ΚΟΣΜΟΣ

Σουδάν: Ποιες χώρες ξεκινούν εκκενώσεις – Τι ισχύει με τους Έλληνες του Χαρτούμ

Σουδάν: Ποιες χώρες ξεκινούν εκκενώσεις – Τι ισχύει με τους Έλληνες του Χαρτούμ
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την ώρα που οι εχθροπραξίες στο Χαρτούμ, την πρωτεύουσα του Σουδάν, μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), συνεχίζονται για δεύτερη εβδομάδα, οι δυτικές χώρες προσπαθούν να συντονιστούν ώστε να εκκενώσουν τους διπλωμάτες και τους πολίτες τους από την περιοχή.

Ήδη τα ξημερώματα της Κυριακής 23/04, με εντολή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση των Αμερικανών διπλωματών και των μελών των οικογενειών τους από αμερικανική στρατιωτική δύναμη, από τη σουδανική πρωτεύουσα.

Λίγο αργότερα, και η Γαλλία ανακοίνωσε ότι ξεκινά επιχείρηση εκκένωσης πολιτών της από το Σουδάν, όπως ανέφερε επίσημη πηγή που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ευρωπαίοι πολίτες και άλλοι από «συμμαχικές χώρες» επίσης θα απομακρυνθούν, πρόσθεσε το γαλλικό υπουργείο χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ο στρατός του Σουδάν και οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF- ΔΤΥ) «προσέφεραν εγγυήσεις ασφαλείας» για την επιχείρηση.

Περίπου 250 Γάλλοι πολίτες ζουν στο Σουδάν, επεσήμανε η ίδια πηγή.

Οι δυτικές χώρες αναμένεται να στείλουν αεροπλάνα από το Τζιμπουτί για την απομάκρυνση των πολιτών τους, αν και ο σουδανικός στρατός έχει επισημάνει ότι τα αεροδρόμια στο Χαρτούμ και τη Νιάλα, τη μεγαλύτερη πόλη στο Νταρφούρ, αντιμετωπίζουν προβλήματα και δεν είναι ξεκάθαρο πότε αυτό θα είναι εφικτό.

Ο στρατός και οι ΔΤΥ δεν έχουν τηρήσει τις εκεχειρίες που ανακοινώνονταν σχεδόν καθημερινά μετά τις 15 Απριλίου, όταν ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες.

(Planet Labs PBC via AP)

Επιτυχής η απομάκρυνση των Αμερικανών

«Σήμερα, έπειτα από εντολή μου, ο αμερικανικός στρατός διεξήγαγε επιχείρηση απομάκρυνσης του αμερικανικού κυβερνητικού προσωπικού», δήλωσε ο Μπάιντεν σε ανακοίνωσή του, με την οποία ζήτησε «τον τερματισμό» των «παράλογων» συγκρούσεων.


«Αυτή η τραγική βία στο Σουδάν έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες αθώους αμάχους. Είναι παράλογο και πρέπει να σταματήσει», τόνισε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τις κυβερνήσεις του Τζιμπουτί, της Αιθιοπίας και της Σαουδικής Αραβίας για την υποστήριξή τους σε αυτή την επιχείρηση.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σημείωσε ότι οι ΗΠΑ ανέστειλαν προσωρινά τις δραστηριότητες της πρεσβείας τους στο Χαρτούμ, αφού απομάκρυναν με ασφάλεια το προσωπικό της και τους συγγενείς του.

Ο Μπλίνκεν εξήγησε ότι το προσωπικό απομακρύνθηκε λόγω του «απαράδεκτου κινδύνου» για την ασφάλειά του.

Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 15:00 του Σαββάτου (τοπική ώρα 16:00 ώρα Ελλάδας) με τη συμμετοχή περίπου 100 μελών των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων και τριών ελικοπτέρων Ch-47 Chinook. Χάρη σε αυτή απομακρύνθηκαν από το Χαρτούμ «λίγο λιγότεροι από 100» άνθρωποι, ανάμεσά τους αρκετοί ξένοι διπλωμάτες, διευκρίνισε υψηλόβαθμο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Τζον Μπας, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Απομακρύναμε όλο το αμερικανικό προσωπικό και τους συγγενείς του από την πρεσβεία στο Χαρτούμ», τόνισε, σημειώνοντας ότι σημαντικός αριθμός Σουδανών υπαλλήλων παραμένουν στη σουδανική πρωτεύουσα για να υποστηρίζουν την πρεσβεία.

Τα ελικόπτερα αναχώρησαν από το Τζιμπουτί και έκαναν στάση για ανεφοδιασμό στην Αιθιοπία, προτού μεταβούν στο Χαρτούμ, όπου παρέμειναν για λιγότερο από μία ώρα, σημείωσε ο αξιωματούχος του Πενταγώνου, ο αντιστράτηγος Ντάγκλας Σιμς.

«Καταφέραμε να εισέλθουμε και να εξέλθουμε χωρίς πρόβλημα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι ΗΠΑ δεν αναμένουν να αλλάξει βραχυπρόθεσμα η κατάσταση ασφαλείας στο Σουδάν, σημείωσε ο Μπας, την ώρα που στη χώρα παραμένουν αρκετές εκατοντάδες Αμερικανοί πολίτες.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο αμερικανικός στρατός εξετάζει τρόπους για να προσφέρει κάποια βοήθεια στους Αμερικανούς που θέλουν να φύγουν από το Σουδάν, αλλά δεν προβλέπεται να πραγματοποιηθεί τώρα ή τις επόμενες ημέρες κυβερνητική επιχείρηση για την απομάκρυνσή τους.

Νωρίτερα οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF- ΔΤΥ) του Σουδάν είχαν ανακοινώσει ότι «συντονίστηκαν» με τις ΗΠΑ για την εκκένωση της αμερικανικής πρεσβείας στο Χαρτούμ.

Ωστόσο ο Μπας απέρριψε τον ισχυρισμό αυτό και τόνισε ότι η επιχείρηση «διεξήχθη αποκλειστικά» από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις.

Οι ΗΠΑ είχαν αναπτύξει στα τέλη της εβδομάδες στρατιωτικούς στο Τζιμπουτί, μια μικρή χώρα στο Κέρας της Αφρικής που απέχει 1.126 χιλιόμετρα από το Χαρτούμ, προκειμένου να διευκολύνουν την απομάκρυνση του προσωπικού της πρεσβείας τους.

Επικοινωνία Ελλήνων με τους Αμερικανούς

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τους Αμερικανούς, οι οποίοι έχουν ήδη εκκενώσει τους πολίτες τους και έχουν καλύτερη εικόνα του τι συμβαίνει στο πεδίο, ώστε να αναπτυχθεί μια στρατηγική απομάκρυνσης των Ελλήνων του Σουδάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, επικοινώνησε το Σάββατο 22/4 δύο φορές τηλεφωνικώς με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο συνεχών ενεργειών για παροχή βοήθειας στους Έλληνες στο Σουδάν αλλά και συντονισμού των προσπαθειών πιθανής εκκένωσης τους όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Παράλληλα επικοινώνησε και με τον Αμερικανό πρέσβη Τζορτζ Τσούνη και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, με επίκεντρο της συζήτησης τους τόσο η παροχή βοήθειας σε Έλληνες στο Σουδάν, όσο και η προσπάθεια απεγκλωβισμού τους.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα για την παροχή συνδρομής στην εκκένωση των Ελλήνων του Σουδάν. Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έβγαλε από το «συρτάρι» το επιχειρησιακό σχέδιο «ΚΟΣΜΟΣ» και εφόσον ζητηθεί από την κυβέρνηση, το σχέδιο αυτό θα τεθεί σε εφαρμογή σε συνεννόηση με τις ελληνικές διπλωματικές Αρχές.

Πρόκειται για ένα επιχειρησιακό σχέδιο που έχει χρησιμοποιηθεί σε αντίστοιχες καταστάσεις στο παρελθόν, όταν κρίθηκε αναγκαίος ο απεγκλωβισμός Ελλήνων πολιτών ή ομογενών.

Το σχέδιο αυτό επικαιροποιήθηκε και σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή αν κριθεί σκόπιμο από την κυβέρνηση.
Το σχέδιο «ΚΟΣΜΟΣ» προβλέπει την εκκένωση πολιτών με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η απομάκρυνση πολιτών από το Σουδάν μπορεί να γίνει είτε με αεροπορικά είτε με πλωτά μέσα. Αν το σχέδιο «ΚΟΣΜΟΣ» τεθεί σε εφαρμογή, θα επιλεγεί συγκεκριμένο σημείο εξόδου, ένα αεροδρόμιο ή ένα λιμάνι αφού πρώτα κριθεί ασφαλές.

Σε συνεργασία με τις ελληνικές διπλωματικές Αρχές, οι πολίτες που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα θα μεταφερθούν στο προκαθορισμένο σημείο. Αν πρόκειται για λιμάνι, τη μεταφορά θα γίνε με Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού που θα καταπλεύσει στο σημείο ενώ αν επιλεγεί αεροδρόμιο, την απομάκρυνση των Ελλήνων θα αναλάβει η Πολεμική Αεροπορία με μεταγωγικό αεροσκάφος.

Σε κάθε περίπτωση, στο μέσο που θα κληθεί να σπεύσει, είτε πρόκειται για αεροπορικό είτε για πλωτό, θα επιβαίνει ομάδα των Ειδικών Δυνάμεων για να διασφαλίσει την επιβίωση του μέσου αλλά και των αμάχων.

ΓΕΕΘΑ

Στη δυσκολία που ενέχει μια επιχείρηση εκκένωσης των Ελλήνων του Σουδάν αναφέρθηκε και ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Χαρτούμ Γεράσιμος Παγουλάτος, σε συνέντευξή του στο CNN Greece.

Όπως είπε, «Είναι έτοιμοι σχεδόν εδώ στην Ελλάδα τα μεταγωγικά, όποια αεροπλάνα είναι στον αριθμό και όσα χρειαστούν να μεταβούν στο Χαρτούμ για να μπορέσουν να παραλάβουν τους Έλληνες. Το μεγαλύτερο εμπόδιο, όμως, είναι ότι οι εχθροπραξίες συνεχίζονται και αν δεν υπάρξει πλήρως κατάπαυση του πυρός δεν μπορούν να φύγουν τα αεροπλάνα αυτά και να προσγειωθούν στο Χαρτούμ. Για φανταστείτε είτε να προσγειωθούν είτε να απογειωθούν και να καταστραφούν από μια αδέσποτη σφαίρα ή από εχθροπραξίες που γίνονται εκείνη την ώρα».

«Το υπουργείο Εξωτερικών είναι σε συνεχή επαφή με τον πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Χαρτούμ, με τους Γάλλους, τους Ιταλούς, τους Γερμανούς γενικά με όλους για να μπορέσουν να συντονίσουν μια εκκένωση, η οποία και σαν επιχείρηση είναι πάρα πολύ δύσκολη λόγω των γεγονότων», συνέχισε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Xώρες σχεδιάζουν επιχειρήσεις εκκένωσης

Η Ιταλία θα επιχειρήσει να απομακρύνει σήμερα τους πολίτες της από το Σουδάν, όπου εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα μαίνονται φονικές μάχες ανάμεσα στο στρατό και παραστρατιωτικούς, ανακοινώθηκε από το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή ένα σχέδιο επαναπατρισμού για την ασφάλεια των συμπολιτών μας που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Σουδάν», δήλωσε σήμερα η υφυπουργός Εξωτερικών Μαρία Τριπόντι μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Tgcom24.

Η Ολλανδία συμμετέχει σε μια διεθνή προσπάθεια να απομακρυνθούν ξένοι πολίτες από το Σουδάν, δήλωσε σήμερα ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Γουόπκε Χόουκστρα.

«Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση αρκετών χωρών για την απομάκρυνση πολιτών από το Σουδάν. Η Ολλανδία συμμετέχει με μια ομάδα από την Ιορδανία. Θα κάνουν ό,τι μπορούν για να απομακρύνουν τους Ολλανδούς από εκεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και με περισσότερη ασφάλεια», έγραψε ο Χόουκστρα στο Twitter.

Στο μεταξύ χθες Σάββατο το βράδυ το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να απομακρύνει τους πολίτες της χώρας από το Σουδάν.

«Αποφασίστηκε να διασφαλιστεί στις 23 Απριλίου η επιστροφή στη χώρα των πολιτών μας που βρίσκονται στις εμπόλεμες περιοχές μέσω της χερσαίας οδού και περνώντας από τρίτες χώρες», επεσήμανε το υπουργείο, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

«Πολίτες τρίτων χωρών που έχουν ζητήσει βοήθεια επίσης περιλαμβάνονται στα σχέδιά μας», πρόσθεσε.

Παράλληλα, χθες Σάββατο η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε από το Σουδάν περισσότερους από 150 ανθρώπους προς το λιμάνι της Τζέντα.

Η εκκένωση αυτή έγινε από το πολεμικό ναυτικό της χώρας με τη στήριξη άλλων σωμάτων του στρατού, σημείωσε το σαουδαραβικό υπουργείο Εξωτερικών, ανακοινώνοντας «την ασφαλή άφιξη» 91 Σαουδαράβων πολιτών και περίπου 66 πολιτών 12 άλλων χωρών.

Πρόκειται για πολίτες Κουβέιτ, Κατάρ, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Αιγύπτου, Τυνησίας, Πακιστάν, Ινδίας, Βουλγαρίας, Μπανγκλαντές, Φιλιππίνων, Καναδά και Μπουρκίνα Φάσο.

«Διπλωμάτες και διεθνείς αξιωματούχοι» είναι μεταξύ των ανθρώπων που απομακρύνθηκαν από το Σουδάν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ριάντ.

Στο μεταξύ οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών της Γερμανίας επεσήμαναν ότι πραγματοποίησαν έκτακτη συνεδρίαση χθες Σάββατο για να εξετάσουν κατά πόσο είναι εφικτή η απομάκρυνση των πολιτών της χώρας από το Σουδάν, αφού την Τετάρτη γερμανικά πολεμικά αεροσκάφη αναγκάστηκαν να κάνουν στροφή 180 μοιρών, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel.

Εδώ και αρκετές ημέρες οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία έχουν αναπτύξει δυνάμεις στις γειτονικές χώρες του Σουδάν, ενώ η ΕΕ εξετάζει να λάβει αντίστοιχα μέτρα, προκειμένου να απομακρύνουν τους διπλωμάτες και τους πολίτες τους από τη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ