ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Χαιρετίζει την πρόταση για αποπυρηνικοποίηση στη Μέση Ανατολή

Ερντογάν: Χαιρετίζει την πρόταση για αποπυρηνικοποίηση στη Μέση Ανατολή
TURKISH PRESIDENTIAL OFFICE

Την πρόταση διεξαγωγής διάσκεψης για την αποπυρηνικοποίηση στη Μέση Ανατολή λόγω των πυρηνικών όπλων του Ισραήλ που περιλαμβάνει το ψήφισμα αραβο-ισλαμικής συνόδου κορυφής χαιρετίζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροσκάφος κατά την επιστροφή του από την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας Ριάντ, όπου συμμετείχε στην Έκτακτη Αραβο-Ισλαμική Σύνοδο Κορυφής, τόνισε ότι για «πρώτη φορά προτείνεται διάσκεψη αποπυρηνικοποίησης στην περιοχή λόγω των πυρηνικών όπλων του Ισραήλ».

Το ψήφισμα «καταδίκασε τις γεμάτος μίσος, εξτρεμιστικές και ρατσιστικές ενέργειες και δηλώσεις των υπουργών της ισραηλινής κατοχικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της απειλής ενός από τους υπουργούς να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα κατά του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας».

Σύμφωνα με το ψήφισμα «οι απειλές αυτές απαιτούν την υποστήριξη μιας διάσκεψης για τη δημιουργία μιας ζώνης απαλλαγμένης από πυρηνικά όπλα στη Μέση Ανατολή, που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών».

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι το ψήφισμα περιέχει πολλά πράγματα που δεν έχουν ειπωθεί ποτέ πριν, με κυριότερο ότι χαρακτηρίζουν τους ισραηλινούς εποίκους ως τρομοκράτες. Χαρακτήρισε επίσης πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το ψήφισμα αποτελεί προϊόν της μιας ιστορικής συνάντησης του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και του Αραβικού Συνδέσμου.

Ο Ταγίπ Ερντογάν για τις ελλείψεις σε καύσιμα, τρόφιμα και νερό στη Γάζα υπογράμμισε ότι η χώρα που πρέπει να αναλάβει δράση είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, που βρίσκονται πιο κοντά στο Ισραήλ. Τόνισε μάλιστα με νόημα ότι οι ΗΠΑ πρέπει αποδεχθούν ότι «η Γάζα είναι πρώτα απ΄ όλα η γη του Παλαιστινιακού λαού».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ