ΚΟΣΜΟΣ

Δίωξη στον Τραμπ για προσπάθεια ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος του 2020

Δίωξη στον Τραμπ για προσπάθεια ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος του 2020
Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ΑΠΕ/ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Δίωξη στον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για τις προσπάθειές του να ανατραπεί το εκλογικό αποτέλεσμα του 2020, άσκησε Σώμα Ενόρκων ομοσπονδιακού δικαστηρίου των ΗΠΑ, υπόθεση που θεωρείται η πιο σοβαρή σε βάρος του φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024, που ήδη έχει μπροστά του άλλες δυο δίκες.

Είναι επίσης η πρώτη φορά που ένας πρόεδρος των ΗΠΑ αντιμετωπίζει ποινικές διώξεις για απόπειρα ανατροπής των εκλογών.

Ο κ. Τραμπ διώκεται για «συνωμοσία εναντίον του αμερικανικού κράτους», παρακώλυση επίσης διαδικασίας (σ.σ. την επικύρωση της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν από το Κογκρέσο την 6η Ιανουαρίου 2021) και απόπειρα παραβίασης των εκλογικών δικαιωμάτων, μετά την έρευνα την οποία διενήργησε ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ.

«Η επίθεση στην πρωτεύουσα του έθνους μας στις 6 Ιανουαρίου 2021 ήταν μια άνευ προηγουμένου επίθεση στην έδρα της αμερικανικής δημοκρατίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σμιθ.

Σελίδα από το κατηγορητήριο εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ (AP Photo/Jon Elswick)

Στο νέο κατηγορητήριο 45 σελίδων, αναφέρεται ότι ο Τραμπ «ήταν αποφασισμένος να παραμείνει στην εξουσία» μετά την ήττα των εκλογών του 2020 και ότι μαζί με άλλους έξι συν-συνωμότες στους οποίους δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, ενορχήστρωσαν μια συνωμοσία για να ανατρέψουν τα αποτελέσματα στις 6 Ιανουαρίου 2021, διαδίδοντας εν γνώσει τους ψευδείς ισχυρισμούς για εκλογική νοθεία.

«Έτσι, για περισσότερο από δύο μήνες μετά την ημέρα των εκλογών στις 3 Νοεμβρίου 2020, ο κατηγορούμενος διέδιδε ψέματα ότι υπήρξε απάτη που ήταν καθοριστική για το αποτέλεσμα στις εκλογές και ότι πραγματικά κέρδισε. Αυτοί οι ισχυρισμοί ήταν ψευδείς και ο κατηγορούμενος γνώριζε ότι ήταν ψευδείς.

»Αλλά ο κατηγορούμενος τα επανέλαβε και τα διέδωσε ευρέως ούτως ή άλλως – για να κάνει τους εν γνώσει του ψευδείς ισχυρισμούς του να φαίνονται νόμιμοι, να δημιουργήσει και να εντείνει την ατμόσφαιρα δυσπιστίας και οργής και να διαβρώσει την πίστη του κοινού στη διαχείριση των εκλογών», αναφέρεται στο κατηγορητήριο.

Σελίδες από το κατηγορητήριο εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ (AP Photo/Jon Elswick)

Ο Τραμπ, ο οποίος χλεύασε την υπόθεση, χαρακτηρίζοντάς τη ως «πλαστό κατηγορητήριο» με πολιτικά κίνητρα, κλήθηκε να εμφανιστεί ενώπιον δικαστή την Πέμπτη.

Ο κ. Σμιθ ολοκλήρωσε τη σύντομη δήλωσή του δεσμευόμενος να επιδιώξει «μια ταχεία δίκη», ενώ τόνισε ότι ο πρώην πρόεδρος «πρέπει να θεωρηθεί αθώος μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή του».

Στους έξι ανώνυμους συν-συνωμότες περιλαμβάνονται τέσσερις δικηγόροι, ένας υπάλληλος του τμήματος δικαιοσύνης και ένας πολιτικός σύμβουλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ