ΚΟΣΜΟΣ

Μενέντεζ: Αβάσιμες οι κατηγορίες εναντίον μου - Δεν παραιτούμαι

Μενέντεζ: Αβάσιμες οι κατηγορίες εναντίον μου - Δεν παραιτούμαι
AP Photo / Andres Kudacki

Ο αμερικανός Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ αρνήθηκε τις κατηγορίες που του έχουν αποδοθεί για δωροδοκία από τρεις επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσεϊ και ξεκαθάρισε πως θα παραμείνει στο Κογκρέσο.

Ο 69χρονος γερουσιαστής σε συνέντευξη Τύπου, χαρακτήρισε την Δευτέρα (25/9) σοβαρές, αλλά αβάσιμες τις κατηγορίες που του έχουν απαγγείλει οι εισαγγελείς.

Αναφορικά με τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι του σημείωσε πως συστηματικά κάνει εδώ και 30 χρόνια αναλήψεις από τον προσωπικό του λογαριασμό λόγω των κυρώσεων που του έχουν επιβληθεί.

Τόνισε πως θα παραμείνει Γερουσιαστής και έστειλε μήνυμα σε όσους ζητούν την παραίτησή του, πως «όλοι είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου».

Στις 27 του μηνός θα βρεθεί ενώπιον δικαστών. Ο Μενέντεζ ξεκαθάρισε ουσιαστικά πως δεν παραιτείται όπως επίμονα του ζητούν ακόμη και Δημοκρατικοί Γερουσιαστές ενώ ανακοίνωσε πως θα είναι εκ νέου υποψήφιος στις επόμενες εκλογές.

Ο Μενέντεζ παραιτήθηκε προσωρινά από τον ρόλο του προέδρου της ισχυρής Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Οι δημοκρατικοί κανόνες της Γερουσίας απαιτούν από κάθε μέλος που κατηγορείται για κακούργημα να παραιτηθεί από την ηγετική του θέση, αν και μπορεί να την ανακτήσει εάν κριθεί αθώο.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι όταν παρουσιαστούν όλα τα γεγονότα, όχι μόνο θα αθωωθώ, αλλά θα εξακολουθώ να είμαι ο ανώτερος γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ», είπε ο Μενέντεζ στις πρώτες του δημόσιες δηλώσεις, σύμφωνα με το Reuters.

Αιρετοί αξιωματούχοι της Πολιτείας αυτής, μεταξύ των οποίων και ο Δημοκρατικός κυβερνήτης του Νιου Τζέρσι Φιλ Μέρφι, κάλεσαν τον Μενέντεζ να παραιτηθεί. Η απόφασή του να παραμείνει γερουσιαστής ενδέχεται να περιπλέξει τις προσπάθειες του κόμματος να διατηρήσει την ισχνή πλειοψηφία (51-49) που διαθέτει σε αυτό το Σώμα. Να σημειωθεί πάντως ότι το Νιου Τζέρσι δεν έχει εκλέξει Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή εδώ και μισό αιώνα, από το 1972.

Οι εισαγγελικές αρχές υποστηρίζουν ότι ο Μενέντεζ δέχτηκε ράβδους χρυσού και εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε μετρητά προκειμένου να ασκήσει την επιρροή του ώστε να βοηθήσει την αιγυπτιακή κυβέρνηση αλλά και να παρέμβει υπέρ των τριών επιχειρηματιών στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου που τους ερευνούσαν.

Είναι η τρίτη φορά που ο γερουσιαστής μπαίνει στο στόχαστρο ομοσπονδιακής έρευνας, ωστόσο ποτέ δεν καταδικάστηκε.

Ο Μενέντεζ, η σύζυγός του και οι τρεις επιχειρηματίες θα εμφανιστούν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν την Τετάρτη. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν επισύρουν ποινή κάθειρξης έως και 45 ετών όμως οι δικαστές συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις επιβάλλουν πολύ μικρότερες ποινές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ