ΚΟΣΜΟΣ

Σουδάν: Κινητοποιήσεις των υπηρεσιών του Βελγίου για επιχειρήσεις εκκένωσης Ευρωπαίων πολιτών

Σουδάν: Κινητοποιήσεις των υπηρεσιών του Βελγίου για επιχειρήσεις εκκένωσης Ευρωπαίων πολιτών
Καπνός εμφανίζεται στο βάθος του Χαρτούμ του Σουδάν, το Σάββατο 22 Απριλίου 2023. AP/Marwan Ali

Ανάμεσα στις χώρες που έχουν ήδη ξεκινήσει και απομακρύνουν τους πολίτες τους από το Σουδάνείναι και το Βέλγιο, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χάτζα Λαχμπίμπ.

Χαρακτηριστικά μέσα ανάρτησή της στο Twitter, η κ. Λαχμπίμπ αναφέρει πως «οι υπηρεσίες του Βελγίου κινητοποιούνται για βοηθήσουν στις επιχειρήσεις εκκένωσης Ευρωπαίων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων Βέλγων».

«Στο Σουδάν, πολλές επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, σε συνεργασία με τη Γαλλία και την Ολλανδία, με σκοπό την όσο το δυνατόν συντομότερη απομάκρυνση των Ευρωπαίων υπηκόων, συμπεριλαμβανομένων των Βέλγων, και εχόντων δικαίωμα. Όλες οι υπηρεσίες μας κινητοποιούνται για να τους βοηθήσουν» συμπληρώνει.

«Καλούμε τους Βέλγους και τους έχοντες δικαίωμα στο Σουδάν, που δεν το έχουν κάνει ακόμη, να επικοινωνήσουν με τις διπλωματικές μας υπηρεσίες το συντομότερο δυνατό», καταλήγει η Υπουργός Εξωτερικών.

Ολλανδία και Τουρκία απομακρύνουν τους πολίτες τους από το Σουδάν

Προσπάθειες για να απομακρυνθούν ξένοι κάτοικοι στο Σουδάν πραγματοποιείται σε διεθνές επίπεδο. Ανάμεσα στις χώρες που συμμετέχουν για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών συγκαταλέγονται η Ολλανδία και η Τουρκία.

Ειδικότερα, η Ολλανδία συμμετέχει σε μια διεθνή προσπάθεια να απομακρυνθούν ξένοι πολίτες από το Σουδάν, δήλωσε σήμερα ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Γουόπκε Χόουκστρα.

«Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση αρκετών χωρών για την απομάκρυνση πολιτών από το Σουδάν. Η Ολλανδία συμμετέχει με μια ομάδα από την Ιορδανία. Θα κάνουν ό,τι μπορούν για να απομακρύνουν τους Ολλανδούς από εκεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και με περισσότερη ασφάλεια», έγραψε ο Χόουκστρα στο Twitter.

Εν τω μεταξύ το βράδυ του Σαββάτου (22/4) το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να απομακρύνει τους πολίτες της χώρας από το Σουδάν.

«Αποφασίστηκε να διασφαλιστεί στις 23 Απριλίου η επιστροφή στη χώρα των πολιτών μας που βρίσκονται στις εμπόλεμες περιοχές μέσω της χερσαίας οδού και περνώντας από τρίτες χώρες», επεσήμανε το υπουργείο, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

«Πολίτες τρίτων χωρών που έχουν ζητήσει βοήθεια επίσης περιλαμβάνονται στα σχέδιά μας», πρόσθεσε.

Η απομάκρυνση Τούρκων πολιτών από δύο συνοικίες του Χαρτούμ και την Ουάντ Μαντάνι, 200 χιλιόμετρα πιο νότια, ήταν αρχικά προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί της Κυριακής (23/4) μετά τις 06:00 (τοπική ώρα, 07:00 ώρα Ελλάδας).

Αλλά η εκκένωση των Τούρκων από τη συνοικία Καφούρι, στο βόρειο Χαρτούμ, αναβλήθηκε «μέχρι νεοτέρας» εξαιτίας μιας έκρηξης που σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής κοντά σε ένα τέμενος το οποίο είχε επιλεγεί ως χώρος συγκέντρωσης, επεσήμανε στο Twitter η τουρκική πρεσβεία στη σουδανική πρωτεύουσα.

Περίπου 600 Τούρκοι πολίτες ζουν στο Σουδάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ