ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Κρατούμενοι είχαν φτιάξει πισίνα και εστιατόρια μέσα σε φυλακή

Βενεζουέλα: Κρατούμενοι είχαν φτιάξει πισίνα και εστιατόρια μέσα σε φυλακή
AP Photo/Ariana Cubillos

Σε φυλακές... υψηλών προσώπων είχαν μετατρέψει ένα από τα μεγαλύτερα σωφρονιστικά ιδρύματα της Βενεζουέλας, οι ίδιοι οι κρατούμενοι, όμως, όλα τα καλά έχουν ένα τέλος. 

Μετά από τεράστια επιχείρηση με 11.000 στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανέκτησε τον έλεγχο μιας εκ των μεγαλύτερων φυλακών της χώρας, στις οποίες οι κρατούμενοι είχαν φτιάξει πισίνα και εστιατόρια.

Στον έλεγχο των αρχών πέρασε ξανά ένα από τα μεγαλύτερα σωφρονιστικά κέντρα στη Βενεζουέλα, το οποίο εδώ και πολλά χρόνια διοικείτο ουσιαστικά από συμμορίες. Η φυλακή Tocoron ήταν υπό τον άμεσο έλεγχο κρατουμένων, πολλοί από τους οποίους ήταν μέλη της ισχυρής εγκληματικής οργάνωσης Tren de Aragua.

Την περασμένη Τετάρτη, οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Στρατού και της Εθνοφρουράς, διεξήγαγαν μια ειδική επιχείρηση με περισσότερους από 11.000 υπαλλήλους για να ανακτήσουν τον έλεγχο του χώρου της φυλακής.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βενεζουέλας Remigio Ceballos δήλωσε ότι η επιχείρηση ήταν «απόλυτα επιτυχημένη». Το Σάββατο (23/9) μάλιστα, η κυβέρνηση κάλεσε τους δημοσιογράφους για περιήγηση στους χώρους της φυλακής, με τον Ceballos να ανακοινώνει ότι 80 υψηλόβαθμα μέλη της συμμορίας συνελήφθησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας μετά την κατάληψη της φυλακής.

Ο Ceballos διέψευσε δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε με αρχηγούς συμμοριών πριν από την επιχείρηση.

Οι δημοσιογράφοι διαπίστωσαν ότι οι κρατούμενοι είχαν φτιάξει μια πισίνα και πολλά εστιατόρια τα τελευταία χρόνια. Οι αξιωματούχοι δημοσίευσαν εικόνες των όπλων που κατασχέθηκαν από κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων αυτόματων τουφεκιών, πολυβόλων και χιλιάδων φυσιγγίων.

Χιλιάδες κρατούμενοι μεταφέρθηκαν σε άλλες φυλακές μετά την επιχείρηση, σύμφωνα με το υπουργείο Πληροφοριών της Βενεζουέλας. Ωστόσο, συγγενείς κρατουμένων αμφισβητούν αυτούς τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι δεν έχουν μιλήσει με τους συγγενείς τους από το πρωί της επιχείρησης.

Αν και δεν είναι ασυνήθιστο για συμμορίες να διοικούν φυλακές στη Βενεζουέλα, το σωφρονιστικό ίδρυμα Tocoron ήταν διαβόητο στο εσωτερικό της χώρας και τα τελευταία χρόνια είχε γίνει σύμβολο της αδυναμίας της κυβέρνησης της Βενεζουέλας να ανακτήσει τον έλεγχο.

Η Tren de Aragua είναι η πιο ισχυρή εγκληματική οργάνωση της Βενεζουέλας. Τα τελευταία χρόνια έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Κολομβία, τον Ισημερινό, το Περού και την Αργεντινή, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ