ΚΟΣΜΟΣ

Χαμενεΐ: Οι ΗΠΑ είναι «συνένοχες» στα εγκλήματα που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα

Χαμενεΐ: Οι ΗΠΑ είναι «συνένοχες» στα εγκλήματα που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Office of the Iranian Supreme Leader via AP

Για συνενοχή κατηγόρησε τις ΗΠΑ στα εγκλήματα που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «με κάποιο τρόπο διευθύνουν» τις επιχειρήσεις του  Τελ Αβίβ εναντίον της Χαμάς.

«Οι ΗΠΑ είναι αδιαμφισβήτητα συνένοχες στα εγκλήματα» που διαπράττονται στη Γάζα, τόνισε ακόμη ο Χαμενεΐ σε ομιλία του από την Τεχεράνη.

Έχουν «στα χέρια τους (…) το αίμα των καταπιεσμένων, των παιδιών, των ασθενών, των γυναικών και άλλων», πρόσθεσε ενώ ο πόλεμος μεταξύ του παλαιστινιακού κινήματος της Χαμάς, που ελέγχει τη Γάζα, και του Ισραήλ μπήκε στη 19η μέρα.

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί είχε κατηγορήσει στις 18 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε το Ισραήλ, τις ΗΠΑ ότι είναι «συνένοχες στα εγκλήματα» του Ισραήλ.

Στις 10 Οκτωβρίου ο Χαμενεΐ είχε αρνηθεί ότι η χώρα του εμπλέκεται στην επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ, υπογραμμίζοντας ωστόσο τη στήριξη της Τεχεράνης προς «την Παλαιστίνη».

Ο αγιατολάχ εκτίμησε σήμερα ότι «το παλαιστινιακό έθνος» θα βγει «κερδισμένο» από τη σύγκρουση. «Ο μελλοντικός κόσμος είναι αυτός της Παλαιστίνης, όχι αυτός του σιωνιστικού καθεστώτος», τόνισε.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν απηύθυνε την Τρίτη (24/10) αυστηρή προειδοποίηση προς την Τεχεράνη, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν «με αποφασιστικό» τρόπο σε οποιαδήποτε επίθεση εξαπολύσει «το Ιράν και όσοι συνεργάζονται με αυτό» στη Μέση Ανατολή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ