ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Συνελήφθη ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης για συνεργεία στην εισβολή στο Κογκρέσο

Βραζιλία: Συνελήφθη ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης για συνεργεία στην εισβολή στο Κογκρέσο
Μόλις έμαθε για το ένταλμα σύλληψης του, ανέφερε στο Twitter ότι θα διακόψει τις διακοπές του και θα επιστρέψει στην Βραζιλία AP Photo/Eraldo Peres

Στο αεροδρόμιο της Μπραζίλια συνελήφθη το πρωί του Σαββάτου (14/1) ο Άντερσον Τόρες, ο οποίος εκτελούσε χρέη υπουργού Δικαιοσύνης επί προεδρίας Μπολσονάρου. Ο πρώην υπουργός, συνελήφθη με την κατηγορία του υπόπτου για «παραλείψεις» και «συνέργεια» στην εισβολή του Κογκρέσου λίγες μέρες πριν, κατά την επιστροφή του στη χώρα, καθώς βρισκόταν σε διακοπές στη Φλόριντα.

Ένας από τους δικηγόρους του Τόρες επιβεβαίωσε τη σύλληψη στο Reuters. Ο Άντερσον Τόρες, λίγες μέρες πριν δήλωσε ότι διαστρεβλώθηκαν αποδεικτικά στοιχεία που βρήκε η αστυνομία από την έφοδο που έκανε στο σπίτι του.

Ο Αλεσάντρ ντε Μοράες, δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου, εξέδωσε την Τρίτη ένταλμα σύλληψης εναντίον του Τόρες.

Ο γενικός διευθυντής της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, Αντρέι Ροντρίγκες, δήλωσε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα «οι διάφορες παραλείψεις, που φέρονται ως εσκεμμένες, που έγιναν από τους υπεύθυνους για τη δημόσια ασφάλεια στην Ομοσπονδιακή Περιφέρεια συνέβαλαν στην οργάνωση τρομοκρατικών ενεργειών».

Η βραζιλιάνικη αστυνομία βρήκε ένα σχέδιο διατάγματος στο σπίτι του Τόρες την Πέμπτη, το οποίο είπε ότι φαινόταν ως μια πρόταση για παρέμβαση στο αποτέλεσμα των εκλογών του Οκτωβρίου που έχασε ο Μπολσονάρου από τον Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Σύμφωνα με τον Άντερσον Τόρες, το έγγραφο «διέρρευσε αποσπασματικά» αφού κατασχέθηκε όταν αυτός δεν βρισκόταν στην κατοικία του και πιθανότατα ήταν μέρος ενός σωρού εγγράφων προς καταστροφή.

Μόλις έμαθε για το ένταλμα σύλληψης του Μοράες, ο Τόρες είχε αναφέρει στο Twitter ότι θα διακόψει τις διακοπές του και θα επιστρέψει στη Βραζιλία για να παραδοθεί.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Φλάβιο Ντίνο είχε δώσει προθεσμία στον Τόρες μέχρι τη Δευτέρα για να επιστρέψει, λέγοντας ότι μετά τη διορία αυτή θα ξεκινούσε διαδικασίες έκδοσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ