ΚΟΣΜΟΣ

Τέλος το ενιαίο μέτωπο αντιπολίτευσης στην Τουρκία - Η Ακσενέρ εγκαταλείπει την συμμαχία

Τέλος το ενιαίο μέτωπο αντιπολίτευσης στην Τουρκία - Η Ακσενέρ εγκαταλείπει την συμμαχία
Πλέον η αντιπολίτευση θα έχει στο σχήμα της 5 κόμματα ενάντια στον Ερντογάν AP Photo/Burhan Ozbilici

Η Μεράλ Ακσενέρ, η Πρόεδρος του Καλού κόμματος της Τουρκίας ανακοίνωσε την Παρασκευή (3/3) πως δεν μετέχει πλέον στην «συμμαχία των 6», την ένωση, δηλαδή, των κομμάτων της αντιπολίτευσης απέναντι στο κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Μεράλ Ακσενέρ ανακοίνωσε πως αποχωρεί άμεσα από το συγκεκριμένο σχήμα, καθώς διαφωνεί με την πρόταση της ομάδας για την υποψηφιότητα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για την προεδρία.

Σύμφωνα με όσα μεταφέρουν τα τουρκικά μέσα, η πρόεδρος του iYi την Πέμπτη (2/3) μετά τη συνεδρίαση των 6 ηγετών της τουρκικής αντιπολίτευσης για το όνομα του κοινού υποψηφίου, φέρεται να έθεσε βέτο στην υποψηφιότητα Κιλιτσντάρογλου και αντιπρότεινε τον Γιαβάς ή τον Ιμάμογλου.

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αντιτάχθηκε στην Ακσενέρ με την σειρά του και δήλωσε: «Εάν κριθεί απαραίτητο, ας κάνουμε μια δήλωση με πέντε υπογραφές» ουσιαστικά δείχνοντάς την πόρτα της εξόδου.

Η Ακσενέρ απάντησε: «Πρέπει λοιπόν να σηκωθώ και να φύγω;». Τότε παρενέβησαν οι άλλοι ηγέτες και όλοι συμφώνησαν να συναντηθούν τη Δευτέρα, αφού συνεννοηθούν με τα κόμματά τους.

Τελικώς, αυτή η απάντηση από την πλευρά της Ακσενέρ ήρθε πολύ νωρίτερα και πλέον η αντιπολίτευση θα έχει στο σχήμα της 5 κόμματα ενάντια στον Ερντογάν. Οι πολιτικές συμμαχίες στην Τουρκία, χωρίς επίσημα να έχουν ακόμη ανακοινωθεί εκλογές θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα και το «Καλό κόμμα» είναι από τα πλέον ενισχυμένα τα τελευταία τρία χρόνια, έχοντας, μάλιστα, σε όλες τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις διψήφια ποσοστά, κάτι που το κατατάσσει στους ρυθμιστές της επόμενης ημέρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ