ΚΟΣΜΟΣ

UNICEF για Γάζα: «Να δοθεί τέλος στη φρίκη» - Ανησυχία από ΠΟΥ και Ερυθρό Σταυρό

UNICEF για Γάζα: «Να δοθεί τέλος στη φρίκη» - Ανησυχία από ΠΟΥ και Ερυθρό Σταυρό
Παλαιστίνιοι θρηνούν για τους ανθρώπους που έχασαν σε ισραηλινές επιδρομές AP Photo / Ariel Schalit

Την έντονη ανησυχία τους για την έφοδο του ισραηλινού στρατού στο νοσοκομείο αλ Σίφα στη Λωρίδα της Γάζας, διατυπώνουν ο  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο ΟΗΕ και ο Ερυθρός Σταυρός.

Εξαιρετικά ανησυχητικές χαρακτήρισε σήμερα Τετάρτη (15/11) ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) τις πληροφορίες για επιδρομή του ισραηλινού στρατού στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο της Λωρίδας της Γάζας, ενώ ο επικεφαλής της υπηρεσίας ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ εξέφρασε «αποτροπιασμό».

«Οι πληροφορίες για στρατιωτική επιδρομή στο νοσοκομείο Αλ Σίφα είναι βαθιά ανησυχητικές», τονίζει σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

«Χάσαμε ξανά την επαφή με το υγειονομικό προσωπικό στο νοσοκομείο. Ανησυχούμε εξαιρετικά για την ασφάλεια τη δική τους και των ασθενών τους», υπογραμμίζει.

Σε ξεχωριστή ανάρτηση στο X, ο Μάρτιν Γκρίφιθς, ο επικεφαλής της υπηρεσίας ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, εξέφρασε τον «αποτροπιασμό» του «για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για στρατιωτικές επιδρομές στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στη #Γάζα».

«Η προστασία νεογέννητων, ασθενών, ιατρικού προσωπικού και όλων των αμάχων πρέπει να ξεπερνάει όλες τις άλλες ανησυχίες», υπογράμμισε στην ανάρτησή του στο πρώην Twitter.

«Τα νοσοκομεία δεν είναι πεδία μαχών», σημείωσε.

«Εξαιρετική ανησυχία» εξέφρασε σήμερα και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) για τον αντίκτυπο της στρατιωτικής επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στο νοσοκομείο Σίφα.

Η ΔΕΕΣ υπενθύμισε ότι «οι ασθενείς, το ιατρικό προσωπικό και οι άμαχοι θα πρέπει να προστατεύονται πάντα» και σημείωσε ότι βρίσκεται σε επαφή «με τις αρμόδιες αρχές».

Το Ισραήλ δηλώνει ότι το Αλ Σίφα εξυπηρετεί ως στρατηγικής σημασίας βάση στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, το οποίο ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας και διεξήγαγε την άνευ προηγουμένου αιματηρή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος. Έκτοτε, το Ισραήλ σφυροκοπά σε αντίποινα τη Λωρίδα της Γάζας και διεξάγει χερσαίες επιχειρήσεις.

Έκκληση σε όλες τις πλευρές να «δώσουν τέλος στη φρίκη» στη Λωρίδα της Γάζας, απηύθυνε σήμερα και η επικεφαλής της UNICEF στη διάρκεια σπάνιας επίσκεψής της στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

«Απευθύνω για άλλη μια φορά έκκληση σε όλες τις πλευρές να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά προστατεύονται και λαμβάνουν βοήθεια, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», δήλωσε η Κάθριν Ράσελ σε επίσκεψή της σε νοσοκομείο στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

«Μόνον οι πλευρές που εμπλέκονται στη σύγκρουση μπορούν πραγματικά να δώσουν τέλος στη φρίκη», σημείωσε η ίδια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ