ΚΟΣΜΟΣ

Νέο «κατηγορώ» κατά Μενέντεζ: «Λειτουργούσε ως πράκτορας της κυβέρνησης του Καΐρου»

Νέο «κατηγορώ» κατά Μενέντεζ: «Λειτουργούσε ως πράκτορας της κυβέρνησης του Καΐρου»
Νέες κατηγορίες κατά του αμερικανού γερουσιαστή των Δημποκρατικών Μπομπ Μενέντεζ AP Photo/Harry Hamburg

Για συνωμοσία με σκοπό να ενεργήσει ως ξένος πράκτορας κατηγορείται ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Μπομπ Μενέντεζ.

Σύμφωνα με το Associated Press, την Πέμπτη, 12/10, απαγγέλθηκαν νέες κατηγορίες κατά του Δημοκρατικού γερουσιαστή για συμμετοχή σε συνωμοσία με σκοπό να ενεργεί ως ξένος πράκτορας για την αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Η νέα κατηγορία περιλαμβάνεται σε αναθεωρημένο κατηγορητήριο που κατατέθηκε εναντίον του γερουσιαστή του Νιου Τζέρσεϊ, σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν.

Ο Μενέντεζ ήταν μέχρι πρόσφατα επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, θέση από την οποία παραιτήθηκε μέχρι να επιλυθούν οι δικαστικές περιπέτειές του.

Σύμφωνα με τη νέα κατηγορία, ενεργούσε εκ μέρους Αιγύπτιων αξιωματούχων του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών, χωρίς να έχει δηλωθεί εκ των προτέρων ως «ξένος πράκτορας» στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ένας από τους συγκατηγορουμένους του, ο επιχειρηματίας Ουαέλ Χάνα, κανόνισε να συναντηθεί ο γερουσιαστής με Αιγύπτιους αξιωματούχους οι οποίοι του άσκησαν πιέσεις να εγκρίνει την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στη χώρα τους. Σε αντάλλαγμα ο επιχειρηματίας έβαλε τη Ναντίν Μενέντεζ στο μισθολόγιο της εταιρείας του.

Ο Μενέντεζ, η σύζυγός του και οι άλλοι τρεις κατηγορούμενοι, ο Ουαέλ Χάνα και άλλοι δύο επιχειρηματίες Χοσέ Ουρίμπα και Φρεντ Ντάιμπς, έχουν δηλώσει αθώοι σε όλες τις κατηγορίες.

Η ποινική δίκη του Δημοκρατικού γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ ορίστηκε για τις 6 Μαΐου 2024.

Ο Μενέντεζ έχει δηλώσει αθώος στις κατηγορίες της δωροληψίας από τρεις επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσι και απέρριψε τις εκκλήσεις συναδέλφων του και άλλων πολιτικών να παραιτηθεί.

Ο γερουσιαστής κατηγορείται για αποδοχή δωροδοκιών για λογαριασμό ξένης κυβέρνησης και για δράση ως ξένος πράκτορας, σύμφωνα με συμπληρωματικό κατηγορητήριο που κατατέθηκε από ομοσπονδιακό σώμα ενόρκων στο Μανχάταν.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς κατηγορούν τον 69χρονο Μενέντεζ και τη σύζυγό του ότι δέχτηκαν ράβδους χρυσού και εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε μετρητά σε αντάλλαγμα για την επιρροή που άσκησε ο Μενέντεζ προς όφελος της κυβέρνησης της Αιγύπτου αλλά και για την παρέμβασή του στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου που ερευνούσαν τους επιχειρηματίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ