ΚΟΣΜΟΣ

Τι δεν πρέπει να κάνετε εάν σας δαγκώσει μια κόμπρα

Τι δεν πρέπει να κάνετε εάν σας δαγκώσει μια κόμπρα
PIXABAY

Δεν είναι λίγοι οι «μύθοι» που επικρατούν γύρω από τα πιο θανατηφόρα ερπετά στον κόσμο, τις κόμπρες. Οι περισσότεροι έχουν να κάνουν με τους τρόπους αντιμετώπισης ενός πιθανού δαγκώματός τους.

Οι δύο επικρατέστερες συμβουλές, που έχουν δοθεί κατά καιρούς, είναι είτε να δέσει κανείς έναν αιμοστατικό επίδεσμο γύρω από το σημείο του δαγκώματος, είτε να χρησιμοποιήσει τη μέθοδο της «αναρρόφησης» του δηλητηρίου .

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το CNNi, και οι δύο αυτές μέθοδοι μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση και τελικά, μεγαλύτερο πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση, οι πιθανότητες να διατρέξει κάποιος στην Ελλάδα τον κίνδυνο να δαγκωθεί από μία κόμπρα είναι μηδαμινές, καθώς αυτό το είδος ερπετού δεν συναντάται στην ερπετολογική πανίδα της χώρας. Αντιθέτως, το βασικό είδος που μπορεί να συναντήσει κανείς στη Ελλάδα, είναι οι έχιδνες (οχιές).

Τι μπορεί να προκαλέσει το δάγκωμα από κόμπρα;

Η «βασιλική κόμπρα» χρησιμοποιεί ένα νευροτοξικό δηλητήριο που καταστρέφει το νευρικό σύστημα. Έτσι, εάν κάποιος έρθει σε επαφή με το δηλητήριό της θα παραλύσει το νευρικό του σύστημα. Μάλιστα, μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια, μέχρι και ανακοπή καρδιάς.

Σημειώνεται δε, ότι κάθε τσίμπημα από κόμπρα έχει αρκετό δηλητήριο για να σκοτώσει 20 ανθρώπους ή έναν ελέφαντα.

CNN /Maureen O'Hare: Travel tips: Why you shouldn’t suck a cobra bite

ΔΗΜΟΦΙΛΗ