοίχιση με την εμπορική ονομασία.

Οποιασδήποτε παρουσίαση φαρμάκου «ως πληροφόρηση» κατά κανόνα οδηγεί σε αύξηση πωλήσεων ψευδεπίγραφων φαρμάκων από μη νόμιμες πηγές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ