ΚΟΣΜΟΣ

Ρατσιστική επίθεση στη Νέα Υόρκη: Μητροκτόνος σε αναστολή χτυπάει Ασιάτισσα μπροστά σε πλήθος κόσμου

Ρατσιστική επίθεση στη Νέα Υόρκη: Μητροκτόνος σε αναστολή χτυπάει Ασιάτισσα μπροστά σε πλήθος κόσμου

Σάλο έχει προκαλέσει στη Νέα Υόρκη η ανελέητη επίθεση εναντίον μιας 65χρονης γυναίκας ασιατικής καταγωγής από διερχόμενο, μέρα μεσημέρι, και η οποία καταγράφηκε από κάμερα κλειστού κυκλώματος.

Το περιστατικό συνέβη στις 29 Μαρτίου στο Μανχάταν, μπροστά σε ένα κτήριο πολυτελών διαμερισμάτων.

Η κάμερα που βρίσκεται στο λόμπι του κατέγραψε τον 38χρονο Μπράντον Έλιοτ να επιτίθεται απρόκλητα σε μια 65χρονη γυναίκα από τις Φιλιππίνες, η οποία έκανε το «λάθος» να περνάει την ίδια ώρα από το ίδιο πεζοδρόμιο.

Αφού της επιτέθηκε με υβριστικούς χαρακτηρισμούς, λέγοντάς της ότι δεν έχει καμία δουλειά στη χώρα, την χτύπησε και την κλώτσησε αρκετές φορές.

Στη συνέχεια διέφυγε, ωστόσο δύο ημέρες αργότερα εντοπίστηκε και συνελήφθη με κατηγορίες περί διάπραξης εγκλήματος μίσους και απόπειρας ανθρωποκτονίας.

Στη συνέχεια, οι Αρχές έκαναν γνωστό ότι ο θύτης ήταν άστεγος και από το 2019 βρισκόταν σε αναστολή, έχοντας εκτίσει ποινή φυλάκισης 17 ετών για τη δολοφονία της ίδιας του της μητέρας.

O 38χρονος δράστης εντοπίστηκε δύο ημέρες μετά το έγκλημα μίσους.

Ωστόσο, η υπόθεση δεν σταματάει εκεί.

Δύο πορτιέρηδες του συγκροτήματος διαμερισμάτων από την εσωτερική κάμερα του οποίου κατεγράφη η επίθεση, απολύθηκαν σύμφωνα με ανακοίνωση του ιδιοκτήτη του κτηρίου, επειδή την ώρα του συμβάντος έκλεισαν τις πόρτες του κτηρίου.

Στο βίντεο οι δύο άνδρες φαίνονται να κοιτάζουν προς το μέρος της επίθεσης χωρίς να κάνουν το παραμικρό για να βοηθήσουν την άτυχη γυναίκα, η οποία μετά τον ξυλοδαρμό μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα, κακώσεις και σπασμένη λεκάνη.

«Το πλήρες βίντεο από το λόμπι δείχνει πως όταν ο επιτιθέμενος απομακρύνθηκε, οι πορτιέρηδες έσπευσαν να βοηθήσουν το θύμα και να ειδοποιήσουν ένα περιπολικό. Είναι ωστόσο σαφές ότι τα πρωτόκολλα έκτακτης ανάγκης και ασφάλειας δεν ακολουθήθηκαν», ανακοίνωσε ο Οργανισμός Brodsky, όπου ανήκει το κτήριο, προσθέτοντας: «Είμαστε αηδιασμένοι και σοκαρισμένοι από το συμβάν, οι σκέψεις μας βρίσκονται στο θύμα».

Νέα Υόρκη: Στη δίνη επιθέσεων κατά Ασιατών - Αύξηση περιστατικών βίας

Σε ανοικτή επιστολή τους προς τον Οργανισμό, οι ένοικοι των διαμερισμάτων στο κτήριο υπερασπίζονται τους δύο άνδρες λέγοντας ότι το υλικό «σαφώς χαρακτηρίζει λανθασμένα» τις πράξεις τους, ενώ εκφράζουν τη συμπάθειά τους στην ασιατο-αμερικανική κοινότητα της Νέας Υόρκης.

Το θύμα της ρατσιστικής επίθεσης, η 65χρονη Βίλμα Χάρι.

Η επίθεση, μέρα μεσημέρι, και μπροστά στα μάτια περαστικών πραγματοποιήθηκε με φόντο επιθέσεις εναντίον Ασιατών και Ασιατών-Αμερικανών, συμπεριλαμβανομένης της φονικής επίθεσης σε ένα κέντρο σπα στην περιοχή της Ατλάντα, κατά τη διάρκεια της οποίας σκότωσαν οκτώ άτομα, έξι από τα οποία ήταν γυναίκες ασιατικής καταγωγής.

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης έχει καταγράψει 31 εγκλήματα μίσους από την αρχή της χρονιάς, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2020 δεν είχε καταγραφεί κανένα.

Προσοχή, σκληρές εικόνες:

Two New York doormen who closed the doors while an Asian woman was attacked have been fired, by Anna Sturla, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ