ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Εκλεκτός του Τραμπ ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων

ΗΠΑ: Εκλεκτός του Τραμπ ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων
Ο εκλεκτός του Ντόναλντ Τραμπ, Τζιμ Τζόρνταν AP Photo/J. Scott Applewhite

Ο Τζιμ Τζόρνταν, βαρόνος των Ρεπουμπλικάνων που θεωρείται απόλυτα πιστός στον Ντόναλντ Τραμπ, θα είναι ο υποψήφιος του κόμματός του για το αξίωμα της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή, 13/10.

Η Βουλή, που ελέγχεται οριακά από την αντιπολίτευση, αντίθετα με τη Γερουσία, που βρίσκεται στα χέρια των Δημοκρατικών, έχει πρακτικά παραλύσει από την 3η Οκτωβρίου, όταν καθαιρέθηκε ο πρόεδρος του σώματος Κέβιν Μακάρθι, εν μέσω αδελφοκτόνου σύγκρουσης στο κόμμα, έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Η κρίση που προκαλεί το κενό σε αυτή τη θέση στρατηγικής σημασίας δείχνει να βαθαίνει. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να προωθήσουν οποιοδήποτε μέτρο στο κοινοβούλιο, για τη χορήγηση νέας βοήθειας στο Ισραήλ για παράδειγμα, ή για τη συνέχιση της υποστήριξης στην Ουκρανία, ζήτημα που απασχολεί εδώ κι εβδομάδες.

Αυτή ήταν η δεύτερη ψηφοφορία της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων, που διχάζεται ανάμεσα στους λεγόμενους μετριοπαθείς και αυτούς που κινούνται στην τροχιά του Ντόναλντ Τραμπ.

Στην πρώτη, που έγινε την Τετάρτη, νικητής αναδείχθηκε ο Στιβ Σκαλίζ (Λουιζιάνα), πρόεδρος της ΚΟ, απέναντι στον Τζιμ Τζόρνταν (Οχάιο), πρόεδρο της επιτροπής δικαστικών υποθέσεων, υποστηριζόμενο από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Όμως την Πέμπτη, 12/10, ο Σκαλίζ ανακοίνωσε πως αποσύρει την υποψηφιότητά του, αφού διαπίστωσε πως δεν διέθετε επαρκή αριθμό ψήφων για να εκλεγεί νέος «speaker».

Ο Τζόρνταν επικράτησε χθες σε μυστική ψηφοφορία του Όστιν Σκοτ (Τζόρτζια), άλλου μέλους της συντηρητικής πτέρυγας του κόμματος. Όμως μπορεί να βρεθεί σε παρόμοια θέση με τον Σκαλίζ, με δεδομένη την ισορροπία δυνάμεων στην αμερικανική κάτω Βουλή (221 ψήφοι οι Ρεπουμπλικάνοι, 212 οι Δημοκρατικοί), σύμφωνα με σχολιαστές.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, ο Τζόρνταν έλαβε 124 ψήφους, έναντι 81 του αντιπάλου του. Ωστόσο σε δεύτερη ψηφοφορία, για να ξεκαθαριστεί πόσοι Ρεπουμπλικάνοι θα τον ψήφιζαν σε περίπτωση συνεδρίασης της ολομέλειας, δεν έλαβε παρά 152 ψήφους, έναντι 55 κατά, με άλλα λόγια του λείπουν 65 ψήφοι.

Τους χωρίζει μόνο ο Τραμπ

Αν και εκφράζουν παρόμοιες, άκρως συντηρητικές, θέσεις για ζητήματα όπως το δικαίωμα στην άμβλωση, η θανατική ποινή, η οπλοκατοχή, οι Τζιμ Τζόρνταν και Όστιν Σκοτ διαφοροποιήθηκαν στην ψηφοφορία για την επικύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του 2020, που κέρδισε ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν, κάτι που αμφισβήτησε ο Τραμπ. Ο πρώτος τάχθηκε κατά, ο δεύτερος υπέρ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ