ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ CNN GREECE ΕΛΛΑΔΑ

«Μόλις ξαναβρέξει θα έχουμε πάλι τα ίδια;»: Απόγνωση στο Βόλο την επομένη της νέας καταστροφής

«Μόλις ξαναβρέξει θα έχουμε πάλι τα ίδια;»: Απόγνωση στο Βόλο την επομένη της νέας καταστροφής
Η πινακίδα στην είσοδο του Βόλου Νίκος Ραζής / CNN Greece

Η επόμενη ημέρα της νέας καταστροφής στο Βόλο βρίσκει τους κατοίκους μουδιασμένους και απογοητευμένους, την ώρα που βρίσκονται ακόμη αντιμέτωποι με τόνους λάσπης και φερτών υλικών.

Η οργή ξεχειλίζει…

Το CNN Greece βρέθηκε στις περιοχές Παλαιό Λιμεναρχείο και Παλαιά, λίγο πριν το κέντρο της πόλης, καταγράφοντας απίστευτες εικόνες καταστροφής -για δεύτερη φορά μέσα στον ίδιο μήνα.

«Δεύτερη φορά είναι που πλημμυρίζουμε και κανένας δεν έδωσε σημασία. Όλα τα πράγματά μας έχουν πάει χαμένα. Θέλουμε το κράτος να επέμβει για το Παλαιό Λιμεναρχείο και το Λιμάνι και να ξεκινήσουν να μας δώσουν τα λεφτά. Δεν έχουμε ούτε κρεβάτια ούτε τίποτα. Και τι θα κάνουμε. Θα καθόμαστε όλη τη νύχτα να περιμένουμε;» λέει στο CNN Greece κάτοικος του Παλαιού Λιμεναρχείου, εξαπολύοντας παράλληλα «πυρά» κατά των τοπικών αρχόντων και λέγοντας ότι κανένας δεν ενδιαφέρθηκε μετά την καταστροφή.

«Ούτε μηχανήματα δεν έστειλαν να τραβήξουν τη λάσπη…Τίποτα, μας έχουν παρατήσει και τις δύο φορές» αναφέρει η ηλικιωμένη.

Και συμπληρώνει με παράπονο:

«Θα μας αναγκάσουν να φύγουμε από τα σπίτια μας».

Άλλη κάτοικος του Παλαιού Λιμεναρχείου διηγείται ότι μόλις 20 ημέρες μετά από την κακοκαιρία Daniel και δύο μόλις ημέρες αφότου η περιοχή είχε σχεδόν καθαριστεί, μια έντονη νεροποντή μερικών ωρών βύθισε και πάλι τα πάντα στο νερό.

Το τελωνείο του Βόλου / Νίκος Ραζής - CNN Greece

Η γυναίκα εξηγεί πως ο Daniel κατέστρεψε τα σπίτια τους, τα αυτοκίνητά τους και τα μηχανάκια τους και πως οι αποζημιώσεις καθυστερούν.

Μηχανήματα απομακρύνουν τόνους λάσπης από το δρόμο που οδηγεί στο κέντρο του Βόλου / Νίκος Ραζής - CNN Greece

«Δεν υπάρχει πλέον κουράγιο να ξελασπώσουμε πάλι. Χρειαζόμαστε βοήθεια να γίνει κάτι (…) Πρέπει να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα» λέει η ίδια στην κάμερα του CNN Greece, και συμπληρώνει:

«Κάθε φορά που θα βρέχει θα έχουμε αυτό το πρόβλημα; Δεν έχουμε άλλες αντοχές και έχουμε και ψυχολογικό τραύμα… Και άντε ξανακαθαρίζουμε, που δεν έχουμε κουράγιο να το κάνουμε, αν σε δύο εβδομάδες ξαναβρέξει πάλι το ίδιο θα έχουμε;».

Ατελείωτη λάσπη και στο κέντρο του Βόλου

Λάσπη και φερτά υλικά και στο κέντρο του Βόλου, με κατοίκους και επιχειρήσεις να προσπαθούν να καθαρίσουν -χωρίς, όμως, τις περισσότερες φορές, να έχουν νερό και ρεύμα.

Το λιμάνι του Βόλου, που μέχρι πρότινος θεωρείτο το «κόσμημα» της πόλης και αγαπημένο σημείο συνάντησης, έχει αλλάξει πλέον εικόνα ενώ ζημιές έχουν υποστεί και τα καταστήματα.

Στην άλλη πλευρά της πόλης, στον περιφερειακό που περνάει από τον Άνω Βόλο και καταλήγει στον παραλιακό δρόμο που οδηγεί στην Αγριά και τα άλλα παραθαλάσσια χωριά του Βόλου, η εικόνα είναι δραματική.

Ο περιφερειακός, τμήμα του οποίου παραδόθηκε μόλις πριν από μερικά χρόνια, είναι σε αρκετά σημεία απροσπέλαστος από τη λάσπη και τα φερτά υλικά που έχουν κατέβει από το Πήλιο.

Στο σημείο έχουν φτάσει οχήματα του στρατού ενώ ο δρόμος έχει κλείσει.

Ακόμα μεγαλύτερες είναι οι καταστροφές στις στα παραθαλάσσια χωριά της περιοχής, όπως η Αγριά, τα Λεχώνια και τα Καλά Νερά.

Μεγάλο πλήγμα υπέστη, επίσης, και το Πήλιο, με τους κατοίκους να μετρούν για ακόμη μια φορά τις πληγές τους και να ανησυχούν για την επόμενη ημέρα των καλλιεργειών τους -τα φημισμένα μήλα του βουνού των Κενταύρων- αλλά και τον χειμερινό τουρισμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ