ΚΟΣΜΟΣ

Υποβρύχιο Τιτάνας: «Το ναυάγιο του Τιτανικού είναι ιερός τόπος, όχι Ντίσνειλαντ»

Υποβρύχιο Τιτάνας: «Το ναυάγιο του Τιτανικού είναι ιερός τόπος, όχι Ντίσνειλαντ»
Συντρίμμια του Τιτανικού στο βυθό AP Photo

Ο τουρισμός βαθέων υδάτων πρέπει να σταματήσει μετά τον θάνατο των πέντε ανθρώπων στο υποβρύχιο «Τιτάνας» υποστηρίζει επιβάτης που κινδύνεψε σε κατάδυση στο ναυάγιο του Τιτανικού το 2000. 

Ο Δρ Michael Guillen, επιστήμονας, δημοσιογράφος και συγγραφέας ο οποίος ήταν ο πρώτος τηλεοπτικός ανταποκριτής που έκανε ρεπορτάζ από τον Τιτανικό, είπε ότι πιστεύει ότι ο θαλάσσιος τουρισμός αυτού του είδους πρέπει να σταματήσει.

Ο ίδιος επέζησε το 2000, όταν ένα θαλάσσιο ρεύμα έγινε αιτία να συγκρουστεί το υποβρύχιο στο οποίο επέβαινε με την προπέλα του ναυαγίου του Τιτανικού.

Όπως είπε, με βάση την εμπειρία του υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι που πρέπει οι καταδύσεις να σταματήσουν.

«Η θάλασσα είναι επικίνδυνη, δεν είναι παιδική χαρά. Ο ωκεανός είναι ανήσυχος και το σκεφτόμουν όταν κοίταζα τα νερά του Βόρειου Ατλαντικού. Είναι σκοτεινά, παγωμένα, και απλά θέλουν να καταπιούν όποιον κάνει το παραμικρό λάθος», είπε σε συνέντευξή του στο CNNi.

«Δεύτερον, αυτό που πήρα από το ταξίδι μου στο βυθό ήταν ότι ο Τιτανικός δεν είναι απλώς ένα ναυάγιο. Κατέβηκα εκεί σκεπτόμενος ότι απλώς θα κάνω αναφορά για ένα ναυάγιο, αλλά σκέφτηκα ότι άνθρωποι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά έχασαν σε αυτό τη ζωή τους. Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι και αυτός είναι ο τελευταίος τόπος ανάπαυσής τους. Αυτό είναι ιερό έδαφος», είπε.

«Νομίζω ότι πρέπει να σταματήσουμε, να καταλάβουμε τι συνέβη για να μπορέσουμε να το διορθώσουμε στο μέλλον. Να σκεφτούμε τον κίνδυνο, να σκεφτούμε την ιερότητα αυτού του τόπου. Δεν είναι προορισμός της Disneyland», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ