ΚΟΣΜΟΣ

Καμία κοινή γραμμή ανάμεσα σε Κούρτι και Βούτσιτς - Ο Ζοζέπ Μπορέλ καλεί νέες εκλογές

Καμία κοινή γραμμή ανάμεσα σε Κούρτι και Βούτσιτς - Ο Ζοζέπ Μπορέλ καλεί νέες εκλογές
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ AP/Geert Vanden Wijngaert

Για νέες εκλογές με πλήρη συμμετοχή κάλεσε ο Ζοζέπ Μπορέλ μετά τις διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα στις Βρυξέλλες, όπου κάλεσε εσπευσμένα τον Άλμπιν Κούρτι και τον Αλεξάντερ Βούτσιτς, προκειμένου να βρεθεί λύση στην κατάσταση που επικρατεί στο Κόσοβο.

Οι συναντήσεις του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ και του Ειδικού Απεσταλμένου για τον Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας, Μίροσλαβ Λάιτσακ με τον Πρωθυπουργό του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι και τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς, κράτησαν περισσότερες από τέσσερις ώρες.

Όπως διευκρίνισε ο Ζοζέπ Μπορέλ σε δηλώσεις που έκανε πριν από λίγο, «σήμερα μαζί με τον Ειδικό Απεσταλμένο της ΕΕ, τον κύριο Λάιτσακ περάσαμε πάνω από τέσσερις ώρες, πρώτα με τον Πρωθυπουργό Κούρτι μετά με τον Πρόεδρο Βούτσιτς, σε ξεχωριστές συναντήσεις -δεν υπήρξαν κοινές συναντήσεις- προσπαθώντας να βρεθεί μία λύση ή τουλάχιστον να προχωρήσουμε μπροστά».

«Αντιμετωπίζουμε κρίση και τους ευχαριστούμε και τους δύο που ήρθαν στις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια για αναζήτηση αποκλιμάκωσης» σημείωσε.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος ανέφερε ότι παρουσιάστηκαν στις δύο πλευρές οι «ξεκάθαρες προσδοκίες» της ΕΕ, καλώντας την Πρίστινα να σταματήσει τις αστυνομικές επιχειρήσεις στα δημοτικά κτίρια του βόρειου Κοσόβου, και ζητώντας από το Βελιγράδι να απομακρυνθούν οι Σέρβοι διαδηλωτές.

Τέλος, ο Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι «πυρήνας της λύσης» του προβλήματος είναι «νέες εκλογές με πλήρη συμμετοχή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ