ΕΛΛΑΔΑ

Άγιοι Ανάργυροι - Μαρινάκης: «Δεν εξαφανίζεται η ενδοοικογενειακή βία» - Τι λέει η αντιπολίτευση

Άγιοι Ανάργυροι - Μαρινάκης: «Δεν εξαφανίζεται η ενδοοικογενειακή βία» - Τι λέει η αντιπολίτευση
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Τις απαντήσεις για την αποτρόπαια δολοφονία της 28χρονης μπροστά από το αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων αναζητούν οι Αρχές και ταυτόχρονα η κοινωνία που παρακολουθεί συγκλονισμένη τα γεγονότα. Ωστόσο, το έγκλημα αυτό έχει ήδη προκαλέσει και σφοδρές αντιδράσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

«Όταν σκοτώνεται μία νέα κοπέλα, ένας άνθρωπος έξω, κοντά - ακριβείς συνθήκες θα αποτυπώσει η έρευνα - από ένα Αστυνομικό Τμήμα δεν μπορεί να πει κανείς ότι κάτι πήγε καλά», τόνισε το απόγευμα της Πέμπτης (4/4) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Δεν μπορούμε a priori να πυροβολούμε κάποιον, δεν είμαστε εμείς αυτοί που κάνουμε την έρευνα. (…) Δεν είμαι βέβαιος ότι ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο. Έπρεπε να γίνουν πολλά παραπάνω ώστε να μην δολοφονηθεί αυτή η κοπέλα». «Στους Αγίους Αναργύρους έγινε μία τραγωδία, μια γυναικοκτονία» συνέχισε ο κ. Μαρινάκης.

Θα ήμασταν πολιτικοί απατεώνες

«Θα ήμασταν πολιτικοί απατεώνες αν λέγαμε ότι θα εξαφανίσουμε φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας» αλλά έχουν ληφθεί πολλά μέτρα για την αντιμετώπισή της.

Αναφερόμενος στο άλλο μεγάλο κοινωνικό ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης, τα Τέμπη, ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να υπάρχει καμία σκιά γύρω από την υπόθεση αυτή». Διευκρίνισε ότι «δεν έχουμε αρνηθεί κανένα αίτημα για προανακριτική επιτροπή».

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε δηλώσει: «Τραγικά όσα έγιναν, τους διαλόγους θα τους μάθουμε από την έρευνα είναι κάποια πράγματα που είναι προφανή, αυτό που ακούσαμε από το τηλέφωνο να λέγεται είναι θλιβερό, αλλά δεν χαρακτηρίζει την ΕΛ.ΑΣ ολόκληρη, ο φρουρός δεν πήρε είδηση, δικαιολογίες δεν υπάρχουν, όποιος ψάχνει να βρει δικαιολογίες εθελοτυφλεί. Δίνουμε την πιο δύσκολη μάχη να ξεριζωθούν κατεστημένες νοοτροπίες και παθογένειες. Και με επιμονή και προσήλωση θα προσπαθούμε να το καταφέρουμε».

Δεν είναι λύση να πάρουμε το κεφάλι του υπουργού

O κ. Μαρινάκης ανέφερε ακόμη πως: «Η κυβέρνηση επανέφερε τα ισόβια για ανθρωποκτονία- η αυστηρότερη ποινή που προβλέπει το δικαστικό μας σύστημα είναι τα ισόβια, αυτοί που ζητούν τον όρο γυναικοκτονία – που κοινωνικά το δεχόμαστε και ο πρωθυπουργός – πρακτικά αυτό που λένε είναι να επανέλθει η θανατική ποινή. Το να λες θα κάνω διαφορα πράγματα και θα εξαφανίσω το φαινόμενο των γυναικοκτονιών τότε είσαι πολιτικός απατεώνας. Πιστεύω ότι δεν μπορούμε να λέμε ότι η λύση είναι να πάρουμε το κεφάλι πολιτικά, χρειάζεται να δούμε τι έχει κάνει ο υπουργός, έχει μετρήσιμα αποτελέσματα».

Μέτρα κατά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας:

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι είναι άδικο να ακυρώνεται η συνολική προσπάθεια της ΕΛ.ΑΣ, απαρίθμησε τα βήματα που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, προτρέποντας τα θύματα να «σπάσουν» τον κύκλο του φόβου και να προχωρούν σε καταγγελίες.

-18 επιχειρησιακά γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας, στόχος να γίνουν 45

-Panic Button: ειδική εφαρμογή άμεσης ειδοποίησης ΕΛ.ΑΣ, 1.367 γυναίκες την εγκατέστησαν

-270 γυναίκες έκαναν χρήση και προστατεύτηκαν αποτελεσματικά γραμμή SOS 15900 ( για καταγγελίες περιστατικών βίας)

-44 συμβουλευτικά κέντρα (προσφέρουν δωρεάν συμβουλευτική, καθώς διαθέτουν ψυχοκοινωνική και νομική υπηρεσία)

-20 Ξενώνες φιλοξενίας

Το σχέδιο Χρυσοχοΐδη για την ΕΛ.ΑΣ.

Σε σχέδιο για την προστασία των γυναικών που καταφεύγουν στην Αστυνομία καθώς βρίσκονται σε κίνδυνο, προχωράει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να σκέφτεται ποιες θα είναι οι πρώτες κινήσεις της ΕΛ.ΑΣ., στον απόηχο της δολοφονίας της 28χρονης έξω από το Α/Τ των Αγίων Αναργύρων. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Mega, αύριο θα γίνει μια διαδικτυακή σύσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρισοχοΐδη, του αρχηγού της Αστυνομίας και επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ.

Βασικό ζητούμενο είναι το επόμενο χρονικό διάστημα να παρουσιαστεί ένα σύνολο οδηγιών για το τι θα πρέπει να γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Επιπλέον φαίνεται να έχει αποφασιστεί ότι ένας καταγγέλλων για οικογενειακή βία θα κρατείται σε ασφαλή χώρο μέχρι να εντοπιστεί το πρόσωπο που απειλεί το θύμα.

Συγκεκριμένα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει όταν μια γυναίκα καταγγέλλει ότι κινδυνεύει, θα κρατείται σε ασφαλή χώρο στο Αστυνομικό Τμήμα ή σε άλλον χώρο, όπως ξενώνας ασφαλείας.

Η γυναίκα θα μένει στον συγκεκριμένο χώρο μέχρι να εντοπιστεί αυτός που την απειλεί. Στόχος είναι να εντοπιστεί ο θύτης και να προστατευθεί το άτομο που είναι προς απειλή.

Κασσελάκης: Δεν υπάρχει ενσυναίσθηση

«Ασφάλεια με ενσυναίσθηση, αυτό χρειάζεται η χώρα μας», τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να επιμένει στην ανάγκη νομικής αναγνώρισης του όρου γυναικοκτονία, ζητώντας την παραίτηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Μιλώντας στο ZARPAFM ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι: «Πρέπει να υπάρχει ταχύτερη και πιο γρήγορη ανταπόκριση σε τέτοια περιστατικά. Κάτι δεν πάει καλά θεσμικά, δεν είναι ανθρώπινο λάθος. Άλλο να καρατομούμε αστυνομικούς και άλλο να βρούμε λύσεις για να μην σκοτώνονται οι γυναίκες. Εννοείται ότι υπάρχουν και πολτικές και επιχειρησιακές ευθύνες. Δεν αλλαζει η κατάσατση μόνο αν απολύοντυαι χαμηλόβαθμοι αστυνομικοί».

ΠΑΣΟΚ: «Παταγώδης αποτυχία»

Για αποτυχία της κυβέρνησης στο επίπεδο της ασφάλειας έκανε λόγο και η Χαριλάου Τρικούπη. Ο Δημήτρης Μάντζιος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μιλώντας στον ΑΝΤ1 σχολίασε: «Είναι παταγώδης αποτυχία σε θέματα ασφάλειας, εδώ η Ελληνική Αστυνομία λειτούργησε και λειτουργεί ως δημόσια υπηρεσία, χωρίς εκπαίδευση, εξειδίκευση, ευαισθητοποίηση για ζητήματα έμφυλης βίας».

Σφοδρές αντιδράσεις και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Δεν δεχόμαστε μία νέα κοπέλα να δολοφονείται έξω από αστυνομικό τμήμα. Ντροπή και αίσχος», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ανέφερε πως: «Στο αστυνομικό τμήμα δεν λειτουργούσαν οι κάμερες. Ο άλλος ήταν υπόδικος. Ξεχαρβαλωμένο κράτος».

«Οι καθημερινές αποκαλύψεις καθιστούν άμεσα υπόλογους την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ και τον ίδιο τον υπουργό προστασίας του πολίτη», επισημαίνει η Νέα Αριστερά.

Μιλώντας στη Βουλή η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε πως: «Με συνθήκες που αποκαλύπτουν με το πιο αποκρουστικό πρόσωπο την ένδεια υποδομών για την προστασία των γυναικών». Η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα στα θύματα να συνεχίζουν να καταγγέλλουν περιστατικά βίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ