ΚΟΣΜΟΣ

Συνεδριάζουν οι 5 της τουρκικής αντιπολίτευσης μετά την αποχώρηση Ακσενέρ

Συνεδριάζουν οι 5 της τουρκικής αντιπολίτευσης μετά την αποχώρηση Ακσενέρ
Το βέβαιο είναι ότι η παραίτηση Ακσενέρ προκαλεί τριγμούς στο ενιαίο μέτωπο της αντιπολίτευσης AP Photo/Emrah Gurel

Το απόγευμα του Σαββάτου (4/3) αναμένεται να συνεδριάσει η «συμμαχία των 5» ηγετών της τουρκικής αντιπολίτευσης μετά την αποχώρηση της Μεράλ Ακσενέρ, προεδρού του Καλού κόμματος από το αντιπολιτευτικό μέτωπο την Παρασκευή (3/3).

Η Μεράλ Ακσενέρ ανακοίνωσε πως αποχωρεί άμεσα από το συγκεκριμένο σχήμα, καθώς διαφωνεί με την πρόταση της ομάδας για την υποψηφιότητα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για την προεδρία.

Σύμφωνα με όσα μεταφέρουν τα τουρκικά μέσα, η πρόεδρος του iYi την Πέμπτη (2/3) μετά τη συνεδρίαση των 6 ηγετών της τουρκικής αντιπολίτευσης για το όνομα του κοινού υποψηφίου, φέρεται να έθεσε βέτο στην υποψηφιότητα Κιλιτσντάρογλου και αντιπρότεινε τον Δήμαρχο της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς ή τον Δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου. Οι συγκεκριμένοι, ωστόσο, έχουν δηλώσει τη στήριξή τους στον επικεφαλής του CHP, στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου

Το βέβαιο είναι ότι η παραίτηση Ακσενέρ προκαλεί τριγμούς στο ενιαίο μέτωπο της αντιπολίτευσης. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, η εξέλιξη αυτή ανεβάζει δημοσκοπικά τη συμμαχία Ερντογάν – Μπαχτσελί, κοντά στο 40%.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ρίτσα Καστάνη αναφερόμενη στις φήμες για προσχώρησή της στο συνασπισμό Ερντογάν έκανε λόγο για ακραίο σενάριο βέβαια, το οποίο όμως διακινείται από χθες την Παρασκευή (3/3).

Πολλοί αναλυτές λένε ότι ουσιαστικά πρόκειται για πολιτική αυτοκτονία της Ακσενέρ και υπάρχουν ήδη κάποιοι, οι οποίοι προβλέπουν ότι θα χάσει μεγάλο μερίδιο της στήριξης που είχε από τους υποστηρικτές της. Πολλοί πάντως ισχυρίζονται ότι ο Ερντογάν φαίνεται κατάφερει να αναχαιτίσει τις κοινωνικές αντιδράσεις για τη διαχείριση της κατάστασης του καταστροφικού σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ