ΚΟΣΜΟΣ

Όλοι οι δρόμοι για τον Μενέντεζ είναι δύσκολοι

Όλοι οι δρόμοι για τον Μενέντεζ είναι δύσκολοι
Ο Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ βγήκε από το δικαστήριο στο Μανχάταν χωρίς να κάνει την παραμικρή δήλωση στους δημοσιογράφους και τα τηλεοπτικά συνεργεία που είχαν συγκεντρωθεί έξω από κτίριο στην καρδιά της Νέας Υόρκης. AP photo

Ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ -Μπομπ- Μενέντεζ βγήκε από το δικαστήριο στο Μανχάταν χωρίς να κάνει την παραμικρή δήλωση στους δημοσιογράφους και τα τηλεοπτικά συνεργεία που είχαν συγκεντρωθεί έξω από κτήριο στην «καρδιά» της Νέας Υόρκης.

Οι περιοριστικοί όροι που επιβλήθηκαν στον Γερουσιαστή είναι «συνηθισμένη και απόλυτα αναμενόμενη απόφαση», διέρρεαν λίγες ώρες αργότερα κύκλοι από την υπερασπιστική του ομάδα.

Ο Μπομπ Μενέντεζ πρέπει να καταβάλλει εγγύηση 100.000 δολαρίων ενώ πρέπει να καταθέσει και το προσωπικό του διαβατήριο.

Το διαβατήριο που διαθέτει ως Γερουσιαστής δεν θα κρατηθεί και έτσι ο Μπομπ Μενέντεζ θα είναι σε θέση να ταξιδέψει για δουλειά της Γερουσίας, εάν αυτό απαιτηθεί.

Αυτό που γεννά αρκετά ερωτήματα είναι η απόφαση της Δικαστού στο Μανχάταν να επιβάλλει πολύ σοβαρότερα περιοριστικά μέτρα στην σύζυγο του Μενέντεζ, Ναντίν.

Για την κυρία Μενέντεζ, η εγγύηση για να αφεθεί ελεύθερη ξεπερνά τις 200.000 δολάρια και ως εγγύηση το δικαστήριο ζήτησε να μπει ειδικός όρος για κατάσχεση της οικίας Μενέντεζ στο Νιου Τζέρσεϊ εάν παραβιαστεί κάποιος όρος.

Επίσης η σύζυγος του Γερουσιαστή θα καταθέσει το διαβατήριό της καθώς για τους δικαστές θεωρείται ύποπτη φυγής και για αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν μπορεί να ταξιδέψει μέχρι την δίκη ελεύθερα ούτε στις ΗΠΑ.

Η Ναντίν Μενέντεζ μπορεί να κινείται στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, της Φλόριντα και στο Νιού Τζέρσεϊ.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν πως για τους δικαστές που θα κληθούν να ελέγξουν τα στοιχεία σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμη καθοριστεί η σύζυγος Μενέντεζ είναι σίγουρα σε χειρότερη θέση από τον Γερουσιαστή και μέχρι πρότινος ισχυρό επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.

Ο συνηθισμένος στις «φουρτούνες» Μενέντεζ και οι πιέσεις από τους Δημοκρατικούς

Ο Μπομπ Μενέντεζ έχει καταφέρει να βγει αλώβητος ακόμη δύο φορές στο παρελθόν από δύσκολες υποθέσεις και τις δύο κερδίζοντας αντίστοιχες εκλογικές διαδικασίες στο Νιου Τζέρσεϊ και μένοντας στη Γερουσία.

Αυτή την φορά το σενάριο μοιάζει ίδιο αλλά οι συνθήκες φαίνεται να έχουν επιδεινωθεί για το πολιτικό του μέλλον.

Με την ανακοίνωση των κατηγοριών εναντίον του την περασμένη Παρασκευή οι φωνές που ζητούσαν την άμεση παραίτησή του και όχι απλά την αποχώρησή του από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων πήραν διαστάσεις.

Σήμερα, σχεδόν μία εβδομάδα μετά, περισσότεροι από το 50% των Δημοκρατικών Γερουσιαστών έχουν άμεσα ή έμμεσα ζητήσει το «κεφάλι» του Μενέντεζ.

Οι επερχόμενες σε έναν χρόνο εκλογές για την Γερουσία στο Νιου Τζέρσεϊ, το οποίο αποτελεί ισχυρότατο προπύργιο για τους Δημοκρατικούς, έχει ανοίξει την «όρεξη» σε αρκετούς από τους νεότερους «δελφίνους» να διεκδικήσουν οι ίδιοι μία θητεία σε ένα εξόχως σημαντικό πολιτικό σώμα.

Ο επίμονος Αμερικανός, με κουβανικές ρίζες, πολιτικός διαθέτει όμως και την εμπειρία και τα μέσα να ξεκαθαρίσει σε όσους εποφθαλμιούν την θέση του, ακόμη και στο οβάλ γραφείο, πως δεν θα αποχωρήσει έτσι απλά…

Για το θέμα Μενέντεζ ο Λευκός Οίκος δεν έχει πάρει θέση αλλά φαίνεται πως είναι μία καλή ευκαιρία να γίνει μια επιλογή εκ των έσω για το μέλλον του Νιου Τζέρσεϊ χωρίς να διαταραχθούν πολύ οι εύθραυστες (51-49) ισορροπίες και ο έλεγχος σε ένα κρίσιμο για την άσκηση πολιτικής σώμα όπως αυτό της Γερουσίας.

Τα σοβαρά ερωτηματικά εθνικής ασφαλείας

Εκτός από το προφανές ζήτημασκάνδαλο που έχει προκύψει με την δωροδοκία ή όχι του Μπομπ Μενέντεζ αυτό που θα πρέπει επίσης να προβληματίσει σοβαρά την ηγεσία των ΗΠΑ είναι το γεγονός πως εάν οι κατηγορίες ευσταθούν, υπάρχει εύκολος και κυρίως γρήγορος τρόπος για επιχειρηματικά ή άλλα συμφέροντα να προσεγγίζουν, να έρχονται σε επαφή και τελικά να ελέγχουν ανώτατους πολιτικούς της χώρας.

Και εάν όλα όσα καταλογίζουν στον Μενέντεζ αποδειχθούν αληθή η Αίγυπτος μία χώρα με την οποία επίσημα τουλάχιστον οι ΗΠΑ έχουν διαφορές και έχουν λάβει και συγκεκριμένα μέτρα μπορεί να «έχει στο χέρι» το ισχυρότερο αμερικανικό «χαρτί» στο τελευταίο προπύργιο ελέγχου και έγκρισης κρίσιμων νομοθετημάτων παγκόσμιας εμβέλειας.

Μπορεί σήμερα οι Δημοκρατικοί και ο Πρόεδρος Μπάιντεν να ζεσταίνουν «τις μηχανές» για την κρίσιμη προεκλογική εκστρατεία των Προεδρικών εκλογών του 2024 αλλά τα κενά στην εθνική ασφάλεια για κάποιους είναι μεγάλα και ορατά ακόμη και με γυμνό μάτι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ