ΕΛΛΑΔΑ

Άγιοι Ανάργυροι: Τα εγκληματικά λάθη, τα «κενά μνήμης» και το άμεσο σχέδιο του υπουργείου

Άγιοι Ανάργυροι: Τα εγκληματικά λάθη, τα «κενά μνήμης» και το άμεσο σχέδιο του υπουργείου
Συγκέντρωση πολιτών έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων. Eurokinissi

Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα για την δολοφονία της 28χρονης έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων, καθώς καθημερινά έρχονται στο φως της δημοσιότητας στοιχεία που αναδεικνύουν τα εγκληματικά λάθη και την ανεπάρκεια στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. να χειριστούν υποθέσεις στις οποίες κινδυνεύει η ζωή των πολιτών.

Σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα έχει τηλεδιάσκεψη με 3.000 αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., ώστε να δώσει περαιτέρω οδηγίες για την αντιμετώπιση νέων περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

Μεταξύ άλλων, αναμένεται να υπάρξει ένα νέο, ακόμη πιο αυστηρό, πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, ενώ αύριο πρόκειται να δοθούν εκ νέου οι σχετικές οδηγίες σε αστυνομικούς, από όλες τις διευθύνσεις της ΕΛΑΣ.

Σημειώνεται ότι, όπως δήλωσε προχθές ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, πάνω από 17.000 αστυνομικοί έχουν εκπαιδευτεί στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.

«Δεν θυμάμαι τίποτα»

Η υπερασπιστική γραμμή του 39χρονου είναι πως αντιμετωπίζει ψυχιατρικά – ψυχικά προβλήματα και όπως γνωστοποίησε ο δικηγόρος του Απόστολος Λύτρας, δεν είπε τίποτα στην απολογία του και απλώς κατέθεσε σχετικό υπόμνημα ώστε να υπάρξει ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη.

Σε αυτό αναφέρεται πως από το 2013 έχει νοσηλευτεί επτά φορές στο Δαφνί, το Αττικό, αλλά και κάποιες ιδιωτικές κλινικές. Ισχυρίζεται πως έχει διαγνωστεί με σοβαρές ψυχικές ασθένειες και εξαιτίας αυτών έχει ψυχωσικά επεισόδια. Υποστήριξε μάλιστα πως του έχουν συνταγογραφηθεί ισχυρα ψυχοφαρμακα και ότι έχει κάνει δύο απόπειρες αυτοκτονίας.

Στο πλαίσιο αυτό ο κατηγορούμενος ζήτησε ακαταλόγιστο ή μειωμένο καταλογισμό. «Δεν θυμάμαι τι έχει γίνει, σήμερα έμαθα ότι έκανα κακό στην Κυριακή», φέρεται να ήταν τα μοναδικά λόγια του στην ανακρίτρια.

Πού παίρνουν μετάθεση οι πέντε αστυνομικοί

Βγήκαν τα φύλλα πορείας για τον διοικητή και τους πέντε αστυνομικούς του τμήματος Αγίων Αναργύρων έπειτα από τις καρατομήσεις στην ΕΛΑΣ μετά τη δολοφονία της 28χρονης Κυριακής έξω από το αστυνομικό τμήμα το βράδυ της Δευτέρας (1/4).

Ο διοικητής του Α.Τ. και ο αστυνομικός σκοπός που είχε υπηρεσία στο φυλάκιο, μετατίθενται στη Διεύθυνση Μεταφορών ΕΛΑΣ στην Αμυγδαλέζα. Επίσης, η υποδιοικήτρια-επόπτρια και ο τηλεφωνητής της Άμεσης Δράσης μετατίθενται στη Διεύθυνση Αλλοδαπών ενώ η αξιωματικός υπηρεσίας και ο αστυνόμος-οδηγός μετατίθενται στη Διεύθυνση Μεταγωγών.

Αναπάντητα «γιατί»

Ο κύκλος καταθέσεων των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ, του δολοφόνου, αλλά και του φίλου της άτυχης 28χρονης όπως και οι αποκαλυπτικοί διάλογοι που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, όχι μόνο δεν απάντησαν στην ολιγωρία της αστυνομίας γύρω από το έγκλημα στους Αγίους Αναργύρους, αλλά αντιθέτως γέννησαν μία σειρά ερωτημάτων και αναπάντητων «γιατί». Τη λέξη που ακούστηκε σήμερα όσο καμία άλλη στην κηδεία της αδικοχαμένης Κυριακής.

Τη λέξη που περιστρέφεται γύρω από τις τυχόν ευθύνες που βαρύνουν τους αστυνομικούς που χειρίστηκαν το περιστατικό, ιδιαίτερα μάλιστα μετά τις αποκαλύψεις για το βαρύ ψυχιατρικό και ποινικό ιστορικό του δράστη.

Ο ίδιος την ώρα που η άτυχη Κυριακή κηδευόταν, εμφανίστηκε στην Ευελπίδων προκλητικός, ψύχραιμος, αλλά και αμετανόητος για τη δολοφονία της πρώην συντρόφου του. Ο 39χρονος προσπάθησε να επικαλεστεί σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα και αμέσως μετά οδηγήθηκε ως προφυλακιστέος στην ψυχιατρική κλινική του Κορυδαλλού.

Ενδεικτικό είναι ότι ο δικηγόρος του 38χρονου, Απόστολος Λύτρας, έκανε λόγο για «ειδεχθές έγκλημα», τονίζοντας ότι «περιμένουμε πραγματογνωμοσύνη, καθώς ο δράστης δεν ήταν σε θέση να δώσει απαντήσεις».

Ωστόσο, οι λεπτομέρειες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας γύρω από το έγκλημα είναι σοκαριστικές. Όπως προκύπτει από τις καταθέσεις, οι αστυνομικοί όχι μόνο δεν έπραξαν τα δέοντα, όχι μόνο δεν τήρησαν τα πρωτόκολλα, αλλά ούτε καν τα στοιχεία της δεν συγκράτησαν, όταν πήγε στο Α.Τ. για να ζητήσει βοήθεια.

Τι προκύπτει από τις καταθέσεις

Αναπάντητο παραμένει και το ερώτημα σχετικά με το ποιός απομάκρυνε τελικά το μαχαίρι του φόνου, αφού οι καταθέσεις του σκοπού και της Αξιωματικού Υπηρεσίας δεν συμπίπτουν, ενώ συγκλονιστικά είναι και όσα κατέθεσε ο φίλος του θύματος που μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα αντίκρισε την Κυριακή μέσα σε λίμνη αίματος.

Το κλίμα είναι ήδη πολύ βαρύ στην ΕΛ.ΑΣ, αλλά και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με έξι αστυνομικούς να έχουν ήδη απομακρυνθεί από τις θέσεις τους.

Αγανάκτηση και προβληματισμό προκαλούν οι περαιτέρω αποκαλύψεις γύρω τις εσφαλμένες εκτιμήσεις από πλευράς των αστυνομικών με τους διαλόγους που καταγράφηκαν κατά τη συνομιλία της 28χρονης κοπέλας με το Κέντρο Άμεσης Δράσης. Αλλά και τους διαλόγους αμέσως μετά τη δολοφονική επίθεση να είναι ενδεικτικοί της προβληματικής κατάστασης που επιβεβαιώνεται από τη σωρεία λαθών.

Μερικά μόνο από τα βασικά ερωτήματα που χρήζουν άμεσης απάντησης παραμένουν και είναι τα εξης:

- Γιατί υπήρξε καθυστερημένη ανταπόκριση στις επείγουσες εκκλήσεις του θύματος για βοήθεια

- Γιατί δεν κλήθηκε άμεσα περιπολικό για να συνοδεύσει τη νεαρή γυναίκα στο σπίτι της μέσα

- Γιατί δεν έδρασε άμεσα ο σκοπός που ήταν αυτόπτης μάρτυρας και είδε την δολοφονία να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια του

Το νέο ηχητικό ντοκουμέντο από το κινητό

Συγκλονιστικοί διάλογοι, οι οποίοι «καταγράφηκαν» στο κινητό της 28χρονης κοπέλας. Πρόκειται για τους διαλόγους που καταγράφηκαν στο κινητό της Κυριακής, αμέσως μετά την επίθεση του 39χρονου πρώην συντρόφου της. Αναλυτικά οι διάλογοι από το ηχητικό ντοκουμέντο που παρουσίασε το MEGA:

Φίλος 28χρονης: Τη σκότωσε. Το ασθενοφόρο γρήγορα. Ε, παιδιά!

Υπάλληλος Άμεσης Δράσης: Ακούτε;

Φίλος: Παιδιά!

Φύλακας Α.Τ.: Το μαχαίρωσε το κορίτσι!

Υπάλληλος Άμεσης Δράσης: Με ακούτε;

Αξιωματικός Υπηρεσίας: Έχουμε ενημερώσει και ασθενοφόρο.

Επόπτης: Ήρθε η κυρία, ζήτησε ένα περιπολικό.

Αξιωματικός Υπηρεσίας: Πάμε λίγο, πηγαίνετε λίγο παιδιά, πάμε, πάμε λίγο…

Φύλακας: Πίσω, φύγετε.

Αξιωματικός Υπηρεσίας: Ρε παιδιά η κοπέλα, τι γίνεται με το ΕΚΑΒ;

Φύλακας: Έχει παλμό;

Αστυνομικός ΔΙΑΣ: 4 είμαστε στο σημείο.

Φύλακας: Πού έχει μαχαίρι;

Φωνή ασυρμάτου: Δώσε μας εικόνα από τους τραυματίες.

Αστυνομικός ΔΙΑΣ: Οι υπόλοιποι παιδιά να κλείσουμε τον χώρο να μην έρχεται κανένας και μακριά από αυτούς. Ό,τι είναι έξω.

Φίλος 28χρονης: Έχει φαρμακείο εδώ καθόλου;

Φύλακας: Μην πειράξετε τίποτα παιδιά. Μακριά από τον χώρο όλοι

Αξιωματικός υπηρεσίας: Το μαχαίρι μην χάσουμε

Φύλακας: Όχι, όχι. Το μαχαίρι δεν το ακουμπάμε

Αστυνομικός ΔΙΑΣ: Γάντια

Φύλακας: Αστυνόμε συγγνώμη, να μην πειράξουμε τίποτα, να έρθουν εδώ πέρα. Μπορεί να θέλουν να το βγάλουνε φωτογραφίες, μπορεί να θέλουν οτιδήποτε.

Αξιωματικός υπηρεσίας: Ναι, ναι

Αξιωματικός Υπηρεσίας: Να σας πω… τι γίνεται τώρα;

Υπάλληλος άμεσης δράσης: Άγιοι Ανάργυροι… Πήγε φίλος της να την προστατέψει από τον πρώην σύντροφό της και έφαγε τις μαχαιριές.

Φίλος 28χρονης: Βρήκαμε κάτι ρε παιδιά;

Αστυνομικός: Βρήκατε κάτι ρε παιδιά; Έχει κανένα φαρμακείο;

Υπάλληλος Άμεσης Δράσης: Έλα τώρα αυτό ακούω άμα θες να ακούσεις. Το ακούω live.

Αστυνομικός ΔΙΑΣ: Είναι στο λαιμό μαχαιρωμένοι και οι δύο από ό,τι βλέπουμε

Αστυνομικός: Ρε παιδιά έχει κανένας γάζες; Έχει κανένας φαρμακείο;

Αστυνομικός ΔΙΑΣ: Έχω τη φαρμακοποιό εδώ

Φαρμακοποιός: Να δεις λίγο εάν έχει σφυγμό. Φτάνει το ΕΚΑΒ

Αστυνομικός: Ρε παιδιά φέρτε μου μια γάζα

Αστυνομικός: Έχει κάπου φαρμακείο;

Φαρμακοποιός: Έχω ναι, πες μου τι θέλεις. Η κοπέλα δεν έχει σφυγμό.

Αξιωματικός υπηρεσίας: Δεν έχει σφυγμό;

Φαρμακοποιός: Ναι

Αξιωματικός Υπηρεσίας: Πέθανε;

Φαρμακοποιός: Και να υπάρχει, είναι τόσο αδύναμο. Έχει χάσει πάρα πολύ αίμα, δεν βλέπεις;

Αστυνομικός ΔΙΑΣ: Ελάτε λίγο

Αστυνομικός: Η κοπέλα δεν έχει σφυγμό κέντρο

Ασύρματος: Ποιες δυνάμεις είναι στο σημείο; 506-1 και 514;

Αστυνομικός: Ορθόν και η 7-1

Ασύρματος: Ελήφθη. Να αποκλείσουν το σημείο να… περίοικους

Αστυνομικός: Τώρα έχουμε φτάσει. Ο άνδρας είναι πολύ σοβαρά. Άλλο, άλλο.

Μαρινάκης: Δεν μπορούμε να... εξαφανίσουμε την ενδοοικογενειακή βία

«Όταν σκοτώνεται μία νέα κοπέλα, ένας άνθρωπος έξω, κοντά - ακριβείς συνθήκες θα αποτυπώσει η έρευνα - από ένα Αστυνομικό Τμήμα δεν μπορεί να πει κανείς ότι κάτι πήγε καλά», τόνισε το απόγευμα της Πέμπτης (4/4) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μιλώντας στην ΕΡΤ. «Δεν μπορούμε a priori να πυροβολούμε κάποιον, δεν είμαστε εμείς αυτοί που κάνουμε την έρευνα. (…) Δεν είμαι βέβαιος ότι ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο. Έπρεπε να γίνουν πολλά παραπάνω ώστε να μην δολοφονηθεί αυτή η κοπέλα». «Στους Αγίους Αναργύρους έγινε μία τραγωδία, μια γυναικοκτονία» συνέχισε ο κ. Μαρινάκης.

Θα ήμασταν πολιτικοί απατεώνες

«Θα ήμασταν πολιτικοί απατεώνες αν λέγαμε ότι θα εξαφανίσουμε φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας» αλλά έχουν ληφθεί πολλά μέτρα για την αντιμετώπισή της.

Αναφερόμενος στο άλλο μεγάλο κοινωνικό ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης, τα Τέμπη, ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να υπάρχει καμία σκιά γύρω από την υπόθεση αυτή». Διευκρίνισε ότι «δεν έχουμε αρνηθεί κανένα αίτημα για προανακριτική επιτροπή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ