ΚΟΣΜΟΣ

Νεπάλ: Δεκάδες νεκροί από κατολισθήσεις και πλημμύρες μετά από ισχυρές βροχοπτώσεις

Νεπάλ: Δεκάδες νεκροί από κατολισθήσεις και πλημμύρες μετά από ισχυρές βροχοπτώσεις
AP Photo/Fareed Khan

Τους 40 πλησιάζει ο αριθμός των νεκρών στο Νεπάλ από τις βροχές της ετήσιας περιόδου των μουσώνων, όπως ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι, μετά τις κατολισθήσεις που προκλήθηκαν από σφοδρές βροχοπτώσεις.

Αυτές είχαν ως αποτέλεσμα τουλάχιστον ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή τους και να αποκλειστεί βασικός αυτοκινητόδρομος μόλις τα τελευταία 24ωρα.

Οι βροχοπτώσεις, που σημειώνονται στη χώρα των Ιμαλαΐων από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, προκαλούν πολλά θύματα κάθε χρόνο ενώ πολλοί περισσότεροι είναι οι αγνοούμενοι καθώς οι μουσώνες προκαλούν κατολισθήσεις και πλημμύρες.

Φέτος, 38 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και τουλάχιστον 33 αγνοούνται, δήλωσε η Μάνα Ατσάρια, αξιωματούχος στο υπουργείο Εσωτερικών. Τα μέλη των σωστικών ομάδων αναζητούσαν επίσης 6 ακόμα άτομα, η τύχη των οποίων αγνοείται ύστερα από κατολίσθηση που παρέσυρε το σπίτι τους σε χωριό κοντά στο Κατμαντού, πρόσθεσε η ίδια.

Οι κατολισθήσεις είχαν επίσης ως αποτέλεσμα να αποκλειστεί βασικός αυτοκινητόδρομος που συνδέει την πρωτεύουσα με τις νότιες πεδιάδες, σύμφωνα με την αστυνομία. Λόγω των βροχοπτώσεων, ο ποταμός Μπαγκμάτι στην πεδιάδα του Κατμαντού υπερχείλισε, πλημμυρίζοντας τμήματα της περιοχής στην οποία ζουν περίπου 4 εκατ. άνθρωποι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ